ORCİK GİTTİ KÖME GELDİ

ORCİK GİTTİ KÖME GELDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz günlerde yapılacağı açıklanan ve Barış Pınarı Operasyonunun  başlaması sebebiyle iptal edilen Orcik Festivalinin ardından Ahmet Aytar Meydanında başlayan yöresel ürünler pazarı yeni bir tartışmaya sebep oldu.

Birçoğu il dışından gelen ve ne kadar sağlıklı olduğu tartışılan ürünlerin satışına en çok da kapalı çarşı esnafı şikâyetçi. Satılanlar arasında orciğe rakip olan Gümüşhane’nin kömesi de var.

Orciği sadece festival ve eğlencenin aracı ve vesilesi yapan anlayışın festival iptalinden sonra benzer bir yöresel ürünler pazarı açarak kendi esnaflarımızın satış yapacağı bir etkinliğe dönüştürmek yerine farklı illerden gelen esnaflara bu imkânın verilmesi yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

Halk arasında bugünlerde konuşulan konu şu:

Festivalin operasyon sebebiyle iptal edilmesi çok doğru ve isabetli bir karar ancak adına orcik dediğimiz o güzelim lezzet ve Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın deyimiyle yenilebilir enerji olan orcik neden şehirde “orcik ve üzüm günlerine” dönüşüp vatandaşın direk üreticiden üzüm, pekmez ve orcik satın aldığı etkinliğe dönüşmesin. Festivalden murat, orciği tanıtmak ise neden televizyonların sabah, akşam ve özel yemek programlarına birer kilogram gönderilip de şehir ile birlikte orciğin tanıtımı yapılmasın.

Kısaca festivalden amaç orcikse ve bunu tanıtmaksa bu amaca ulaşmanın tek yolu Funda Arar ve Yıldız Tilbe olmamalıydı. Sanatçılar belki on binleri alana toplar ama geriye birileri için hoş vakitler kalır. Sanatçı bir saat var sonra yok. Ama orcik ve Elazığ hep var ve var olacaklar….