Prof. Dr. Rahmi AYDIN, Munzur Üniversitesi'ne Rektör Adayı Oldu

Munzur Üniversitesi'nin yeni Rektörünün atanması ile ilgili süreç devam ederken Rektörlük için Elazığlı bilim adamı Prof. Dr. Rahmi Aydın da başvurusunu yaptı. Süreç içinde Ankara'ya giderek yapılan mülakata da katılan Prof. Dr. Rahmi Aydın'ın Rektörlük için öne çıkan üç isimden biri olduğu öğrenildi.

Prof. Dr. Rahmi AYDIN, Munzur Üniversitesi'ne Rektör Adayı Oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Munzur Üniversitesi’nin kuruluşundan şu ana kadar birçok kurul üyeliği, bölüm başkanlığı, Meslek yüksekokulu müdürlüğü, Dekan yardımcılığı, 3 fakülteye Dekan Vekilliği ve Rektör Yardımcılığı gibi Munzur Üniversitesinin her türlü kademesinde görev yapan Prof. Dr. Rahmi AYDIN bundan sonraki görevinde Üniversitesine ve Tunceli şehrine Rektör olarak hizmet etmek için Munzur Üniversitesi Rektörlüğüne aday olduğunu açıkladı.

 

Munzur Üniversitesi’nin kuruluşundan şu ana kadar gerek üniversiteyi ve gerekse bölge halkını çok iyi tanıdığını her kesim ile çok iyi ilişkiler içerisinde olduğunu üniversite personeli üzerinde ve Tunceli halkında bir karşılığı olduğunu ifade etti.

 

Konuya dair açıklamada bulunan Munzur Üniversitesi Rektör adayı Prof. Dr. Rahmi Aydın şunları ifade etti: “Tunceli bölgesi Anadolu’da Alevi inancının en önemli tarihi merkezidir. Nüfusunun büyük çoğunluğu Alevi inancına mensup olan Tunceli’de Alevi inanç-dede ocaklarının 12 temsilcisinden 9’unun mensupları hala Tunceli’de bulunmaktadır.  13. Yüzyılda Horasan coğrafyasından Anadolu’ya yönelen büyük kitlesel göç hareketleri bağlamında Horasan tasavvuf geleneğine bağlı derviş toplulukları Anadolu ve Balkanların İslamlaşmasında büyük katkılar sağlamışlardır. Alevilik inancının Anadolu’ya yayılmasında Tunceli coğrafyası bir merkez konumunda olmuştur.  Anadolu’nun tarihsel gelişiminde büyük katkısı bulunan Alevilik inancı Ülkemizin birlik ve beraberliğini koruyan, artıran ve birlikte yaşama kültürünü geliştiren en önemli inanç unsurlarından birisidir. Bütün bu özelliklerinden dolayı Tunceli marka bir şehirdir. Tunceli halkı ile 10 yıldır beraber çalıştığını ve çok güzel dostluklar kazandığını söyleyen Prof. Dr. Rahmi AYDIN üniversitemizin ve şehrimizin kalkınması için hep beraber çalışacaklarını ve yönetim anlayışının ise birlikte yönetmek olduğunu ifade etti.

Tunceli İli sanayiden yoksun bir şehirdir. İlimiz genelinde orta ve büyük çaplı fabrika yok denecek kadar azdır. Halkın büyük bir çoğunluğunun geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Özellikler küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve su ürünleri bakımından ilimiz büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyeli en verimli bir şekilde değerlendirmek amacıyla üniversitemiz projeler gerçekleştirecektir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomiye kazandırılmasında Üniversitemiz öncü olacaktır. İlimiz akarsularında doğal olarak bulunan kırmızı benekli alabalığın kültüre alınması konusunda bilimsel çalışmalar yapılacaktır. Bölgemizdeki endemik türlerin envanterinin oluşturulması sağlanacak ve Ovacık Fasulyesi, Tunceli Dağ Sarımsağı gibi tarla bitkilerinin tohum ıslahı yapılarak kültürel ortamda yetiştirilmesi ile ilgili eğitimler üreticilere verilecektir.

 

Tunceli şehir merkezinden Ovacık ilçesine kadar uzanan 60 kilometrelik Munzur Vadisi Milli Parkı 1518 kayıtlı bitki ve yaban hayatı ile doğa ve kış turizmi için önemli bir potansiyele sahiptir. Yine Tunceli il merkezinden başlayıp Pülümür ilçesine kadar uzanan Pülümür vadisi de doğa ve kamp turizmi açısından çok önemli bir konuma sahiptir. 2019 yılı Haziran ayında Dünya Rafting şampiyonası Munzur nehrinde düzenlenecektir. Üniversitemiz bünyesinde düzenlenecek spor ve kültürel etkinlikleri ile bu potansiyel ulusal ve uluslararası kamuoyuna tanıtılacaktır.

Munzur Gözeleri ziyaret ve mesire alanına her yıl yaklaşık 250 - 300 bin insan uğramakta ve bilhassa ziyaretin bulunduğu Ovacık ilçesi bu sayede hatırı sayılır bir gelire kavuşmaktadır. Üniversitemiz tarafından düzenlenecek etkinlikler ile bu potansiyel ulusal ve uluslararası basına tanıtılarak Tunceli ilinin turizm geliri artırılacaktır. Munzur Üniversitesi yukarıda belirtilen konularda projeler geliştirip bölge halkına öncülük ederek sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda bölgeye katkı sağlayacaktır.”(Bülten Haber)