MADENLİLER 'MADEN' DEDİ

ELAZIĞ'DA YAŞANAN VE ŞEHRİN GÜNDEMİNDE YER ALAN KONULARI ARAŞTIRAN VE SONUÇLARIYLA GÜNDEME IŞIK TUTAN ELAZIĞ ARAŞTIRMALAR MERKEZİ'NİN YAPTIĞI MADEN ANKETİ'NDEN İLGİNÇ SONUÇLAR ÇIKTI

MADENLİLER 'MADEN' DEDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlçede bulunan maden işletmesinin hafriyat atıklarının oluşturduğu ağır yük ve zemine baskı yapması sonucu oluşan doğal olmayan  heyelan sebebiyle riskli yapı olarak değerlendirilip boşaltılan Camii kemir mahallesinin nereye taşınması konusunda ilk kez bir anket çalışması yapıldı.

Bilindiği gibi Elazığ Valiliği, aralarında Hükümet Konağı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü binası, belediye lojmanları ile kamuya ait diğer binaların da bulunduğu 278’i konut, 232'si iş yeri olmak üzere 510 yapının tahliye edilmesine karar vermiş, bu karar kapsamında Camikebir Mahallesi geçtiğimiz aylarda boşaltılmış Kaymakamlıkça belirlenen binalara geçici olarak yerleştirilmişti.

 

NEREYE TAŞINSIN?

Yaşanan bu gelişmenin ardından evleri boşaltılan vatandaşlara yönelik yapılacak konut ve işyerlerinin hangi bölgede yapılması ile ilgili değişik görüşler öne sürülmüştü. Halkın da bu konudaki görüş ve önerilerini almak üzere değişik zamanlarda Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile milletvekilleri, olaydan etkilenen vatandaşların katıldığı toplantılar düzenlenmiş ve değişik alternatifler üzerinde çalışmalar yapılmıştı.

 

GEZİN VE TEKEVLER ALTERNATİFİ

Yeni konut ve işyerlerinin nereye yapılacağı konusunda zaman zaman yetkili kurumların vatandaşlarla yaptığı görüşmelerde farklı öneriler dillendirilmiş, yeni yerleşim yeri olarak Gezin beldesi yanında Tekevler bölgesi önerileri ile birlikte önemli oranda bir çoğunluk Maden’ de uygun bir alanın daha uygun olacağı görüşünü dile getirilmişlerdi.

 

MADEN’DE VE BAHÇELİEVLER

AFAD ve diğer ilgili kurumların yeni yerleşim yerleri üzerinde çalışma yapması ve ardından konut ve işyerlerinin Maden’in eski adıyla kortik olarak bilinen Bahçelievler Mahallesi’nde yapılması önerisi ve bununla birlikte uygulanacak projenin kamuoyuna duyurulmasının ardından halkın bu projeye bakışı ile ilgili ilk kez bir anket yapıldı.

 

İLK KEZ ANKET YAPILDI

Elazığ Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan ankette;   Madenli vatandaşlara,  yeni konut ve iş yeri projeleri ile düşünceleri, bu projenin Maden ilçesinin geleceğini nasıl etkileyeceği, sorunun çözümünde en çok gayret gösteren milletvekilinin kim olduğuna dair sorular yöneltildi.

201 örneklem ve CATI yöntemiyle gerçekleştirilen anket,  14 – 18 Kasım tarihleri arasında Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi ile gerçekleştirdi. 

 

GÜNDEM MADEN

Elazığ’da yaşanan ve şehrin gündeminde yer alan konuları araştıran ve sonuçlarıyla gündeme ışık tutan Elazığ Araştırmalar Merkezi, gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Elazığ Araştırmaları Merkezi Başkanı Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Doğan,  toplumun önemli bir kesimini etkileyen sorunlarda halkın eğilimlerinin sorunun çözümünde önemli olduğunu ifade ederek; Maden ilçesi yaşanan toplumsal soruna ilişkin ilçede yaşayanların düşüncelerini almak amacıyla bu araştırmayı yaptıklarını, Maden ilçesinde yaşanan sorunu ilçede yaşayanların bakış açısıyla değerlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

 

İŞTE ANKETİN SONUÇLARI: 

Maden’de yaşayan vatandaşlarla yapılan anketin sonuçları şöyle;

“Yeni Konut ve İşyerlerini Bahçelievler Mahallesi’nde yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna cevap veren vatandaşların yüzde 69,2’si doğru buluyorum derken, yüzde 30,8’i ise yanlış bulduğunu ifade ediyor.

“Yeni Konut ve işyeri projesini nasıl buldunuz” sorusunu yanıtlayan vatandaşların yüzde 69.2’si beğendim derken; yüzde 21.8’i beğenmedim; yüzde 9’u ise fikrim yok cevabını verdi.

 “Sizce açıklanan bu proje Maden’in geleceği için ne anlam ifade ediyor” sorusu dört cevap altında ele alındı. Vatandaşların yüzde 55,7’si “Bu proje sorunlar için geçici bir çözümdür. Hafriyatın kaldırılması mutlaka gereklidir” derken; yüzde 17.9’u “Maden’in kurtuluşu olacak”; yüzde 17.4’ü “Maden için hiçbir şey değişmez”; yüzde 9’u ise fikrim yok dedi.

 Elazığ Araştırmalar Merkezi tarafından vatandaşlara siyasetçiler de soruldu. “Maden’de yaşanan sorunun çözümüyle en çok ilgilenen milletvekili hangisidir” sorusunda vatandaşlar AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut’un sorunla en çok ilgilenen milletvekili olduğunu ifade ettiler. Vatandaşların yüzde 35.8’i Metin Bulut; yüzde 24.3’ü Gürsel Erol; yüzde 34.1’i ise hiçbiri, çeşitli oranlarda da diğer milletvekillerini ifade ettiler.

Yeni konut ve iş yeri başvurusu yapmayı düşünüyor musunuz? sorusuna ise vatandaşlar Evet:42,8  Hayır:53,7  Karasızım:3,5 cevabını verdi.

ÖDEME KONUSUNDA KAFALAR KARIŞIK

Yapılan anket çalışması ile ilçede yaşayanların, AFAD’ın hazırladığı projeyi ve projenin uygulanacağı lokasyonu beğenmesini çok önemli olarak gördüklerini belirten Elazığ Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç.Dr. Adem Doğan, yapılacak projeye yönelik geri ödemelere ilişkin belirsizlerin fazla olmasının ise  ilçede yaşayanların sürece daha mesafeli yaklaşmalarına neden olduğunu ifade etti.

Maden araştırma ve anket çalışmalarının oldukça kapsamlı olduğunu ve ancak belirli bir kısmını kamuoyu ile paylaştıklarını ifade eden Doğan, araştırmanın sorunun çözümüne katkı sağlamasının kendilerini mutlu edeceği değerlendirmesinde bulundu.

 

YÖN VERECEK

Elazığ Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan ve sadece bir bölümü kamuoyuyla paylaşılan anketin yetkililer tarafından da değerlendirilerek çıkan sonuçlara ve vatandaşın beklentilerine göre bir yol haritasının oluşacağını beklediklerini ifade eden vatandaşlar, bu tür konularda halkın görüşlerine başvurularak oluşturulan çözümlerin daha isabetli ve daha doğru olacağını belirttiler.