ORTODONTİK TEDAVİ HAKKINDA BİLİNEN YANLIŞLAR

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Diş Hekimi Pınar ARDIÇOĞLU ortodontik tedavi hakkında gazetemize  açıklamalarda bulundu.

ORTODONTİK TEDAVİ HAKKINDA BİLİNEN YANLIŞLAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ORTODONTİ NEDİR?

Ortodontik tedavi halk arasında tel tedavisi olarak da bilinir. Dişlerin dizilimindeki bozuklukların ve alt-üst çene arasındaki ilişki bozukluklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.

Dişlerdeki hafif veya ileri düzeyde çapraşıklıklar, aralıklı dişler, gömülü kalmış dişler varsa ortodontik tedavi ile düzeltilmesi mümkündür.Bunun dışında iskeletsel problemler de ortodontik tedavi ile çözüme kavuşur. Bazı kişilerde alt çenenin normalden önde veya geride olduğunu görürüz,bazen de üst çene darlıkları kapanış bozukluklarına sebep olur, böyle kapanış bozuklukları profili de olumsuz etkiler.

Günümüzde ortodontik tedavi hakkında doğru bilinen yanlışlar;

 

- Ortodontik tedaviler en az 1,5-2 yıl sürer,

0rtodontik tedavi için öngörülen süre çenelerdeki ve dişlerdeki bozukluğun durumuna göre değişir. ancak artık ortodontik tedaviler eskisi gibi uzun yıl lar sürmüyor. hatta hafif ortodontik bozuklukları 1-2 ayda tedavi edebiliyoruz.

 

- Teller çıktıktan sonra dişler tekrar bozulur,

Ortodontik tedavi bittikten sonra dişlerin bozulmaması için alınması gereken bazı önlemler vardır.Ortodontik tedaviyi yapan hekim tedavi bitiminde hastayı bilgilendirip bozulmayı önlemek için gerekli müdahaleleri yapar. Tedavisi biten hastayı belirli aralıklarla kontrollere çağırır,böylece dişler tel tedavisi bittikten sonra bozulma riskiyle karşı karşıya kalmaz.

 

-Ortodontik tedavi dişlerin çürümesine sebep olur,

Gerek tellerle gerek apareylerle gerekse de şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedaviler sırasında kişinin ağız hijyenine özen göstermesi gerekir. Dişleri hareket ettirmeye çalıştığımız süreçte sağlıklı dokulara ihtiyacımız var,dolayısıyla ortodontik tedavi dişlerde çürük oluşmasına sebep olmaz,aksine bu süreçte daha özenli bakım uygulanan dişler ortodontik tedaviyle sağlıklı bir şekilde doğru konumlarına getirilirler.

 

-Ortodontik tedavi sadece çocuklarda işe yarar, yetişkinlere ortodontik tedavi uygulanmaz..

Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir, bazen henüz süt dişleri tamamen değişmemiş olan çocuklarda iskeletsel doku yönlendirmesi için ortodontik müdahalelerde bulunuruz.Bazen de orta yaş üstü kişilerde protez öncesi planlamaya ortodontik tedaviyi dahil ederiz.Uzun süreli diş eksikliği gibi problemlerin sebep olduğu bozulmalar için implant tedavisi öncesi ortodontik tedavi önerebiliriz.İster hafif ister ileri düzeyde problemler olsun, her yaşta ortodontik tedaviyle başarılı sonuçlar almamız mümkün. Ortodontik tedavi uyguladığım 50 yaş üstü hastalarım da oldu, ne süre ne de başarı olarak diğer ortodontik tedavi gören hastalardan farkının olmadığını kesinlikle söyleyebilirim.

 

-Ortodontik tedavi estetik için yapılan bir tedavidir,

Ortodontik tedavi dişlerdeki ve alt üst çene arasındaki ilişkileri düzeltmek için uygulanır.Bu bozukluklar çiğneme konuşma gibi fonksiyonları da olumsuz etkiler. Dişlerin dizilimi ve çeneler arası ilişki normale döndüğünde sonuçta güzel bir estetik de elde edilmiş olur.

 

-Ortodontik tedavi sadece tellerle yapılır,

Ortodontik tedavide dişlere hareket vermek için artık şeffaf plaklar da kullanabiliyoruz. estetik kaygıyla tel taktırmayan kişiler için harika bir alternatif olan şeffaf plaklar belirli aralıklarla hekim kontrolünde değiştirilir. Belirli aralıklarla yenilenen şeffaf plakları düzenli kullanan kişi tedavi sonunda düzgün estetik dişlere kavuşur. Şeffaf plaklarla ortodontik tedavinin süresi ve maliyeti tellerle olan tedaviye göre değişebilir.

 

Türkiye’de ortodontik tedavi yaygın bir tedavi şekli midir?

Toplumumuz gün geçtikçe daha bilinçli hale gelmektedir. Üniversitelerde/hastanelerde ya da özel muayenehanelerde bu tedaviyi olmak isteyen birey sayısı her geçen gün daha da artmaktadır.

Şu anda Türkiye’de ve dünyada ortodonti’nin durumu nedir? 

Türkiye’deki ortodonti uygulamaları uluslar arası standartlara erişmiş durumda mı?

Ortodonti dünyada ne düzeydeyse Türkiye’de de o düzeydedir.

Hem bilimsel arenada hem de klinik anlamda birçok ülkenin de önünde koşmaktadır.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ortodonti çok keyifli bir meslek. Bir kere hastaya sağlıklı olmanın yanı sıra etkileyici bir gülüş kazandırıyorsunuz. Bunun için bir sloganımız bile var. “GÜLÜMSETMEK BİR SANATTIR” diye. 

Sanatçısıda “ORTODONTİ UZMANI”dır. Buradan anne babalara mesajım; çocuklarınıza dişlerini günde 3 kez fırçalatınız, 6 ayda 1 diş hekimine kontrole götürünüz. Diş ve çene düzeltme işlemine ihtiyaç halinde çocuklarınızı ve kendinizi Ortodonti Uzmanına” emanet ediniz.