ÖDENEKLER İÇME SUYUNA

NE KÖMÜRHAN KÖPRÜSÜ VE TÜNELİ, NE HARPUT'TAKİ DİYANET KÜLLİYESİ NE İPEKYOLU NE DUBLE YOLLAR NE DE APAR TOPAR YIKILAN STADYUM… ELAZIĞ'IN EN HAYATİ VE EKONOMİK GERİ DÖNÜŞÜMÜ OLAN PROJELERİ HAMZABEY İÇME SUYU İLE ULUOVA VE KUZOVA SULAMA PROJELERİ. VATANDAŞLAR YILAN HİKÂYESİNE DÖNEN BU PROJELERİN ARTIK TAMAMLANMASI İÇİN GEREKİRSE DİĞER TÜM PROJELERİN ÖDENEKLERİNİN DSİ'NİN BU PROJELERİNE AKITILMASI GEREKTİĞİNE DİKKAT ÇEKİYORLAR

ÖDENEKLER İÇME SUYUNA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ın şu an değişik bakanlıklar nezdinde devam eden ulaşım, tarım, eğitim, spor, turizm ve kamu binası yapımı olarak onlarca projesi var. Ancak bu projeler arasında en hayati olan ve zaman geçirilmeden tamamlanması gereken tüm projeler DSİ bünyesinde devam eden projeler.

SUYUMUZ PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI

Geçtiğimiz günlerde şehre su pompalayan Uluova’daki bir trafo arızası sebebiyle şehrin iki hatta bazı üst mahallelerde üç güne kadar varan su kesintisi de gösterdi ki şehrin ve insanlığın en hayati maddesi olan içme suyumuz pamuk ipliğine bağlı. Şehri besleyen yüzlerce derin kuyuya enerji sağlayan en küçük bir arızanın bedeli bile şehre iki günlük susuzluk olarak yansıyorsa bu konuya duyarsız kalınması mümkün değil.

Bölgede sık sık çıkan anız yangınları sebebiyle yaşanan olumsuzlukların da sonucu olarak yaşanan elektrik kesintileri de ne yazık ki susuzluk olarak yansıyor tüm şehre.

HAMZABEY BARAJI DOLDU TAŞTI BİLE

Şehrin 50 yılına hitap edecek şekilde planlanan Hamza Bey İçme suyu barajı projesi üç aşama halinde ihale edilmişti. Birincisi barajın gövde inşası, ikincisi suyun şehre aktarılmasını sağlayacak isale hattı, üçüncüsü ise yeni sebze hali civarında inşası tamamlanan temiz su arıtma tesisleri ve depolar.

Proje kapsamında Hamza Bey barajı gövde inşaatı yüzde yüz olarak tamamlandı ve geçtiğimiz bahar ayları ile birlikte su tutulmaya başlandı. Bu yıl yağışların bol olması sebebiyle baraj havzası tamamen doldu ancak kullanım olmadığı için savaklardan boşa akıtılarak murat nehrine bırakıldı.

ARITMA TESİSİ DE TAMAM

Hamza Bey içme suyu projesinin temiz su arıtma tesisi ve dev depolardan oluşan projesi de yüzde yüz oranında tamamlanmış durumda. Karşıyaka Mahallesi yeni sebze hali yanında kurulan tesisi Hamza Bey barajından kendi cazibesi ile gelen suyu arıtarak Beyyurdu civarında yapılan dev su depolarına aktarılacak oradan da memba kalitesindeki su kendi cazibesi ile şehre verilmiş olacak.

TEK SORUN İSALE HATTI

Hem baraj gövde inşaatı hem de arıtma tesisi ve su depoları biten Hamza Bey içme suyu projesinin eksik kalan ve maliyet itibariyle  en ucuz olan isale hattı çalışmasında da zorlu alanlar aşılarak Koçkale mevkiine kadar getirildi. 20 kilometrelik bir bölümün kaldığı çalışmalarda en büyük eksiklik ise yüklenici firmaya yeterli ödeneğin aktarılamaması. Elazığlı ve şehrini seven bir firma olan yüklenici firma her ne kadar bugüne kadar aldığı ödenekten daha fazla harcayarak ve büyük bir özveriyle çalışıp iş üretmesine rağmen yeterli ödenek aktarılmadığı için çalışmalar neredeyse durma aşamasına gelmiş bulunuyor.

ELEKTRİK SEBEBİYLE SU MALİYETİ YÜKSELİYOR

Mevcut haliyle Uluova’da bulunan yüzlerce sondaj kuyusundan elektrik marifetiyle çekilip şehre kadar onlarca pompa istasyonu marifetiyle her aşamasında yine elektrik kullanılarak tüketiciye ulaştırılan suyun hem maliyeti yükseliyor hem de zaten susuzluk çeken Uluova’da köylüler tarafından bahçe sulaması için vurulan küçük çaplı sondaj kuyularının suları da çekilmiş oluyor. Hem elektrik gideri hem de tarımsal üretimden kaybedilen kaynaklar toplandığında bu durum şehre önemli oranda ekonomik kayıp yaşatıyor.

TÜM ÖDENEKLER DSİ PROJELERİNE AKTARILMALI

Vatandaşlar su kesintisi sebebiyle yaşadıkları mağduriyeti ve şehrin ekonomisine verdiği zararları sebebiyle farklı farklı bakanlıkların sorumluluk alanında olsa da şehrin devam eden diğer tüm projeleri için ayrılan ödeneklerin İçme Suyu, Uluova ve Kuzova Sulama projeleri gibi hem hayati hem de tamamlandığında şehre ciddi anlamda bir ekonomik kazanç sağlayacak DSİ projelerine aktarılmasını istiyorlar.

MİLLETVEKİLLERİMİZİN TEK GÜNDEMİ OLMALI

DSİ’nin ilimizde yürüttüğü projelerin şehrin kaderini  etkileyen hayati projeler olduğunu belirten vatandaşlar, bu projelerin ayrıcalıklı ve özellikli olduğunu, iktidar ve muhalefet ayrımı gözetmeden tüm milletvekillerimizin bu konuya yoğunlaşması gerektiğini ifade ediyorlar.

Kömürhan Köprüsü ve Tüneli, Stadyum, Harput külliyesi, İpekyolu ve diğer projelerin gerekli ama çok elzem olmadığını belirten vatandaşlar,  bu konuda gerekirse tüm siyasi parti il başkanlarının da Ankara’da ilgili bakanlıkları ziyaret ederek konunun ciddiyetine dikkat çekebileceklerini  ifade ettiler.

BELEDİYE HAZIR

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın, Hamza Bey İçme suyu projesi ile şehre getirilecek yeni su ile birlikte şehrin oldukça eski ve çoğunluğu asbest olan şebeke hattının da tümüyle yenilenmesi ve eski şebekelerden kaynaklı su kayıp ve kaçağın önüne geçilmesi yönündeki çalışmaları başlattığını ve bu amaçla gerekli kaynağın oluşturulduğunu ifade eden vatandaşlar, bu çalışmanın da kısa sürede tamamlanması için milletvekillerimizin belediye için de değişik bakanlıklardan kaynak aktarılması yönünde çalışma yapmasını beklediklerini ifade ederek, içme suyu konusunu çözen bir siyasi iktidarın yıllar boyunca takdir edileceğini ve yapılan hizmetlerin asla unutulmayacağını ifade ediyorlar.