Ramazan 12. gün menüsü

Ramazan ayının 12. gününde, tadı damağınızdan silinmeyecek 'çökertme kebabı' sofraları süsleyecek. Ezogelin çorbası ve kalburabastı ise enfes kebaba eşlik ediyor...

Ramazan 12. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İftar Menüsü

Ezogelin Çorbası 

Malzemeler:

1 çay bardağı kırmızı mercimek

1 yemek kaşığı pirinç- bulgur

10 su bardağı su

1 yemek kaşığı un- domates salçası

1 tepeleme kaşık tereyağı

Tuz

1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılış: Bakliyatlar yıkanır, suyu tuzu konularak 1 saat mercimek kaybolana kadar kaynatılır. Patates ezici ile ezilir. Pişinceye kadar kaynatılır. Suyu az gelirse su ilave edilir. Ayrı bir tavada biraz çiçek yağı ve un kavrulur salça da konulur. Un ve salça 1 dakika kadar kavrulunca çorbaya katılır. En son tereyağı eritilir, eriyince 1 tatlı kaşığı da nane konur. Tereyağlı nane, çorbaya ilave edilir.

Çökertme Kebabı

Malzemeler:

200 gram kıyma

2 tane kuru soğan

3 yemek kaşığı tereyağı

Tuz, pul biber, karabiber

3 tane büyük boy patates

Maydanoz

Kızartmak İçin; Sıvı yağ

Üzeri İçin;

5 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt

1 yemek kaşığı domates salçası- tereyağı

Pul biber

Yapılış: Kıyma bir tavaya alınıp sıvı yağ ile kavurduktan sonra ince doğranmış soğanları eklenir.

Kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. Piştiği zaman baharatları eklenip ince kıyılmış maydanoz da ilave edilerek kıymalı harç tamamlanır ve bekletilir. Daha sonra patatesler ince uzun şekilde dilimlenir. Bol yağda kızartılır. Aynı zamanda da bir cezveye tereyağı, domates salçası ve pul biber eklenip kavrulur. Kızaran patatesler servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt, yoğurdun üzerine de salçalı sosu gezdirilir.

Kalburabastı

Malzemeler:

1, 5 çay bardağı eritilmiş tereyağ

1 çay bardağı sıvı yağ- yoğurt

2 adet yumurta

1 silme çay kaşığı tuz

1 çay bardağı irmik

1 çay kaşığı karbonat-kabartma tozu

İçine iri çekilmiş ceviz

Şerbeti İçin;

3 su bardağı şeker

3, 5 su bardağı su

1 dilim limon

Yapılış: Sıvı malzemeleri karıştırılıp üzerine yumurta ilave edildikten sonra un ve irmik konulup alabildiği kadar un ilave edilir. Unu azar azar eklenerek, kulak memesi kıvamında hamur yoğurulur.

Yoğurulan hamur, rende yada başka şekil verilecek bir aparatla önce elimizle açıp içine iri çekilmiş ceviz konulup hamur kapatılır. Kapatılan kısım alta gelecek şekilde tepsiye dizilir. 180 derecede kızarana kadar pişirilir. Şerbet için şeker ve su bir tencereye alınır ve kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kaynatılır ve son 5 dakikasında limonu ilave edilir ocağın altı kapatılır. Tatlı soğuk olacak şekilde şerbet ise ılık şekilde dökülür.