Ramazan 17. gün menüsü

Ramazan ayının 17. gününde, Elazığ'ın yoğurtlu köftesi, dolangeri başta olmak üzere yöresel sofra kuruyoruz...

Ramazan 17. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İftar Menüsü

Ayranlı Köfte

Malzemeler:

3 çay bardağı köftelik bulgur

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı pulbiber

1 diş sarımsak

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

1 kase yoğurt

Yapılış: Bulgur kısır gibi ıslatılır yumuşayınca tuz ve un ilave edip yoğurulup küçük köfteler yapılır. Kaynayan suyun içine atılıp 8 dakika kadar pişirilir köftelerin suyu süzülür, bu suyla yoğurt biraz sıvılaştırılır. İçine sarımsak dövülerek köftelere dökülür, üzerine ocakta kızmış pul biber tereyağı karışımı gezdirilir.

Etli Kömbe

İç malzemesi için:

Yarım kg kıyma (dana, kuzu karışık kullandım)

4_5 soğan

1 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ

Karabiber, pulbiber, tuz

Hamuru için;

Yaklaşık 5_6 su bardağı un

Su, Tuz

Üzeri için:

3 yemek kaşığı yoğurt-sıvı yağ

Yapılış: İlk önce işe hamuru yoğurmakla başlanır. Tuzu eklenen unun üzerine, yavaş yavaş su da eklenerek ele yapışmayacak kıvamda hamur elde edene kadar yoğurulur. Kenarda yarım saat dinlenmeye bırakılır. İç malzemesi için, soğanların kabukları soyulup çok küçük olacak şekilde doğranır. Üzerine kıyma, salça baharatlarda eklenerek hazırlanır. Hamurdan tepsinin büyüklüğüne göre 9 kat olacak şekilde bezeler yapılır. Tepsi yağlanır, ilk 3 beze açılır. Aralarına yağ sürülür. 3 katın üzerine iç harcın yarısı eşit miktarda koyulur. Yine 3 kat açılarak aralarına yağ sürülür. Kalan harç üzerine yayılır. Diğer 3 beze de açılarak işlem tamamlanır. Üzerine yağ ve yoğurt karışımı sürülerek 200 derece fırında pişirilir.

Tarator

Malzemeler:

1 su bardağı tahin

1 limonun suyu

3-4 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tutam maydanoz

1 yemek kaşığı yoğurt-zeytinyağı

2 yemek kaşığı tereyağı

Kırmızı pul biber

Yapılış: Tahin ve limon suyunu geniş bir kasede karıştırılır. Ezilen sarımsak, kimyon, ince kıyılan maydanoz, yoğurt ve zeytinyağını ilave edip tekrar karıştırılır. Üzeri için tereyağı bir sos tenceresinde kırmızı pul biberle birlikte eritilir. Taratorun üzerine gezdirip servis yapılır.

Dolanger

Malzemeler:

2 tane yumurta

1 çay bardağı süt-yoğurt

3 yemek kaşığı sirke

1 çay bardağı sıvı yağ

1 kabartma tozu

Göz kararı un

Yarım çay bardağı su

Şerbeti için;

5 su bardağı şeker- su

1 tatlı kaşığı limon suyu

İçine bırakmak için;

İnce kıyılmış ceviz içi

Üzeri için;

250 gr tereyağı (margarinde kullana bilirsiniz)

2 su bardağı sıvı yağ

Açmak için

1 çorba kasesi nişasta

Yapılış: Süt, yumurta, yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu, sirke ve su bir kapta iyice karıştırılır, içine un kontrollü bir şekilde ilave edilerek yoğurulur. Kulak memesinden daha yumuşak olacak yoğurulur. Üzeri kapatılıp 40 dakika dinlendirilir. Daha sonra yumurtadan daha büyük bezelere ayrılır. Yaklaşık 12 veya 13 beze çıkarılır. Her beze tek tek nişasta dökülerek incecik açılır, arasına biraz eritilmiş tereyağı sıvı yağ karışımından serpilir, çok fazla dökmeyin sadece fırçayı yağa hafif batırıp yufkanın üzerine sallanır. Daha sonra 1 avuç dolusu ceviz serpilir. Ortadan ikiye kesilir, oklavaya dolayın büzün (resimde gösterdim gibi) oklavadan çıkartım tepsiye dizilir. Bütün bezeler bitene kadar tekrarlanır. Üzerine ısıtıp eritilen tereyağı ve sıvı yağ karışımını sürülür, bütün yağı bitene kadar sürmeye devam edilir. 170 derecede üzeri ve altı kızarana kadar pişirip bir kenara alıp soğutulur. Şeker ve suyu karıştırılıp ocağa alınır, kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika daha kaynatılır. Limon suyu da sıkılır, ocaktan alınıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra iyice soğuyan dolangerin üzerine şerbeti gezdirilir.