Mevsim Geçişlerinde Cildimizi Nasıl Koruyabiliriz?

Nisa Yılmaz/ Sonbaharın gelmesiyle birlikte kışa yaklaştığımız günlerde, mevsim geçişlerine karşı cildimizi korumak ve kışa hazırlamak adına tavsiyelerimiz…

Mevsim Geçişlerinde Cildimizi Nasıl Koruyabiliriz?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz aylarının geride kalması ve sonbaharın gelmesiyle birlikte cilt bakım rutinlerinde de bir takım değişikliğe gidiliyor. Mevsim geçişlerinde yapılacak olan bakımlar, büyük teferruat taşımadığı gibi çeşit çeşit ürün kullanmak anlamına da gelmiyor. Dermatologlarında sık sık uyarıda bulunduğu güneş kremi, nemlendirici, dudak balmı gibi temel cilt bakım ürünlerinden oluşuyor. Hazır cilt bakım ürünleri dışında doğal olarak evde yapılabilen maskelerde cildi yenilemek ve temiz utmak için kullanılabilir.

Özellikle yaz sonrası ciltte oluşan güneş lekeleri ve yanıklar, yorgun ve kuru ciltler için mevsim geçişleri ve yapılabilecek bakımlarda büyük önem taşıyor. Kış sonrası ise cildi güneşe karşı bir şekilde korumak ve hazırlamak gerekiyor. Önümüzde sonbahar ve uzun bir kış dönemi olacağından cildimiz için yapabileceğimiz bakım önerileri;

Temizleme

Hangi mevsim olursa olsun, cildi her daim temiz ve canlı tutmak gerekiyor. Tonik ve yıkama jeli gibi birçok hazır ürünler olsa da en saf ve en doğal temizleyici “su” dur. Güne uyanırken ve gece sonunda ciltte biriken kalıntıları temizlemek açısından suyla yıkamak önemli. Hazır ürün kullanılmak istendiği takdirde ürün içeriği dikkatlice okunmalı ve ona göre kullanılmalı.

Bakım

Temizlenen bir cilt için bir sonraki bakım önerisi bakım. Son birkaç yıldır çeşitli maskeler ve arındırıcılar piyasa da yer alıyor. Cilt tipine göre hazırlanan bu ürünler, çeşitli içeriklerle zenginleştiriliyor. Fakat bu ürünlerden beklenti büyük olduğundan sonuç almak adına kullanım miktarı, gerektiğinden fazla arttırıldığında beklenenin aksine cilt lekeleri, yaralar, sivilce ve kızarıklıklar gibi sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle ürünün içeriği kadar kullanım koşullarına da dikkat etmek gerekiyor. Evde doğal olarak hazırlayabileceğimiz maske ve peelingler, hazır ürünler kadar etki gösterebiliyor ve yan etkilere neden olmuyor. Kışa gireceğimiz için hem ölü deriyi temizlemek hem de cildi nemlendirmek gerekiyor. Uygulaması kolay ve keyifli bir maske tarifi

“Türk kahvesi maskesi”

Keyifle içilen bir kahvenin ardından, kahve telvesini maske için ayırıyoruz.

Kahve telvesinin içerisine bir tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon suyu ekliyoruz, karıştırıyoruz. Karışımı, göz çevresine yakın olmayacak şekilde tüm yüze daire şeklinde masaj yaparak sürüyoruz. Yüzde 10 dakika kadar bekleyen maskeyi, kuruduktan sonra bol suyla yıkıyoruz. İçerisinde zeytinyağı olduğundan dolayı maske sonrası çok kuru bir cilde sahip değilseniz nemlendirmeye gerek kalmayabilir.

Nemlendirme

Uzmanlar, yaz kış demeden cildin sürekli nemlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Kışın soğuk havayla birlikte cildin kuruması, el ve ayaklarda çatlaklar meydana gelmesinden dolayı cildi daha yoğun nemlendirmek gerekiyor. Cilt tipine göre yoğun veya ince yapılı nemlendirici seçilebilir. İnce yapılı nemlendiriciler, yoğun nemlendiricilere göre cilt tarafından daha çabuk emilir. Az kuru ciltler ince yapılı nemlendirici ve vücut losyonu, kuru ciltler ise daha yoğun nemlendirici kullanmalı.

Koruma

Peki, cilt bakım rutini dışında genel olarak cildimizi nasıl korumalı, nasıl ürünler kullanmalıyız bunlara göz atalım;


  1. Isıtılmış ve havası kurumuş bir ortama gidiyorsanız, cildinizin neme ihtiyacı olacak, bu nedenle kurumaya engel olmak amacıyla kremli, yağlı sabun ve jeller kullanılmalı.

  2. Her banyodan sonra  gliserin, vazelin, üre, laktik asit, hyaluronik asit içerikli nemlendiriciler uygulanmalı.

  3. Yağlı ciltler, nemlendiriciyi dışarı çıkmadan değil, gece uyumadan kullanmalı.

  4. Kuru ciltler ise yüzüne düzenli olarak peeling yaparak ölü derilerden kurtulmalı ve zengin içerikli nemlendirici kullanmalı.

Hem İçten Hem Dıştan Bakım

Kışın cilt bakımında sağlıklı beslenmeye de önem verilmeli. Cildin gereksinim duyduğu antioksidanları, mineralleri ve doymamış yağları vücuda alırlar ve bu sayede kışın cilt bakımı daha etkili hale gelmiş olur. Omega-3 desteği, kışın cilt bakımını Kış mevsiminin meyveleri ve sebzeleri ile birlikte tahıllı besinler de, kışın cilt bakımının daha etkili olması için sağlıklı beslenme kuralları arasında yer alıyor.