OBEZİTEDE YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ MİDE BOTOKSU

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ-Op. Dr. Feridun BAYSAL, son dönemlerde sık kullanılmaya başlayan mide botoksu operasyonu ile zayıflamanın ve obeziteden kurtulmak mümkün olduğunu dile getirdi.

OBEZİTEDE YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ MİDE BOTOKSU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Obezite (şişmanlık) nedir? Neden tedavi edilmelidir?

Obezite (şişmanlık), bütün dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe artan bir sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü’nün “vücutta sağlığı kötü yönde etkileyecek düzeyde yağ birikimi” olarak tanımladığı obezite, alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması nedeniyle, vücudun enerji dengesinin bozulması ve vücut ağırlığının sağlığı bozacak boyutta artmasıdır. 

Erişkin kadınlarda vücuttaki yağ oranının %30’dan, erişkin erkeklerde ise % 25’ten fazla olması obezite olarak kabul edilir. Obezite, başlı başına bir sorun olmanın ötesinde; kalp ve tansiyon hastalıklarına, şeker hastalığına, böbrek hastalıklarına, solunum sistemi hastalıklarına, eklem hastalıklarına ve ani gelişen felçlere yol açan önemli risk faktörü olduğu için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezite, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve ölüm riskini artıran kronik bir hastalıktır

 

Obezite hangi sıklıkta görülür?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 2.3 milyar kişi fazla kilolu ve 700 milyon kişi obezdir. Aynı verilere göre, fazla kiloluluk ve obezite Avrupa’daki yetişkinlerde diyabetin (şeker hastalığı) %80’inden, kalp hastalıklarının %35’inden ve hipertansiyonun (yüksek tansiyon) %55’inden sorumludur ve her yıl 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olmaktadır. Günümüzde Avrupa’da en az 150 milyon yetişkinin obez olduğu bilinmektedir. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizdeki obezite oranı 2008 yılında %15.2 iken 2014 yılında %19.9’a ulaşmıştır. 6 yılda obezite oranındaki artış, kadınlarda %32.3, erkeklerde ise %24 olmuştur. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizdeki her 3 kadından ve her 5 erkekten biri, mutlaka tedavi edilmesi gereken obezite hastalığına sahiptir. 

Ne yazık ki, obezite oranları sıralamasında Türkiye, ABD ve İzlanda’nın ardından dünyada 3. sırada yer almaktadır.

 

Obezite nasıl tedavi edilir?

Obezite, vücuttaki birçok organı etkileyen bir hastalıktır. Bu yüzden tedavisinin de “multidisipliner” yani birden çok branşın birlikte uyum içerisinde çalıştığı bir yaklaşımla planlanıp yapılmasıgerekir. 

Obezite hastalığının tedavisinde şu yöntemler kullanılmaktadır:


  • Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi

  • İlaç tedavisi

  • Ameliyatlar

  • Mide balonu

  • Mide botoksu

 

Botoks nedir?

Botoks, "Clostridium botulinum" isimli bakteriden elde edilen ve enjeksiyon yoluyla vücuda uygulanan tıbbi bir proteindir. Bu protein, uygulandığı bölgenin sinirlerindeki elektriksel akımı durdurur ve bu sayede 4-6 ay süreyle kasların kasılmasını önler.

Botoks, 10 yılı aşkın süredir göz hastalıklarının, nörolojik hastalıkların, cilt kırışıklıklarının ve aşırı terlemelerin (hiperhidrosis) tedavisinde kullanılmaktadır. Göz kaslarının istenmeyen kasılmalarının yol açtığı şaşılığın, vücutta istenmeyen kasılmaların gözlendiği nörolojik hastalıkların, mimik kaslarının kasılmasıyla oluşan kırışıklıkların tedavisindeki etkinliği, botoksun kasların kasılmasını önlemesi sayesinde ortaya çıkmaktadır..

 

Mide botoksu” nedir?

Dünyada 10-15 yıldır uygulanan mide botoksu, endoskopik olarak uygulanan, midenin iştah ve açlık üzerinde etkili olan sinir ve kaslarını geçici olarak etkisiz hale getirmeyi amaçlayan ameliyatsız bir obezite tedavi yöntemidir.

Ortalama 15-20 dakika süren uygulamanın ardından, midenin iştah ve açlık üzerinde etkili olan sinir ve kasları 4-6 ay süreyle etkisiz hale getirildiği için iştah azalır, mide kaslarının kasılma yeteneğini kaybetmesi nedeniyle midenin boşalması gecikir, besinlerin midede daha uzun süre kalması sayesinde tokluk süresi uzar, daha az gıdayla daha kolay doyulur ve kilo kaybedilir.

