PİSA MI? ULU CAMİ Mİ?  

Başak Meral Gündüz/Herkes  tarafından bilinen bir gerçek Harput'ta bulunan  Ulu Cami'nin minaresinin İtalya'da Pisa Meydanında bulunan Pisa Kulesi'nden daha eğri olduğu.

 PİSA MI? ULU CAMİ Mİ?  
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kimilerine göre bu minarenin bilinçli bir şekilde eğri yapıldığı, kimilerine göre de büyük bir deprem sonrasında bu minarenin eğrildiği.  1063 yılında yapımına başlanan Pisa Kulesi de o dönemde ülkenin girmiş olduğu savaşlar gibi nedenlerle 1370 yılında tamamlanır. Araştırmalara göre bu kulenin eğikliğinin sebebi, temelindeki killerin kuvvetli olmamasıymış.  

ULU CAMİ MİNARESİ DAHA EĞRİ    

  

Ulu Cami ile Pisa Kulesi'nin eğrilikleri karşılaştırıldığında Ulu Cami'nin minaresi 7 derecelik bir açı ile eğik olduğu, Pisa Kulesi’nin eğikliği de  3,99’dur. Eğiklik bakımından Ulu Cami'nin minaresi daha eğik olduğu halde, başka hiçbir turistik özelliği olmayan Pisa şehrine dünyanın dört bir yanından yılda 1 milyon kişi Pisa Kulesi'ni görmeye gidiyor. Tarihi mekan Harput'ta bulunan Ulu Cami'ye ise yerli halkın inancını ifa etmesi haricinde yılda bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar turist tarafından ziyaret edilmesi eğikliğin değil tanıtımın daha önemli olduğunu göstermiştir.