Ramazan 11. gün menüsü

Ramazan ayının 11. gününde kremalı patates çorbası, davet sofralarında görüntüsü lezzetiyle yer alan islim kebabı, yanında yoğurtlu makarna salatası ve şekerpare yer alıyor...

Ramazan 11. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kremalı Patates Çorbası

Malzemeler:

3 adet patates

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 adet soğan

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı beyaz biber

100 ml krema

Üzeri için;             

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber

Yapılış: 1 adet soğan ve 1 adet sarımsak ufak ufak doğranır ve zeytinyağında kavrulur. Üzerine rendelenen patatesler, tuz ve beyaz biber eklenip yarım dakika kavrulur. Patateslerin 2 parmak üzerine geçecek kadar su eklenip patatesler iyice yumuşayana kadar pişirilir. Piştikten sonra blender ile patatesler iyice yok olana kadar çekilir. Üzerine kreması eklenip arzu ettiğiniz kıvama gelene kadar su eklenir. Tereyağı ve zeytinyağ beraber ısıtılıp kırmızı biber eklenir. Biberin rengi yağa çıkana kadar bekletilir. Çorbanın üzerine dökülür, isteğe göre ekmek kızartılarak üzerine serpiştirilir.

İslim Kebabı

Malzemeler:

3 adet patlıcan

250 gram kıyma

1 soğan

1-2 dilim ekmek içi

1 yumurta

Tuz, Karabiber, Kimyon, Nane, Kekik

Sosu için:

1-2 yemek kaşığı domates salçası

Su

Tuz

Üzerini süslemek için:

Domates, Biber, Kürdan

Yapılış: Patlıcanları alacalı soyup uzun şerit halinde kesilir. Acı suyu çıkana kadar tuzlu suda bekletilir.

Diğer yandan köfte için soğan rendelenir. Kıyma, yumurta, ekmek içleri ve baharatlar eklenip köfte hamuru hazırlanır. Cevizden biraz büyük şekilde yuvarlanır. Suda bekleyen patlıcanlar süzülür ve kağıt havluyla kurutulur. Kızgın yağda patlıcanlar kızartılır. Patlıcanlar bittikten sonra köfteler de kızartılır. İster çift patlıcan ister tek patlıcanla köfteler sarılır. (Çift sarılacaksa patlıcanlar çarpı şeklinde (X) yapılıp ortasına köfte konup sarılır.) Domates ve biberler kürdana batırılır. Üzerine salçalı sos hazırlanır. Ve 200 derece fırında domates ve biber eriyene kadar pişirilir.

Yoğurtlu Makarna

Malzemeler:

1 büyük su bardağı haşlanmış makarna

2 adet kabak (Küçük)

2 adet havuç (Küçük)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 büyük kase yoğurt

2 diş ezilmiş sarımsak

İnce kıyılmış nane ya da dereotu

Tuz

Yapılış: Kabak ve havuç rendelenir. Tavaya alınıp yağı ve tuzu ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuduktan sonra içine makarna, taze nane ve sarımsaklı yoğurt da katılıp karıştırılır. Tuzu da damak tadına göre ayarlanır. Dolapta 1-2 saat dinlendirildikten sonra soğuk olarak servis edilir.

Şekerpare

Malzemeler:

250 gr tuzsuz tereyağ

2 çay bardağı irmik

2 yumurta (1 sarısı üzerine sürülecek)

Yarım çay kaşığı kabartma tozu- karbonat

1. 5 çay bardağı pudra şekeri

1 vanilya

3 su bardağı un (unun kalitesine değişebilir, hamur yumuşak olacak )

Şerbet için;

4 su bardağı toz şeker-su

çeyrek limon

Yapılış: Şekerpare tatlısı için, İlk önce şerbeti hazırlanır. Bunun için şeker, su ve limon bir tencereye konup, kaynamaya başladıktan sonra 6-7 dakika kaynatılıp altı kapatılır. Hamuru için, yumuşamış tereyağı ve bütün malzemeler bir kaba konup, unu azar azar ilave edilip yumuşak bir hamur elde edilir. Ceviz büyüklüğünde hamur alınıp oval şekil verilir. Yağlanmış borcama dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp çatalla çizik atılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Soğumuş olan şerbet sıcak şekerparelerin üzerine dökülür. Üstü kapatılıp şerbetinin çekmesini sağlanır.