MABEL FIRTINASI

Hafta sonu en çok tartışılan ve konuşulan konuların merkezinde üniversite sınavları ve ÖSYM'nin sorduğu vardı.

MABEL FIRTINASI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumartesi günü yapılan sınavda Türkçe alanında sorulan soru ile adeta “Fırtınalar” koptu.

Mabel Matiz’in üniversite sınavında sorulan ve Fırtınalar şarkısının nakaratından alınan “gözümün gördüğü, göğsümün bildiği ile bir değil” sözünde anlatılmak istenen nedir?” sorusuydu  fırtınaların kopmasına sebep.

Meşhur edebiyat derslerinde “şair burada ne demek istemiştir” repliği ve klasiği ile sorulan soru önce, ÖSYM’yi ardından da Ak Parti’yi hedefe oturttu.

Eleştirilerin merkezinde şarkısında;”Bi' fırtınadayım. Gözümün gördüğü göğsümün bildiğiyle bir değil”  diyen Mabel Matiz değil ÖSYM idi.

Ancak bu vesile ile Mabel’in de tüm hayat hikâyesi gözler önüne serildi.

Bazı sosyal medya kullanıcıları soruyu soran ÖSYM’yi “ti”ye alan paylaşımlarda bulundular.

İşte bu paylaşımlardan bir örnek:

Bugünkü sınavda gençlerimize ünlü Türk büyüğü Mabel Mapez'den soru sormuşlar.  Milli ve manevi eğitimde çok önemli bir hizmet(!)

Peki, bu ünlü büyüğümüz kimdir?

 Nüfusta gerçek ismi Fatih Karaca iken bir kitapta gay kahramanın Mabel kod ismine hayran kalır ve bununla da yetinmez Yunanca ' sarhoş ' anlamını taşıyan Matez soy ismini alır.

 LGBT yürüyüşlerine ön safta katılır aşağıdaki resimde taşıdığı pankartla gözükmektedir.  Yunan bayrağı ile resimler paylaşır vs.vs.

 Ösym gençlere adeta "rol model olarak alın işte Mabel Matez" demektedir.

 Aşık Mahzuni, Neşat Ertaş, Ruhi Su, Aşık Sefai ve nice halk ozanımızın tüm eserlerinde edebi sorular çıkartmak yerine Mabel Matez acaba neden gençliğin zihnine yerleştiriliyor?

Ayrıca Ösym yetkilerine bir de teessüfümüz var çünkü sınavda bir soru da Aleyna Tilki'den sormadıkları için bizi çok üzdüler(!)

Yapılan paylaşımlar haklı ve yerinde. Şairin ve düşünürün ne demek istediğine dair çok sayıda yazar, şair ve düşür varken tartışmalı ve Türk ve örf geleneğine aykırı duruş sergileyen bir ismin şarkısından bir cümlenin sorulması çok yanlış olmuş.

Öğrencileri, okuduğunu anlayanı ve bundan yorumlar çıkartmaya yönelik başarılarını ölçmeye yarayan paragraf sorularına eskiden beri hayranlık duyan, “bu kadar güzel sözleri ve paragrafları neden bulur da soru haline getirirler” diye soru komisyonlarına hayranlık duyan biri olarak son hareketi çok yakıştıramadım.

Hani paragrafa konu olan bir özdeyiş ve özlü söz olsa yine gam yemem. Söz konusu olan duygusal bir halin ve yaşanmışlığın kelimelere dökülmüş hali . Yani hemen hemen her bir insanın gönlünden geçip dilinden dökülecek cümleler.

Tüm bunlara rağmen, tam bir gizlilik ve dar bir çerçevede son şekli verilen soru kitapçığına bu sorunun da düşmüş olması dolayısıyla ÖSYM başkanı ve Hükümete yüklenmek çok doğru değil.

Mapel’i bile şaşırtan ancak mutlu olmasına sebep olan bu umarsızlık ve duyarsızlık eminiz son olur.