'OBEZİTE AMELİYATINDAN ÖLEN HASTAMIZ YOK'

Erol KARA/Fırat Üniversitesi Obetize ve Onkoloji Cerrahi ABD öğretim üyesi Prof.Dr. Erhan Aygen, F.Ü hastanesinde obezite ameliyatından ölen hastanın olmadığını belirterek, bazı basın yayın organlarında çıkar haberlerin asılsız olduğunu söyledi.

'OBEZİTE  AMELİYATINDAN ÖLEN HASTAMIZ YOK'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aygen,” Bizde sıkıntı varmış gibi lanse edilmesi yanlıştır. Gerçek ameliyat olması gerekenler bu haberlerden dolayı gelmiyor. İnsanları yanlış yönlendirerek insanlara zarar vermemek lazım.” diye konuştu.

 

Obezite ameliyatlarının da diğer ameliyatlarda olduğu gibi ölüm riski taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Erhan Aygen, o yüzden seçilmiş hastalara obezite ameliyatı yapılıyor diye konuştu.

 

Aygen, bazı basın yayın organlarında Fırat Üniversitesinde obezite ameliyatından ölen kişilerin yazılmasının gerçekle bağdaşmadığına dikkat çekerek, yalan haberler  sayesinde gerçekte ameliyat olması gereken hastaların ameliyat olmadığını söyledi.

 

3 BİN AMELİYAT DA 2 HASTAMIZI KAYBETTİK

 

Fırat Üniversitesi Obetize ve onkoloji Cerrahi ABD öğretim üyesi  Prof.Dr. Erhan Aygen,” Obezite ameliyatı basit ameliyat değil. Biz risksiz hastaları ameliyat ediyoruz. Obezite insan ömrünü zaten kısaltıyor.  Büyük damar ameliyatlarında % 4 ölüm oranı var. By Pas ameliyatlarında % 3 ölüm oranı var. Beyin Cerrahi ameliyatlarında % 10 ölüm  oranı var. Yemek borusu ameliyatlarında  % 9 ölüm oranı var. Ortopedi ameliyatlarında 1000’de 3 ölüm oranı var. Çocuk kalp ameliyatlarında % 5 oranında ölüm oranı var.  Obezite ameliyatlarından sonra ise 1000’de 5 oranında ölüm oranı tespit edilmiştir.  Yani bin kişiden 5 kişinin obezite’ten öldüğü tespit edilmiştir. Ülkemizde 2016 yılında 12 Bin obezite ameliyatı yapılmıştır. Bir yılda 60 Hasta obezite ameliyatından ölmüştür. Vücut kitle endeksi alınarak ameliyata karar veriliyor. Vücut kitle endeksi 40 üzerinde olan hastaları ameliyat yapıyorum onun dışındakileri yapmıyorum. İnsanların iyi düşünmesi gerekir bu tür ameliyatlar risksiz değildir. Bazen hekimleri de hataya zorlayan insanlar oluyor. Bize de geliyor vücut kitle endeksi tutmayan hastalar biz yapmıyoruz. Bu işin tıbbı ve vicdani boyutu var. Doğru hastaya doğru işlem yapmak lazım.“ dedi.

 

HER HASTANE OBEZİTE AMELİYATI YAPMAMALI

 

Bazı hekimlerin üç-beş video izleyerek ben bu ameliyatı yaparım diyerek, risk aldığını ve sonuçlarının ağır olduğunu söyleyen Aygen, bu tür ameliyatların kontrolden çıktığını belirterek her insanın bunu yapmaması lazım bu ameliyatları bu tür ameliyatların Sağlık bakanlığının belirli sertifikasyon yapması gerektiğini söyledi.

 

Aygen,” Belirli kriterleri sağlamayan kişilere bu ameliyat izni verilmemesi lazım Her hastaneye bu iznin verilmemesi gerekir. Kısıtlamaların devlet tarafından yapılması lazım.. Özel bir TV kanalında obeziteden bir hastanın F.Ü hastanesinde öldüğünden bahis ediliyor. Bu tür haberler yanlıştır. 3 Bin ameliyat yaptık şimdiye kadar 2 hastamızı kaybettik.Yakın zamandada kaybettiğimiz hasta hiç olmadı.Kaybettiğimiz 2 hastamızda ameliyata bağlı komplikasyondan kaybedilmedi. Bizde sıkıntı varmış gibi lanse edilmesi yanlıştır. Gerçek ameliyat olması gerekenler bu haberlerden dolayı gelmiyor. İnsanları yanlış yönlendirerek insanlara zarar vermemek lazım.” diye konuştu.