Ramazan 13. gün menüsü

Ramazan ayının 13. gününde birbirinden lezzetli Elazığ yemekleri sofraya geliyor Un çorbası, Elazığ tavası ve Taş Ekmeği...

Ramazan 13. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Un Çorbası

Malzemeler:

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

3 tepeleme yemek kaşığı un

5 su bardağı sıcak tavuk suyu

Yarım çay kaşığı tuz

Çeyrek çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılış: Tereyağı ve zeytinyağı derin bir tencerede kızdırılır. Azar azar un eklenip kısık ateşte kavurulur. Unu yakmadan kavurmaya ve hafif bir renk almasına dikkat edilir. Kavrulan una sıcak tavuk suyu azar azar eklenip topaklanmaması için bir el çırpıcısı yardımıyla hızlıca karıştırılır. Kaynamaya başlayan çorbayı tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle tatlandırılır. Küçük bir sos tenceresi ya da tavada tereyağı kısık ateşte eritilir. Kuru nane eklenip kokusu çıkana kadar karıştırılır. Servis kaselerine alınan sıcak çorbanın üzerine hazırlanan naneli tereyağı gezdirilir.

Elazığ Tavası

Malzemeler:

400 gr kıyma

1 büyük boy soğan

4 diş sarımsak

7-8 tane biber

7-8 tane domates

1 tatlı kaşığı karışık salça

5 yemek kaşığı sıvı yağ

Tereyağı, Tuz, Karabiber, Pul biber, Kimyon, Kekik

Yapılış: Öncelikle kıyma, ince ince doğranmış sarımsak ve soğan sıvı yağda biraz yoğurulur.

Baharat eklenir. Tepsiye güzelce yayılır. Üstüne doğranmış biberleri de serilir. Biberlerin üstüne de halka halka doğranan domatesler serilir. Yarım su bardağı ılık su ve şalca eritilip tepsinin üstünden gezdirilir. Son olarak minik tereyağı parçaları üstüne koyduktan sonra fırına koyulur.

Taş Ekmeği

2 su bardağı süt

3 su bardağı su

3 yemek kaşığı yoğurt

2 adet yumurta

1 çay kaşığı karbonat

2,5 su bardağı un

Araları İçin:

1,5 su bardağı dövülmüş ceviz içi

Şerbeti İçin:

3 su bardağı su

3 su bardağı toz şeker

3 damla limonun suyu

Yapılış: Bir sos tenceresinde su ve şeker kaynatılır. Kaynadıktan sonra limonun suyundan da eklenir ve 10 dakika daha kaynattıktan sonra 10 dakika kadar kısık ateşte pişirilir. Şerbet koyu kıvamı aldıktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Derin bir karıştırma kasesinde su, süt, yoğurt, yumurta, karbonat ve un pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpılır. Krepten daha sıvı bir kıvam elde edilir. Bu karışımdan bir kepçe alınıp, ısıtılmış bir krep tavasında incecik olacak şekilde dökün ve arkalı önlü pişirilir. Bir tepsiye pişirdiğiniz kreplerden biri serin ve soğuk şerbet her yerine dökülür. Şerbetten sonra dövülmüş ceviz içi serpiştirilir ve üzerine kreplerden 1 adet daha konup aynı işlemi krepler bitene kadar uygulanır.