MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLADI, ENGELİ KALDIRDI

ŞEHRİN EKONOMİSİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEN İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ KİLİDİ BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI DİRAYETLİ YÖNETİMİ İLE KIRDI VE İNŞAATLAR YENİDEN BAŞLADI

MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLADI, ENGELİ KALDIRDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Danıştay 6’ncı dairesinin yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle Türkiye Genelinde Belediyeler yeni yapılacak inşaatlara yüzde 10 artış ile ruhsat veriyordu. Elazığ Belediyesi tarafından alınan karar ile bu oran yüzde 20’ye çıkarılarak, ruhsat alımlarındaki önemli bir engel kaldırılmış oldu.

BAKANLIK İTİRAZ ETTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının itirazı sonucu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 6’ıncı dairesinin karara bağlamış olduğu, Planlı alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin bazı maddeler de devamı, bazı maddelerde de yürütmenin durdurulmasının iptaline karar vermesinin ardından, Elazığ Belediye Meclisi olağanüstü toplanarak, aldığı karar ile inşaat sektörünün ve piyasanın rahat bir nefes almasını sağladı.

RUHSAT BAŞVURUSUNDA BELİRSİZLİK YAŞANIYORDU 

Danıştay’ın ara kararı sonrası  belediyeler kendilerine bir tebliğ ulaşmamasına rağmen ruhsat işlemlerinde  belirsizlik yaşamasına neden oldu. Danıştay’ın bazı maddeleri iptal etmesi ile imar yönetmeliğinin uygulanamaz olduğunu ifade eden belediyeler, yeni ruhsat başvurularında belirsizlik yaşanmasından dolayı sıkıntı yaşıyordu. Alınan karar neticesinde,  başvuru sürecinde olan ruhsatların sonuçlandırılması için de çalışmalar hızlandırıldı. 

BELEDİYE MECLİSİNİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Danıştay 6’ncı Dairesinin yaklaşık 8 ay önce aldığı bu kararın iptali sonrası, başkan Şerifoğulları zaman geçirmeden sırf sektör canlansın ve iş bekleyen binlerce inşaat sektörü çalışanları ekmek parası kazansın diye  Elazığ Belediyesi Meclisini  olağanüstü toplayarak  06.08.2019 tarih ve 2019/188 sayılı karar ile bağımsız bölümün net alanını yüzde 10’dan,yüzde 20’ye çıkararak açık çıkma ve kat holleri emsal hesabına konu edilmeyeceği şeklinde karar aldı.

BÖLGESEL  ŞARTLARA GÖRE DEĞİŞİYOR

Alınan karar neticesinde,3194 imar kanununun 1.maddesi ve 03/07/2017 tarih ve 30113 sayılı resmi gazetede yayımlanan Planlı İmar Yönetmeliğinin 69.maddesinin 2. ve 3.fıkrası ile 5.maddesinin 15.fıkrasına istinaden yörenin ihtiyaçları, iklim ve çevresel şartlar göz önünde bulundurulduğundan, bağımsız bölümlerin bulunduğu kat seviyelerinde, bağımsız bölümlerin parçası olarak kullanılan, parsel sınırlarına en fazla 3 metreye, ön bahçelerde en fazla 3,5 metreye kadar yaklaşabilen, bulunduğu katın brüt alanının yüzde 20’sini aşmayan, en az bir kenarı açık olan, bina kütlesiyle bütünleşik açık çıkma ve kat holleri emsal hesabına konu edilmeden yapılabilir kararı alındı.

YENİ RUHSAT BAŞVURULARINDA YOĞUNLUK

Geçtiğimiz yıl ekim ayında yürürlüğe giren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin emsal hesabı ile ilgili maddesi dahil 10 maddesi Danıştay 6. idaresi tarafından ara kararla iptal edilmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı itiraz etmiş, ve alınan karar iptal edilmişti.

Büyükşehirler haricindeki bütün şehirlerde yeni inşaat ruhsatı alımlarında belirsizlik yaşanıyordu. Bu nedenle de Elazığ dâhil birçok ilde inşaat sektöründe yatırımlar durdurulma aşamasına gelmişti. Belediyelere yeni ruhsat başvurusu, belirsizlik nedeniyle fazla yapılmıyor ve belediyeler zor durumda kalıyordu.  Sektördeki bu durum ekonomiyi de olumsuz etkiliyordu. İptal kararının ardından Elazığ Belediyesi,yeni inşaat ruhsatı başvurusunda yoğunluk yaşamaya başlayacak ve ekonomi de bir canlılık meydana gelecek

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI'NA DUA VE TEŞEKKÜR

Birçok sektörün canlanmasını sağlayan inşaat sektörünün yeniden start almasıyla iş bekleyen binlerce inşaat ustası ve müteahhitler de bu kararlı adımından dolayı Başkan Şahin Şerifoğulları’na teşekkür ediyorlar.