Lise Kontenjan Sayıları Yeterli Değil

Tamer ÖREN - Eğitim Bir-Sen 1 No'lu Şube Başkanı  İbrahim BAHŞİ ' Şehrin doğusunda herhangi bir okulun kontenjana dahil edilmediği ve eğitimin paydaşlarıyla istişare edilmeden açıklanan lise  kontenjanları ilimiz için yeterli değil. Şehrin doğu kısmında da en az iki okula yer verilip kontenjan sayısının  esnetilmesini istiyoruz' dedi.

Lise Kontenjan Sayıları Yeterli Değil
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milli Eğitim Bakanlığı, merkezi sınavla öğrenci alacak liseleri ve kontenjan bilgilerini  açıkladı. Açıklanan listeye göre ilimizde  9 lise  merkezi sınav ile  öğrenci alacak.  Listede en dikkat çeken yönü ise  30 yaş üzeri her çocuğun ortaokul ve lise bölümüne gitmek istediği yeşil üniformalarıyla her kesimden insanların öğrencilerini tanıdığı Elazığ Merkez Anadolu Lisesinin olmamasıydı.  Eğitimcilere göre   bakanlığın sahaya inmeden  ve kendilerinin fikri alınmadan oluşturulan  lise kontenjanlarının  yeterli olmadığıydı.  

Listeler istişare sonucu oluşmalıydı

MEB’in   yayınladığı  sınavla öğrenci alacak liseleri ve  kontenjan sayılarını değerlendiren  Memur Sen Elazığ İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Elazığ 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim BAHŞİ “ İki  okulumuz Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı İmam Hatip Lisesi, 30 kişilik bir kontenjanla  mesleki ve teknik anadolu liseleri, 2 fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve 2 tane anadolu lisesi bu kapsama dahil edilmiştir.  Burada sevineceğimiz ve Elazığ olarak çok hoşumuza giden Hacı Hulisi Yahyagil İmam Hatip Lisesi’nin hafızlık proje okulu olarak listeye dahil edilmesi oldu. En  azından bu okulun öğrenci profili açısından ve şu an ki yaşadığımız problemler açısından çok sevindirici bir durum olduğunu söyleyebiliriz.  Öte yandan şu anda sınavla alınan okulların seçiminde özellikle İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve bakanlık bürokratlarından herhangi birinin ilimize gelerek İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, STK’larımız ve sendikaların bir istişare sonucu bu kararı almamaları bizi üzmüştür. Alınan kararlar eğitim camiasının olurunu almamış, öğrenci ve  velilerin kafasında soru işaretleri oluşturmuştur” diye konuştu.

Şehrin doğusunda bir tane bile okul yok

Çayda Çıra Kavşağının doğu kısmında sadece 30 kontenjanlı   mesleki ve teknik bir  lisenin olduğuna dikkat çeken  BAHŞİ “Çaydaçıra Kavşağı’ndan doğuya giderken il merkezi ve şehrin doğusu hem öğrenci potansiyeli açısından hemde  en büyük nüfus  yoğunluğunu  kapsayan kısım olarak  ihmal edilmiş durumdadır.  Açıklanan listede  doğuda sınavla alan hiçbir okul bulunmamaktadır.  Sadece eski sanat okulu diye adlandırdığımız Elazığ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi var. Oda 30 kişi alıyor ve dolayısıyla diğer okulların tamamı batıda. Fen lisesi, Ahmet Yesevi, Çubuk Bey, Cemil Meriç gibi liselerin hepsi şehrin batısında yer alan okullar. Dolayısıyla burada eşit bir dağılım söz konusu değil” diye kaydetti

Meslek liseleri yıllardır kanayan yaramız

Meslek liseleri açısından da eşit bir dağılımın söz konusu olmadığına dikkat çeken BAHŞİ “Biz meslek liselerinin özendirilmesini istiyoruz. Meslek liselerine sınavla alınması yıllardır bizim kanayan yaramız. Meslek liselerinde listeye dahil edilmesi  kalifiyeli elaman yetiştirilmesinde ve öğrenci profili açısından sorun yaşanmasının önüne geçilmek için atılmış iyi bir adım olarak görüyoruz.  Yalnız şu haliyle dağılımda yine bir eşitlik sağlanamamıştır ve bu da önemli bir sorundur” diye kaydetti.

Merkez Anadolu Lisesinin listede olmayışı büyük bir hata!

