Özel Araçlarda Kış Lastiği Takma Zorunluluğu Yok

Tamer ÖREN - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan yazıla açıklamada  özel araçların kış lastiği takma zorunluğu olmadığını, kış lastiğinin sadece  ticari araçlarda takma zorunluluğu olduğu belirtildi. 

Özel Araçlarda Kış Lastiği Takma Zorunluluğu Yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bazı basın organlarında kış lastiğinin kullanılıp kullanılmayacağı  konusunda  haberler yayınlaması üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak bu konuda son noktayı koydu. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada 01.04.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ’Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” hatırlatılarak 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Özel araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamasıyla birlikte, can, mal güvenliği ve güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bakanlığın zorun  değil açıklamasıyla birlikte  uzmanlar ; sürücülerin can ve mal güvenliği için 1 Aralık’tan itibaren kış lastiklerini takmalarını öneriyor.

Özel araçlarda her ne kadar mecburi olmasa da sürücülerin  kendi mal ve can güvenliklerini korumak için mutlaka araçlarına kış lastiği takmalarını önerdiklerini vurgulayan  Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Halil SARAÇ “Sürücülerin kış lastiği kullanmak için olumsuz hava koşullarını ve kar yağmasını beklemeden, hava sıcaklıklarının 7 °C’nin altına düştüğü zaman güvenli sürüş için kış lastiklerinin kullanılması doğru olacaktır. Sürücülerin kış lastiği kullanması ile birlikte doğru mevsimde doğru lastik kullanımı lastiklerin kullanım süresini uzatacaktır. Böylece kış lastiği düşünüldüğü gibi ek bir maliyet getirmeyecektir” dedi.

Yaz ile kış lastiği arasındaki en önemli farkın  lastiği yapımında kullanılan ham maddelerin oranlarının değişik olmasından kaynaklandığını hatırlatan  SARAÇ “ Hava sıcaklıkları 7 °C’nin altına düştüğü zaman yaz lastikleri esnekliğini kaybeder bu sebeple yol tutuşu, çekiş gücü ve fren performansında ciddi kayıplara yol açar. Yaz ve kış lastiklerini birbirinden ayıran bir diğer özellik ise sırt desenleri de kış lastikleri ve yaz lastiklerini birbirinden ayırır. Bu desenler sayesinde kış lastikleri ile fren yapıldığında yaz lastiklerine oranla çok daha çabuk durulur” diye konuştu.

Kış lastiklerinde sırt deseninin kılcal kanallı yapısı ve omuz bloklarının dişli yapısı sayesinde karlı zeminlerde yolu daha iyi kavradığını ifade eden SARAÇ “ Kış lastiklerinde diş derinliği, yaz lastiklerine kıyasla daha fazladır. Bunun gibi farklı ama sürüş güvenliği için çok önemli özellikler kış şartlarında daha fazla yol tutuş ve kısa fren mesafesi sağlar. Sırt deseninin kılcal kanallı yapısı ve omuz bloklarının dişli yapısı, karlı zeminde ilave çekiş sağlar. Diş derinliklerinin fazla olması erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde daha iyi çekiş sağlar.

 

Yapılan testlerde hava sıcaklığının 7 °C’nin altında olduğu ıslak bir zeminde, 80 km/s hızla giden bir araç, yaz lastiği ile durabilmek için 40 metreye ihtiyaç duyduğunu anımsatan Halil SARAÇ “ Halbuki kış lastikleri, aynı koşullardaki zeminde 34 metrede tamamen durabilir. Aradaki 6 metrelik fark, bir tehlike anında çok ciddi bir öneme sahiptir. Zorlu kış şartlarında, kış lastiklerinin etkisi daha da artar. Karlı zeminde 50 km/s'yle ilerleyen ve yaz lastiği kullanan bir araç ancak 63 metrede durabilirken, aynı özelliklerdeki kış lastiği kullanan araç tam 31 metre önce durabilmektedir. Aradaki farkta 31 metredir” diye aktardı.