ÖĞRENCİYE CAN SİMİDİ

ÖĞRENCİYE CAN SİMİDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemizin teknoloji alanında gelişimini ivmelendirmek amacıyla, 11. Kalkınma Planında da yer alan, 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi Projesi ile Türkiye genelinde teknoloji atölyeleri kurulmaya başlandı. Projenin ilk etabında 12 ilde hayata geçirilen atölyelerin ikici etabında Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat, Yozgat illeri bulunuyor.

 

Deneyap Teknoloji Atölyeleriyle öğrencilere 3 yıl boyunca ücretsiz olarak Robotik Kodlama, Elektronik Programlama, Yapay Zekâ, Siber Güvenlik, Nanoteknoloji gibi teknoloji alanlarında eğitim verilmesi planlanıyor. Ayrıca, öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerilerinin geliştirilmesi projenin hedefleri arasında sayılıyor. Programa katılan öğrenciler 3 yıl boyunca, hem temel teknoloji yetkinlikleri kazanacak, hem de özel ilgi alanlarında derinleşme imkânı elde edecekler. Atölye programları ortaokul düzeyinde hâlihazırda 4. ve 5. sınıfta eğitim gören öğrencilere, lise düzeyinde ise 8,9 ve lise hazırlık sınıflarında eğitim gören öğrencilerin 6 Ocak tarihinde başvuru yapıp, ardından yapılacak sınava katılması ve nihayetinde programa katılacak öğrencilerin belirlenmesiyle 9 Şubat tarihinde de atölyeler faaliyetlerine başlayacakmış inşallah.

Program hem başlangıç noktası, hem de sonucunda çocuklara katacaklarıyla daha şimdiden göz dolduruyor. Tabi ki bu programın yaygınlaşıp her okulun kendi bünyesinde "dene yap" atölyelerini kurduğu günleri görmeyi hasretle bekliyoruz. Bu hasret yıllar boyudur sürüyor. Yarınların teminatı olan, bundan otuz yıl sonra ülkemizin kaderinde rol alacak bireylerin; çağımızın vebası olan teknolojiye kurban olmalarına daha fazla seyirci kalınmaması için  vatanını, milletini seven insanı yaşatmayı kendine şiar edinen, devletini arşa çıkarmayı gaye edinmiş vizyon sahibi kimselerin adımlarıdır. Tabi ki ülkemizin yıllardan beridir özellikle de eğitim cenahında "yap-boza” dönüşmüş projelerinden biri haline gelebilme endişesini de taşımıyor değiliz. En büyük handikapımız olan "plansızlık" daha doğrusu gerçekleştirilecek olan projelerin popüler heyecanlarla oluşturup; uzun vadeli planlamalarının yapılmıyor oluşu bu gibi endişelerimizin tetikçileri arasında. Bu projeye ülkemizin ihtiyacı vardı. Faaliyete başlanması ile hem ülkemizdeki tüm öğrencilere "can simidi" oldu. Çok doğru bir adım atıldı. Umuyoruz ki milli eğitim bünyesinde yerleşik  bir halde devamlı kılınır. Prosedür tamamlamaktan çok daha ötelere ulaşılır.