OLDU MU ŞİMDİ?

OLDU MU ŞİMDİ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diyanet İşleri Başkanlığı, giderek artan salgın tehlikesi sebebiyle geçen hafta olduğu gibi bugün ülke çapında cuma namazlarının kılınmayacağını duyurmasına rağmen, belirlenen az sayıda katılımla, salgına karşı tedbirler alınarak Beştepe Millet Camii'nde bugün Cuma namazı kılınması tepkilere yol açtı..

Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı şu açıklama ile izah etmeye çalıştı:  "İslam medeniyetinin en önemli coğrafyalarından olan cennet vatanımızda, İslam toplumun şiarlarından biri olan bu ibadetin devam etmesi ve cuma namazına gidemediği için milletimizin yaşadığı üzüntünün bir nebze giderilebilmesi adına Türkiye'de sadece Ankara'da Beştepe Millet Camii'nde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen çok az sayıda katılımla ve salgına karşı gerekli tedbirler alınarak cuma namazı eda edilecektir."

Bu olay neresinden tutarsanız tutun Hükümetin ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koronavirüse karşı yaptığı mücadeleye büyük bir darbe vurmuş ve önlemlerin uyulmasını ısrarla vatandaşlarımızdan isteyen yöneticilerimiz  boşa düşürmüştür.

Açıklamada ifade edilen " Cuma namazına gidemediği için milletimizin yaşadığı üzüntünün bir nebze giderilebilmesi adına..” cümlesi ise tam bir fiyaskodur. Kendisi cumaya gidemeyen bir vatandaşın Beştepe’de 30 kişinin kıldığı Cuma namazı onun üzüntüsünü gidermediği gibi tam tersi büyük bir üzüntüye gark eder. Cuma namazını farz- ı kifaye konumuna oturtup, “biz sizler için de kıldık” gibi bir söz ne Diyanet İşleri Başkanlığına ne de camiye gidilmesin diye mücadele eden  bakanlara ve sağlık otoriterlerine büyük bir darbe olmuştur.

Bugünden sonra birileri çıkar ve derse ki  bizler de Beştepe camisindeki ki gibi sosyal mesafeyi koruyarak Cuma namazı kılmak istiyoruz cevabınız ne olacaktır.

Birileri, çıkıp derse ki “Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm bakanlarımız, valilerimiz ve belediye başkanlarımızı bizleri sokağa ve toplulukların bulunduğu yerlere girmeyin diye uyarırken sizlerin ayrıcalığı ve özelliği neydi ki böyle bir uygulama yaptınız.”

Birileri de çıkar ve derse ki, ” Her ilde seçilen bir camide il müftüsünün hutbe okuduğu il protokolü ve az sayıda cemaatle bizler de Cuma namazı kılmak istiyoruz cevabınız ne olacaktır ? 

Diyanet, bu hamlesi ile hem kendini, hem de tüm yetkililerin uyarılarını tartışmalı hale getirmiştir. Halk kendini aldatılmış ve kuralların sadece kendilerine işletildiği kanısına varmıştır.

Böylesine bir uygulamanın ne yeri ne zamanıydı. Ve bugüne kadar ortaya konan salgına karşı duruş ve  kararlılık direnci resmen çöktü. Kısaca 15 günden beri hassasiyetle üzerinde durulan ve önemli oranda başarı sağlanan sistem çöktü. Stop.