Okul Malzemesi Alırken Bunlara Dikkat Edin!

Nisa Yılmaz/ Renkleri ve çeşitleriyle çocukların ilgisini çeken kırtasiye malzemeleri, çocuk sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturabiliyor. Okul malzemesi satın alırken ürünleri iyi bir şekilde incelemek gerekiyor.

Okul Malzemesi Alırken Bunlara Dikkat Edin!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Okulların açılmasıyla birlikte okula hazırlıklar da son hızıyla devam ediyor. Öğrencilerin kullandığı kırtasiye malzemeleri de hazırlıkların büyük bir bölümünü oluşturuyor. Bu malzemelerin bazıları, çocuk sağlığını tehdit edebiliyor. Bu nedenle okul için kırtasiye malzemesini alırken bir takım özelliklere dikkat etmemiz gerektiği konusunda çocuk hastalığı uzmanları uyarıyor.  Kırtasiye malzemelerinin içeriği kadar, güvenilir olması da büyük önem taşıyor. Kırtasiye malzemeleri seçerken dikkat etmemiz gereken konular ise şu şekilde sıralanabilir;

“Azo Boya ”ya Dikkat!

Çanta, resim defteri, kalem gibi malzemeler alırken, bunların boya içermemesine ya da boya oranının az olmasına dikkat edilmeli. Kanserojen nitelikte olan azo boyaları içeren oyun hamuru, renkli kalem ya da boya kalemleri alınmamalı. Kalem kutusu gibi eşyalarda, kumaş boyası yerine azo boyası kullanılmadığından emin olmak gerekiyor. Ağır metalar içeren boyalar içeren boya malzemeleri tercih edilmemeli. Kurşun gibi metallerle boyanmış malzemelerin çocuklara ciddi zararlar verebiliyor.

Kokulu ve Çözücü İçeriğe Sahip Kırtasiye Malzemeleri, Uçucu Madde Bağımlılığına Yol Açabilir

Çocuklara kullanım açısından oldukça keyif veren parfümlü kırtasiye maddeleri, görünüm olarak çocukları cezbederken ileride uçucu madde bağımlılığına götürecek kadar olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Etilasetat ve kesilen gibi çözücü barındıran keçe kalemleri almayın. Tahta kalemi ya da keçeli kalem alırken su bazlı ya da alkol bazlı olduğuna dair bilgi notu bulunmayan ürünleri satın alınmamalı. Kokulu kalem ya da kokulu silgiler birçok kimyasal madde içerir. Bu nedenle, parfüm benzeri maddeler içeren malzemeler çocukların kanserojen maddelerle temas etmesine neden olur. Yapıştırıcı alırken, uçucu maddeler içeren malzemeleri tercih etmemek gerekiyor.

Okul Çantası Çocukların Gelişimini Etkiliyor

Çocukların iskelet ve kas sistemini korumak için, okul çantası seçiminde dikkatli olmak gerekiyor. Yanlış çanta seçimi, çocukların omuz, bel, sırt ve boyun bölgelerinde ağrı oluşmasına; duruş bozuklukları görülmesine ve kollarda uyuşmaya neden olabiliyor. Çocukların problemleri yaşamaması için, ebeveynlerin okul çantası seçimi konusunda dikkatli olmaları gerekiyor.

Bel ve sırt sağlığı için çanta seçerken;


  • Çift askılı sırt çantalarını tercih edilmeli. Çift askılı okul çantaları, çocukların ağırlığı daha kolay taşımasını sağlar.

  • Çantanın sırta değen bölümündeki pedlerin yumuşak ve kaliteli olmasına dikkat edilmeli.

  • Bel kemeri olan okul çantalarını tercih ediyor. Bel kemeri ve göğüs askılıkları bulunan çantalar, yükü vücuda yakınlaştırdığı için taşımayı kolaylaştırıyor.

Malzeme Güvenliği

Anaokulu çağındaki çocuklara kırtasiye malzemesi alırken güvenliği de ön planda tutun. Kolay kırılabilecek nitelikte olan, dayanıksız malzemeleri tercih etmeyin. Alacağınız ürünlerin buruşma ve su geçirmesini önlemek amacıyla kullanılan bir madde olan “formaldehit” içermemesine dikkat edin.