Narın Faydaları Saymakla Bitmiyor

Nisa Yılmaz/ Vitamin ve mineral deposu, güçlü bir antioksidan ve besin değeri ile kış aylarında eksik etmediğimiz meyvelerin başında geliyor nar. Narın, insan vücuduna bilinenden çok daha fazla yararı olduğu uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Narın Faydaları Saymakla Bitmiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte nar, tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Mevsimi geldiği andan itibaren evlere giren nar, içerdiği zengin vitamin ve mineraller açısından kış aylarında insanlar tarafından sıkça tüketilen meyvelerden biri.  Tadıyla, yapısıyla, içeriğiyle sevilerek tüketilen narın faydaları ise saymakla bitmiyor…

Vitamin ve Mineral Deposu

Yüksek C vitamini içeren nar, kişinin günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 16’lık bir kısmını sağlar. Bu nedenle kış aylarında grip ve soğuk algınlığından korunmada oldukça öneme sahip. İçerisinde bol miktarda bulunan K vitamini kemik sağlığının gelişmesinde, B5 vitamini ise vücudun karbonhidratları, yağları ve proteinleri metabolizma etmeyi sağlar. Narda bulunan manganez kemik şeklinin korunmasında, potasyum da vücuttaki akışkanların dengesinin korunmasında ve hücresel fonksiyonların çalışmasında etkilidir. Çok az yağ içeren narda kalori miktarı çok az olup, faydalı elementler olan magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve demir oranı yüksektir. Ayrıca bu meyve sadece 130-150 arası bir kalori değerine sahiptir.

Yağ Yakıcı Özelliğe Sahip

Narın çekirdek tanelerinde bulunan bir yağ asidi olan punikasit, yapılan araştırmalar sonucu obeziteyi önleyici etkisi olabileceği söyleniyor. Yüksek kolesterolü ve kalp rahatsızlığı olan insanlarda ise trigliserit(kalp hastalığı riski) seviyesini düşürdüğü söyleniyor. Araştırmalar, narın  kan şekeri ve insülin direncini arttırdığını söylüyor.

Diş ve Diş Etini Koruyucu Özelliğe Sahip

Nar, güçlü bir antibakteriyel etkiye sahip bir meyve olduğundan, yapılan araştırmalar, narın her bölümünün zararlı bakterileri öldürdüğü ve bakteri plaklarını azalttığı ortaya koyuyor. Dokuları sıkılaştırıcı etkiye sahip olduğu için diş etlerinin sıkılaşarak dişleri daha iyi tutmasına olanak sağlıyor.

Hücreleri Yeniliyor

Nar dokuların tamir edilmesini, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yaraların iyileşmesini, epidermis ve dermis gibi cilt hastalıklarını önler.

Cildi Korur ve Gençleştirir

Narda bulunan elastin ve kolajen cildinizi genç bir hale getirir, gençleştirir ve daha yumuşak bir hale getirir. Nar cildimizi ekstra nemlendirme özelliği sağlar. Bu görevi yerine getirirken cildimizin diplerine nüfus eder. Bu yüzden cilt bakım ürünlerine sıklıkla dahil edilir. Nar tüketimi yağlı ya da kompleks ciltlerde meydana gelen yanma ve yara oluşumunu engeller.

Sindirim Sistemini Düzenler

Nar suyu mide bulantısı, hemoroid, dizanteri, bağırsak parazitleri ve ishal gibi rahatsızlıkların etkilerini kaldırarak sindirim sisteminin daha düzenli ve işlevli çalışmasında yardımcı olur. Ayrıca kabızlık tedavisinde müshil olarak nar suyu tüketebilirsiniz.

Kadınlar İçin…

Gebelik döneminde;  hamile kadının sağlığını korumak ve hücre büyümesini hızlandırmak için gerekli maddeler olan niasin, folik asit, potasyum, kalsiyum, C vitamini, demir ve lif yüksek miktarlarda narın içerisinde yer almaktadır. Hamilelik sırasında alkollü içecekler tüketimi hamile bayan ve doğacak bebek için sakıncalıdır. Bunun yerine nar şarabı içerek alkolün verdiği zararlı etkileri de ortadan kaldırabilirsiniz. Gebelik sırasında nar suyu tüketmenin bir diğer faydası ise kramp ve uyku zorluklarını engeller. Ayrıca beyin hasarı riskini azaltmak için bebeğin beynine giden kan akışının hızlanmasına da yardımcı olur.

Göğüs Kanserinde ise nar suyunda bulunan ellagitannis, göğüs kanserine sebebiyet veren östrojen hormonunun etkilerini azaltır. Böylece göğüs kanserine karşı önlem almak için nar suyu tüketebilirsiniz.

Narın Besin Değerleri ise şu şekilde;

Porsiyon Miktarı: 100 gr.


  • Kalori (kcal): 82

  • Toplam yağ: 1,2 g

  • Kolesterol: 0 mg

  • Sodyum: 3 mg

  • Potasyum: 236 mg

  • Karbonhidrat: 19 g

  • Diyet lifi: 4 g

  • Şeker: 14 g

  • Protein: 1,7 g

  • A vitamini: 0 IU

  • C vitamini: 10,2 mg

  • Kalsiyum: 10 mg

  • Demir: 0,3 mg

  • D vitamini: 0 IU

  • Piridoksin: 0,1 mg

  • B12 vitamini: 0 µg

  • Magnezyum: 12 mg