Liseler belirlenirken neye göre kriterlerin belirlendiği konusunda kimsenin bir fikri olmadığını vurgulayan BAHŞİ “ Ortaya konan kriterler konusunda ne muhatap var ne de bizim sorularımıza cevap veren birisi var. 24 anadolu lisesinden ve bunların içinden daha fen lisesi yokken, ilimizde sınavla öğrenci alan Merkez Anadolu Lisesi ilk 3 yıl fen lisesi ile yarışırken, öğrenci yerleştirmede Türkiye’de derece yapan bir okul olup  yüzde 3’lük bir dilime girerken maalesef Merkez Anadolu Lisesi bu kapsamın dışında kalmıştır. Bu hem teknik olarak hem de ilimizin coğrafi konumunu göz önünde bulundurduğumuz zaman gerçekten büyük bir yanlıştır. Öğrenci profilini göz önünde bulundurarak bu okulun böyle bir kategoriye alınmaması gerçekten ilimizde her kesimden insanı  üzmüştür” diye ifade etti.

Ayaküstü alınan kararlarda sürekli hata yapılıyor

 Maalesef eğitimde alınan kararlar bir istişareye dayalı alınmadığı, ayak üstü kararlar alındığı ve fikir alışverişi yapılmadığı için bu tür kararlar geleceğimizi ilgilendirirken sürekli hatalarla devam ediyor.  Bakanlık şu anda öğretmenin performans değerlendirmesiyle uğraşacağına keşke illere gelip üst düzey yöneticileri yerinde görselerdi ve okulların yapısını göz önünde bulundurarak bu okulları belirleseydi. Çünkü; şu an okullar belirlendi ve velilerden çok şikayet alıyoruz ‘Okulumuz sınavla alınan okullar arasına giremedi acaba biz bir sıkıntı yaşar mıyız, öğrencimizin motivasyonu düştü vb’. Bu tür sıkıntılar olur ama görünen en büyük sorun şu! Doğuda ki 24 Anadolu Lisesi arasından bir tane Anadolu Lisesi seçilmemesidir. Örneğin; Harput Anadolu Lisesi Ulukent ve Doğukent Kavşağı’nın tam ortasında yepyeni binasıyla duruyor bu okul seçilebilirdi. Maalesef bu sıkıntıları tabloda görüyoruz.

 

Ahmet Yesevi Sosyal Bilimler Lisesi şehir merkezine taşınmalı

Ahmet Yesevi Lisesi’nin şehrin merkezine doğru taşınması gerektiğini belirten İbrahim BAHŞİ “Bu okul sınavla alınan okullar kapsamına alındı. Bu okulda şehrin dışında olduğu için eğitimde kaliteyi yakalayamadı. Bu okulun merkezde uygun bir binaya taşınarak okulun kurtarılması gerekiyor diye düşünüyorum. Yine iletişim lisesinin bundan sonra acaba öğrenci bulabilecek miyiz? Diye bir tedirginliği var” dedi.

Bazı okullarda yığılmalar olacak

Şu anki durumu ile bazı okullara yığılma olacağı ve bazı okulların öğrenci profili yüzünden tercih edilmeyeceği velilerin kafasında soru işareti olarak yer alıyor. Bununla ilgili çalışmaların istişare edilerek öğrencilerin ve velilerin bilgilendirilmesi gerekiyor. Biz Eğitim Bir-Sen olarak TEOG’un tamamen kaldırılmasından yanaydık ama;  bu sisteme geçerken de eğitimin paydaşlarıyla istişare edilerek geçilmesi taraftarıydık. Şu anki haliyle biz bu durumu yeterli görmüyoruz. İlimizde 8. Sınıfta olan 9 bin öğrencimiz var. Şu an 900 kişilik kontenjan bu okullara ayrılmış. Bu sayı yeterli değil kanaatindeyiz. Doğu’da da 2 tane Anadolu Lisesi seçilerek bu problemin giderilmesini ve gerekirse kontenjanın esnetilmesini istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Elazığ’da merkezi sınavla öğrenci alacak liselerin adları ve kontenjan sayısı ise şöyle:

Mehmet Koloğlu Anadolu Lisesi Kontenjan Sayısı : 150

Şehit Eyyüp Oğuz Anadolu İmam Hatip Lisesi Kontenjan Sayısı : 150

Ahmet Yesevi Sosyal Bilimler Lisesi Kontenjan Sayısı :120

Cemil Meriç Fen Lisesi Kontenjan Sayısı : 120

Kaya Karakaya Fen Lisesi Kontenjan Sayısı : 120

Çubukbey Anadolu Lisesi Kontenjan Sayısı : 90

Hacı Hulusi Yahyagil Anadolu İmam Hatip Lisesi  Kontenjan Sayısı : 90

Elazığ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kontenjan Sayısı : 30

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kontenjan Sayısı : 30