ÖZTÜRK 'YERLİ ÜRETİM LOGOSU HAZIRLANDI''

Nisa Yılmaz/Ticaret İl Müdürü Bilal Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, 'Etiket, tarife ve fiyat listelerinde bulunması zorunlu hususlar, Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nin 'Etiket bulundurma zorunluluğu' başlıklı 5'inci maddesinde düzenlenmiştir

ÖZTÜRK 'YERLİ ÜRETİM LOGOSU HAZIRLANDI''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Buna göre perakende olarak satışa sunulan mal veya hizmetlere ilişkin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatının belirtilmesi zorunlu hale gelmiştir.’’ dedi.

TÜKETİCİNİN DİKKATİNİ ÇEKECEK

Öztürk, “Bu doğrultuda tüketicilere yönelik mal satışlarında, ürünün ülkemizde üretildiğini göstermek üzere tüketicilerin dikkatini ilk bakışta çekecek nitelikte “YERLİ ÜRETİM” logosu hazırlandı. Ticaret Bakanlığımızca hazırlanan bu logo 3 Ekim 2018 tarihinden itibaren yürürlüğüne girmiş olup ülke genelinde on beş günlük geçiş süresi öngörülmüştür. Kim tarafından üretildiğine bakılmaksızın, Türkiye’de üretilen ve satışa sunulan her tür mal için yerli üretim logosu kullanılması zorunluluğu bulunmaktadır. Yurt dışından ithal edilen ve Türkiye’de sadece ambalajlanarak piyasaya arz edilen ürünler yerli üretim olarak kabul edilmeyeceklerdir. Örneğin Rusya’dan ithal edilen pirincin Türkiye’de sadece ambalajlanarak satışa sunulması yerli üretim sayılmayacaktır. “YERLİ ÜRETİM” kavramı ile “YERLİ MALI” kavramları farklı olup birbirlerinin yerine kullanılmamaktadır. Zira sermayesi yabancı olmakla birlikte Türkiye’de yatırım yapan ve katma değer üreten firmalar tarafından Türkiye’de üretilen ve satışa sunulan her tür mal için de fiyat etiketlerinde yerli üretim logosu kullanılması zorunluluğu bulunmaktadır.” diye konuştu.

DİLEKÇE İLE BAŞVURU YAPILSIN

Bilal Öztürk, “Fiyat güncellemelerinde, yalnızca malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarihin etikette belirtilmesi zorunlu olup eski fiyatın etikette yer alması gerekmemektedir Yerli üretim ” logosunun haksız ve yersiz olarak mevzuata aykırı bir şekilde kullanımının tespiti halinde, ilgililer hakkında hem fiyat etiketine ilişkin aykırılıklar için 274 TL idari para cezası uygulanabilecek, hem de Reklam Kurulu tarafından Kanunun 77’nci maddesinin on ikinci fıkrasına aykırılıktan reklamın yayınlandığı mecraya göre 6 bin 900 TL ile 276 bin 345 TL aralığında idari para cezası uygulanabilecektir.

Son günlerde sıkça rastlanılan bir durum olan etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark çıkması durumunda Fiyat Etiketi Yönetmeliği “MADDE 10 – (1) Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.” Hükmü amil olmaktadır. Ancak satıcı tarafından tüketicinin mağdur edilmesi durumunda Tüketici etikette yazan fiyatı fotoğraflayıp işlem faturası ile Ticaret İl Müdürlüğümüze dilekçe ile başvuru yapması halinde söz konusu firma hakkında etiket başına 274 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Helal üreten, dürüst satan, bilinçli tüketen bir toplumu inşa etme öncelikli amacımızdır. Bu bağlamda Tüketici Hakem Heyeti ile Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliğinin bağlı olduğu bir Müdürlük olarak ilimizde yaşanabilecek mağduriyetlerin çözüm merkezi olmaya devam edeceğiz.’’ dedi.