Milletvekili Erol,Bakır işletmesi ile ilgili meclise önerge sundu

Milletvekili Erol,Bakır işletmesi ile ilgili meclise önerge sundu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi 20 milletvekili maden ve ilçede bulunan bakır işletmesi ile ilgili meclise önerge sundu. Bu önerge ile ilgili partisi adına konuşma yapan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol,  oradaki halkın, mal varlılarının da devlet güvencesi altına alınması gerektiğini söyledi. Hocam 

Cumhuriyet Halk Partisi’nden 20 Milletvekili, Maden ve ilçede bulunan bakır işletmesi ile ilgili meclise önerge sundu.

EROL: MADEN RESMEN KENDİ KADERİNE TERK EDİLDİ

Sunulan önerge ile ilgili partisi adına söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Elazığ köklü bir tarihe sahip. Ve Elazığ’ın köklü tarihi içerisinde 3 tane ilçesi çok önemlidir. Mutlaka bütün ilçeler birbirinden önemlidir ama 3 ilçenin kökeni çok tarihi dönemlere dayanıyor. Mesela Palu ticaret merkezinin ve ticaret yolunun kesiştiği bir bölge. Kültürel değerleri ile kültür varlıkları ile ticareti ile sosyal ve kültürel yaşantıları ile bölgede bir farklılık gösterir. Keban ve Maden yeraltı zenginliklerinin yoğun olması nedeniyle Osmanlı döneminden bugüne kadar sürekli madenler Türkiye ekonomisine ve Osmanlı ekonomisine katkı sağlamıştır. Maden Türkiye’nin Osmanlı döneminde de en eski 4 belediyesinden biri. Kuruluş yılı 1845. Ve Maden Bakır İşletmesini devletin işlettiği dönemde yaklaşık 4 bin 5 bin kişi istihdam edildiği, ülke ekonomisine katkı verildiği bir dönemde ama özelleştirme yapıldıktan sonra bu sayı 150’ye düştü. Maden resmen kendi kaderine terk edildi. Maden’de yaşayan insanlar ekonomik koşullarının iyileşmesinden veya iyi olmasından kaynaklı orada yaşamıyorlar. Maden’de yaşayan insanlar ata, dede, baba topraklarına sahip çıkmak için öldüklerinden sonra atalarının toprağa karıştığın topraklarda defin edilmek için yaşıyorlar” dedi.

EROL: ELAZIĞ’DA BİR İNCELEME YAPILMASINDA YARAR VAR

Milletvekili Erol, Maden’deki işletmenin heyelandan sorumlu olduğunu ifade ederek, “Orada işletme politikasının yanlışlığından kaynaklı, Elazığ milletvekillerimizde burada. Ben onlarında bu konuya gösterdikleri iyi niyete ve bu konudaki çabalarına teşekkür ederim. Elazığ Valisinin iyi niyetine ve çabalarına teşekkür ederim. Bu konuda gerçekten hepimiz sorunun ne olduğunu biliyoruz. İyi bir şekilde bir şey yapmak istiyoruz. Ama sorunun çözümü ile ilgili düşüncelerimiz sorunun çözümü ile ilgili yaklaşımımız birbirinden farklı. Bence orada yapılması gerek işletmenin hatasından kaynaklı bir mağduriyet ve bir heyelan riski yaşanıyor. Sorumlu işletme tutulmalıdır. Orada devlet herkese tebligat yapmış. 510 iş yeri ve konut sahibine. Evinizi 5 günde boşaltın yoksa elektriğinizi suyunuzu keseceğiz. Ve arkasından boşaltmamanız halinde kolluk kuvvetleri ile buraları boşaltacağız. Devlet bunu yapabilir. Afet yasasından kaynaklı vatandaşın can ve mal güvenliğini önemsediği için bunu yapma yetkisi var mı? Var. İlin valisi 2 yıl önce orada hafriyat döküm alanını durdurdu ve sanıyorum geçen hafta işlemenin yeni galeri açmasını ve işletilmesini durdurdu. Dün itibariyle de ilgili bakanlıklara işletme hakkında suç duyurusunda ve soruşturma açılması gerektiğinde yazışmalar yaptı. Şimdi devlet üzerine düşeni yaptı. Ama burada vatandaşın kaygıları var."dedi.