PROF. DR. AÇIK: 'BAŞARI İÇİN GÜÇLÜ AMAÇLARIMIZ OLMALI'

Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Öğrenci topluluğu tarafından kariyer günleri kapsamında düzenlenen programın konuğu oldu. Prof. Dr. Yasemin Açık programda öğrencilerle, sivil toplum çalışmaları ve iş yaşamındaki deneyimleri üzerine sohbet ederek, önemli tavsiyelerde bulundu.

PROF. DR. AÇIK: 'BAŞARI İÇİN GÜÇLÜ AMAÇLARIMIZ OLMALI'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Programın açılışında konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İzzet Taşel, “Prof. Dr. Yasemin Açık, madde madde sıralandığında bizim örnek alacağımız bir profil” diyerek, İktisadi Öğrenci Topluluğunun çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

 

“AĞABEYLERİM HER ZAMAN ÇOK İYİ ROL MODEL OLDULAR”

Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, öğrencilerle sohbetinde yaşam öyküsünden bahsederek, “Ben Elazığ’da beş çocuklu bir ailenin tek kız çocuğu olarak dünyaya geldim. Babam 1950’li yıllarda Elazığ’ın merkezinde şeker, helva satan, kendisine göre bir bayi sistemi oluşturarak, komşu illere ürettiği şeker ve helvayı satan ve Şekerci Mustafa olarak bilinen biri kişinin kızıyım. Beş çocuklu bir ailenin tek kız çocuğu olarak dünyaya geldim. Ağabeylerim her zaman önümde çok iyi örnek oldular, öğrencilik yıllarımda babamın dükkânına gider, babamın ürettiği ürünlere yardım etmeye çalışırdık, abilerimle at yarışlarına, sinemaya giderdik. Benim önümde çok iyi rol modeller vardı” dedi.

 

“MUTLAKA STK’LARIN İÇERİSİNDE YER ALINMALI”

Birçok sivil toplum kuruluşunun içerisinde ye aldığının altını çizen Prof. Dr. Açık, “Sivil toplum örgütü çalışmaları herkesin hayatına çok şey katmaktadır. Bu ufkumuzu genişletiyor. Herkesin sivil toplum kuruluşlarına üye olması gerekiyor. Sivil toplum kuruluşlarında aktif yer alırken, bir anda hayat tek düze gelmeye başladı. Kafamda yığınca proje ve yapmak istediklerim vardı ve ben ömrümün sonuna kadar öğretim görevlisi olarak yaşayıp ölmek istemiyordum. Ben farklı bir şey yapmalıyım. Ne yapmalıyım diye düşünürken, öyle bir şey olmalı ki, bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltsın, yerel kalkınmaya katkı sağlamalı, istihdamı arttırmalı, istihdamla birlikte yaşama dokunmalıydı. Bunu düşünürken, aklıma bunun mutlaka imalat sektöründe sanayi işi olması gerektiği fikri girdi. Ardından araştırmalar yaptım, birçok iş kolunu araştırdım ve sonunda çimento sektörüne yatırım yapma kararı aldım” ifadelerine yer verdi.

 

“FABRİKANIN HER BİR ÇİVİSİNE EMEK VERDİM”

Seza Çimento fabrikasının her aşamasına yoğun emek verdiğini ifade eden Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Açık, “Hedefime koyduğum bir yapıya sahibim. Belki başka biri olsa 2011 yılından 2013 yılına kadar altyapı hazırlıkları için çalışma yapmazdı, ama ben ısrarla çalışmalarımı yaptım ve 2014 yılının Nisan ayında ilk kazmayı vurdum. Fabrikanın yapım çalışmaları sürerken, ben üniversiteden üç yıl ücretsiz izin aldım ve gittim şantiyede fabrikanın her bir çivisine emek verdim. O yüzden fabrika benim çocuğum gibi. Fabrikayı 23 ay gibi bir süre içerisinde tamamladık. O dönemde bir kadın olarak fabrikada şantiyede çalışıyor olmam ilk zamanlarda biraz yadırgandı. Ama anlaşıldı ki, çalışmanın, başarının, emeğin, gayretin cinsiyeti yok. Burada tek ölçüt emek vermek, çalışmak, başarı arkadan geliyor zaten. Başarılı olunca da kimse sizin cinsiyetinizi sorgulamıyor” dedi.

 

“DÜNYANIN TÜM ÜLKELERİNE ÇİMENTO SATIYORUZ”

Prof. Dr. Açık, 2016 yılı Mart ayından beri dünyaya çimento ve klinker sattıklarını ifade ederek, günde 7 bin 500 ton çimento ürettiklerin, üretilen ürünlerin Afrika, güney Amerika, Suriye ve İsrail’e ve yurt içinde de Türkiye’nin her noktasına satış yaptıklarını söyledi.

 

“GÜÇLÜ AMAÇLARIMIZ OLMALI”

Fabrikanın teknolojik yapısı ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Açık, “Şuan ben cep telefonumdan fabrikaya müdahale edebiliyorum. Bütün değerleri, ne üretiyorum, arızam var mı, hepsini anında görebiliyorum. Globalleşen dünya içerisinde dijital yaşamı, internet sistemini kullananlar yazım bilenler, iş bulabilecekler ama bunu bilmeyenler zaman geçtikçe gerileyecekler. Sizlerin de dijital yaşamla iç içe olmanız gerekiyor, yazılım öğrenmeniz gerekiyor. Önümüzdeki 20 yıl sonra şuan çalışan insanların ancak yüzde 20’si iş bulabilecek, fark oluşturmamız gerekiyor. Nereye gideceğini bilenler için dünya bir yana çekiler ve yol verir. Nereye gitmek istediğini bilmeniz gerekiyor. Bu da güçlü bir amaç belirlemekle olur. Güçlü amaç belirlersek, o güçlü amaca ulaşmak için hedefe kilitlenirsek mutlaka başarı gelecektir. Belirlenen amaç ne kadar güçlü olursa, ona harcanan emekte o kadar güçlü olur. Mutlaka başarısızlıklarımız, engellerimiz olacak. Ben önüme engel olduğunda onu aşılması gereken bir basamak olarak gördüm. Engeller olacak, düşmeler olacaktır, önemli olan kalkmaların ve yürümelerin olması. Fark yaratmak istiyorsak kendimize bir yol açmalıyız, mevcut yoldan gidersek ayak izlerimiz çıkmaz. Çünkü orada başkalarının ayak izleri vardır. Hızlı olmalıyız, gün bugün, dün geçti yarın ise geç olabilir diye düşünmeliyiz. Teknolojiyi, sosyal iletişim ağlarını ve zamanı çok iyi kullanmalıyız. Yaptığımız iş ne olursa olsun önyargısız emek verip, içine biraz da sosyal sorumluluk katarsak başarı gelecektir” diye konuştu.