MÜSİAD DOST MECLİSİN DE İMAR BARIŞI ANLATILDI

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD)Elazığ Şubesi'nin Düzenlediği  'Dost Meclisi' toplantısına Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Pirinç'ci konuk oldu. Toplantıda MÜSİAD üyelerine 'İmar Barışı' hakkında bilgiler verildi.

MÜSİAD DOST MECLİSİN DE İMAR BARIŞI ANLATILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantının açılış konuşması yapan MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun; “İmar barışı yasasını çok önemsiyoruz, "Türkiye'deki toplam 26 milyon yapı stoğunun ancak yüzde 35'inin imara uygun olduğu biliniyor. Mülkiyet problemleri, ruhsatsız bina, ruhsat eklerine aykırılık, ruhsat almış ancak iskan alamamış, iskan almış ancak bazı eklentiler yapmış çok sayıda sorunlu yapı mevcut. Bu noktada uygulamaya alınan imar barışı, vatandaşlarımızın devlet ile arasındaki ihtilaflarının sona erdirilmesi ve yaşanan ekonomik sorunların kökten çözülmesi adına önemli bir adım oldu." Bu anlamda imar barışının Elazığ’daki imar sorununun çözümüne önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum." dedi.

 

İmar barışı dünün biriken sorunlarını bir çözüm getirdiğini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Pirinççi;’’İmar Barışı 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsadığını belirterek, Sadece İstanbul Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımada’nın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan’da belirlenen yerler bu kapsamın dışında olduğunu söyledi. Bunun dışındaki tüm aykırı yapıları kapsayan İmar Barışı, Ayrıca yapılarını 3. şahıs arazilerine yapmış olan kişiler de faydalanamıyor. Başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara da yapı kayıt belgesi düzenlenemiyor. Hazineye ait sosyal donatı için kesin tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar İmar Barışından yararlanamıyor. Planda sosyal donatı olarak gösterilen fakat kesin tahsisi yapılmayan alanlarda bulunan yapılar için başvuru yapabilir. Üçüncü kişilere ait özel mülkiyetler, hazine içeriğinde bulunan tahsisli arazilerin üzerinde yer alan yapılar ve 3194 Sayılı İmar Kanunu’nda belirtilen istisnai yapılar bu kapsamda değerlendirme dışında kalacak olan yerler olarak belirtiliyor’’ dedi.

 

Pirinçci; ‘’Şimdiye kadar vatandaş ve belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar mahkemelerde altından kalkılamayacak kadar dosyaların birikmesine yol açıyordu. Ayrıca belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini birçok sebepten dolayı gerçekleştiremiyordu. Vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik ve doğal gaz bağlatamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktaydı. Konut veya iş yerleri ekonomik olarak bir değer ifade etmiyordu. Fabrika ve konut yapıları ticari piyasalarda ipotek veya teminat olarak gösterilemiyordu. Artık İmar Barışı’ndan faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabileceklerini ‘’söyledi.

 

İMARDA BARIŞ NASIL SAĞLANACAK?

İmar Barışı başvurusunun e-devlet üzerinden yapılabileceğine dikkat çeken Pirincçi


  • Herhangi bir yapı kaydı bulunmayan ya da ruhsata aykırı yapılar için tapu benzeri bir belge olan Yapı Kayıt Belgesi verilecek. Böylece vatandaşın mağdur olduğu elektrik, su, doğalgaz aboneliği alamama gibi çeşitli sorunların önüne geçilebilecek.

  • İmar barışı ile ruhsatı bulunmayan ya da imar mevzuatına aykırı olan yapılar kayıt altına alınacak. 31 Aralık 2017 tarihinden önce tamamlanan konut ya da işyerleri, 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvurunun ve istenilen şartların sağlanmış olması durumunda Yapı Kayıt Belgesi almaya hak kazanacak.

  • Yapı Kayıt Belgesi ile tapuya benzer şekilde yapının bir kimliği çıkartılacak. Binadaki daire sayısı, metrekare ve yüzölçümü gibi detayların yer alacağı belge için başvurular 2018’in sonunda bitecek.

  • Yapı Kayıt Sistemi’ne girilen bilgilerde yapı sahibinin beyanı esas alınacak. Tespit edilen arsa ve emlak yapı değeri üzerinden konutlarda yüzde 3, işyerlerinde ise yüzde 5 oranında kayıt bedeli alınacak.

  • İdari cezalar ve yıkım kararları iptal edilecek. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılar geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz aboneliği alabilecek. Ayrıca daha önce alınan yıkım kararlarının yanı sıra tahsil edilmemiş idari para cezaları da kaldırılacak.

  • Yapı ruhsatı alan ancak yapı kullanma izin belgesi ya da ruhsatı olmayan yapılarda belirtilen bedelin iki katı ödenerek yapı kullanma izin belgesi şartı olmaksızın cins değişikliği yapılabilecek ve kat mülkiyeti kurulabilecek.

  • Satışlar rayiç bedel üzerinden yapılacak. Yapı Kayıt Belgesi alan yapıların hazine arazisi üzerinde bulunması durumunda taşınmazlar bakanlığa tahsis edilecek ve belge sahiplerinin talepleri üzerine taşınmazlar, rayiç bedel üzerinden doğrudan satılabilecek.

  • Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden inşa edilmesi ya da kentsel dönüşüm uygulanmasına kadar geçerliliğini koruyacağını belirtti.