Normalde karbonhidratlı gıdalar mideyi 2-4 saatte terk ederken, mide botoksu uygulamasından sonra midenin boşalma süresi 12 saate kadar uzar. Mide botoksu, midenin açlık hormonu salgılayan bölümlerine de uygulandığı için kişinin iştahının azaltılmasında ve tokluk süresinin uzatılmasında etkinliğe sahiptir. Mide botoksu uygulaması ile 6-8 ay içinde fazla kilonun %40’ının verilmesi ve ideal kiloya ulaşılması sağlanabilmektedir. 

 

Ameliyatsız bir obezite tedavisi olan “mide botoksu” nasıl uygulanır?

Botoks enjeksiyonu, midenin detaylı olarak içerden görüntülenmesini sağlayan endoskopi (gastroskopi) uygulaması eşliğinde gerçekleştirilir.

Mide botoksu endoskopik olarak uygulandığı için ameliyatların gerektirdiği herhangi bir hazırlığa ihtiyaç duyulmaz. Ucunda kamera bulunan boru şeklindeki endoskopi cihazı ağız yoluyla mideye ulaştırılmadan önce hastaya “sedasyon” sağlayan ilaçlar verilerek uyuması sağlanır. Cihaz mideye ulaştıktan ve mide görüntülendikten sonra uygulama bölgelerine botoks enjeksiyonu yapılır. Ortalama 15-20 dakika süren uygulamanın ardından hasta uyandırılır ve 1-2 saat sonra taburcu edilir.  Bu işlem Özel Anadolu Hastanesinde Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Feridun BAYSAL tarafından yapılmaktadır.

 

Ameliyatsız bir obezite tedavisi olan “mide botoksu” kimlere uygulanabilir?

Mide botoksu uygulaması, son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlanan etkin bir obezite tedavi yöntemidir. Özellikle, zayıflama diyeti programlarına uymakta ve düzenli egzersiz yapmakta zorlanan, obeziteye bağlı sağlık sorunları olup diyetle kilo vermede sürekli başarısız olan kişiler için devrim niteliğinde bir tedavidir. Uluslararası kriterlere göre vücut kitle indeksi (VKİ)* 35’in altında olan kişilere uygulanabilmektedir. Vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan kişilere, mide botoksu uygulaması önerilmez. 

Mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi hastalıkların varlığında, mide botoksunun bu hastalıkların tedavisinin ardından yapılması önerilir.

 

Mide Botoksunun Avantajları


  • 6-8 ay içinde fazla kilolarının %40’ını verebilmekte ve ideal kilolarına ulaşabilmektedir.  

  • Obeziteye bağlı diğer hastalıklarında da önemli düzelmeler gözlenmektedir.

  • Etkisi 4-6 ay süren botoks uygulamasının yüksek güvenlik profili sayesinde, uygulamadan sonra gözlenebilen yan etkiler çok düşük düzeydedir. Mide botoksu uygulaması çok güvenli bir tedavidir.

Mide botoksu uygulaması hangi yaşta yapılabilir?

Mide botoksu, vücut kitle indeksi (VKİ) 35’in altında olan 18-65 yaş arasındaki kişilere uygulanabilmektedir.

 

Mide botoksu uygulaması güvenli mi? Yan etkisi veya riski var mı?

Mide botoksunun etkisi 4-6 ay sürmektedir. Mide botoksu uygulamasının yan etkisi veya riski yoktur. Obezite tedavisinde başarı oranları yüksek olan güvenilir bir yöntemdir. Konuğumuz, uygulamadan 1-2 saat sonra yürüyerek hastaneden ayrılabilmektedir. Uygulamadan sonra çok nadir olarak gözlenebilen yan etkiler arasında bulantı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi şikayetler sayılabilir.

Mide botoksu uygulamasının etkilerini ne zaman hissedeceksiniz?

Mide botoksu uygulamasından 3 gün sonra, iştahta ve açlık hissinde azalma görülmeye başlanır. 1 hafta sonra bu etkiler maksimum düzeye ulaşır ve 4-6 ay süreyle devam eder.

 

Mide botoksu uygulaması tekrar edilebilir mi?

Mide botoksu uygulaması ile 6-8 ay içinde ideal kiloya ulaşılması sağlanabilmektedir. Mide botoksu 3 kez tekrar edilebilir.