Kulaktan Dolma Bilgiler Tedaviyi Aksatıyor

Nisa Yılmaz/ Uzm. Dr. Eftal Yılmaz, implant tedavisi, süresi, implant öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken hususları, Hakimiyet Gazetesi'ne açıkladı.

Kulaktan Dolma Bilgiler Tedaviyi Aksatıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzm. Dr. Eftal Yılmaz, hastaların çevresinden veya farklı kaynaklardan implant tedavisine ilişkin eksik ya da yanlış bilgiler hakkında uyardı. İmplant tedavisi hakkında bilgi veren Uzman Dr. Eftal Yılmaz: “Dental implant, diş eksikliği tedavilerinde dişlerin kök görevini gören bir yapıdır. İmplant sayesinde üzerine yapılan diş ya da dişler ile diş eksikliklerini hem estetik hem de fonksiyonel yönden tedavi edebiliyoruz. Diş eksikliklerini tekli, çoklu ya da tüm diş eksikliği olarak sınıflandırılabiliriz. Eskiden diş eksikliklerinde vaka uygun ise öncelikli tedavi sabit köprü tedavisi iken; vaka sabit bir protez yapımına uygun değil ise hastalar kullanımı ve alışması zor olan takılıp çıkartılan hareketli protezlere mahkum edilmekteydi. Hareketli protezlere nazaran alışılması daha rahat olan sabit köprü tedavilerinde ise eksik dişe komşu olan en az iki dişin kesilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Günümüzde hastanın dişlerini, diş eklemek için kesmek yerine implant tedavisi ile hem eksikliği giderebilmekte hem de komşu dişleri kesip küçültmekten koruyoruz. Komşu dişlere müdahalenin olmamasının yanı sıra implant yapılan bölgedeki kemiğin miktarı implant ile korunabiliyor. Ayrıca köprü tedavisinde eksik olan dişin bulunduğu kemik eridiği için diş eti de yukarıya çekilmeye başlıyor.”

“İmplantta Tedavi Süresi Ortalama 2,5-3 Ay”

Uzm. Dr. Yılmaz, “İmplant tedavisi öncesinde detaylı ağız içi ve radyografik muayeneler çok önemlidir. Hastanın genel sağlığı, eksiklik bulunan bölgedeki kemik miktarı, anatomik yapılarla olan ilişkisi, üzerine yapılacak olan dişin şekli, karşı çenede bulunan diş ile olan ilişkisi, hastanın beklentisi gibi kriterler göz önünde bulundurularak hastaya en uygun tedavi sunuluyor. Hastanın varsa kronik rahatsızlığı ve kullandığı ilaçlar hekime eksiksiz şekilde aktarılmalıdır. Kemik miktarının belirlenmesinde iki boyutlu çene filmleri genellikle yeterli olurken kimi vakalarda üç boyutlu çene tomografisi de istenebiliyor. Eğer kemik miktarını arttırmaya yönelik müdahaleye ihtiyaç yoksa implant uygulandıktan sonra ortalama 2,5-3 ay bekleme süresinden sonra diş yapımı başlamaktadır. Diş yapımı da 1 ila 3 haftalık bir süreçte tamamlanmakta. Bu bahsedilen süreler ortalama süreler olup, vakanın uygunluğuna göre toplamda birkaç haftaya kadar inebilirken 6 ila 9 aylık bir sürece kadar çıkabiliyor.” dedi.

Düzenli Kontrol Önemli!

İmplant tedavisi sonrası hekim kontrolünün önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, “Ağızda implant olsun ya da olmasın diş hekimine düzenli olarak gidilmelidir. Hastaya da implant sonrası düşen görevler vardır. Ağzın sahip olduğu dinamik yapı özelliğinden dolayı, implantların da düzenli kontrol edilmeli.  Ağız temizliğine ve genel sağlığa özen gösterilmelidir. İmplant tedavisinin ardından hastalara ağız bakım ve temizliğinin nasıl yapması gerektiği detaylı olarak ayrıca anlatılmaktadır. Hastaların da buna harfiyen uyması gerekiyor. Her bireyin diş bakımına özen göstermesi gerekirken, diş eksikliğini tamamlayarak yaşam kalitesini arttıran implantların da bakımına oldukça özen gösterilmelidir.”

“İmplant Zarar Görebilir”

Uzm. Dr. Yılmaz, “İmplanta iyi bakılmazsa bir dişin başına ne geliyorsa implantın başına da o gelebilir. Ağız bakımının iyi olmaması, diş ve diş etinde problemlere neden olduğu gibi implantlarda da problemlere neden olabilir. Kontroller sayesinde herhangi bir sıkıntı var ise basit bir müdahale ile düzeltilebilir.”

Kemik Kaybı Nasıl Meydana Geliyor?

Uzm. Dr. Yılmaz, çenede kemik kaybının nasıl meydana geldiğini şöyle anlatıyor: “Uzun süre dişsiz kalan bölgelerde ve yaş nedeniyle kemik kaybı yaşanabiliyor. Hiç dişi olmayan hastaların kullandıkları protezleri de implantlara bağlayıp protezin tutuculuğunu arttırabilmekteyiz. Bu sayede, hastanın yemesini, içmesini ve rahatça gülebilmesini sağlayan protezler yapıyoruz. Yaş ile birlikte dudak ve ağız kenarlarında çökmeler meydana gelebiliyor. Özellikle kadın hastalarda bu önemli bir estetik problem oluşturuyor. Hastanın beklentisini göz önünde bulundurmak kaydı ile, implantları uygun bölgelere yerleştirerek,  doğru protez seçimi ile başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür”

Diş Hekimine Giderken…

Uzm. Dr. Yılmaz, “Tedaviye başlamadan önce hastaların hekimlere güvenmesi, hekimin tecrübesi ve aldığı eğitim önemlidir. Hastaların gerçekçi isteklerinin olması ve hastaya tedavi hakkında iyi bir açıklama yapılması gerekiyor. Bu da ancak iyi bir iletişimle mümkündür.

Hasta tedavide hızlı bir sonuç beklentisi içerisine giriyor. Kemikle kaynaşması gereken bir cisim söz konusu. Sonuçta bu tedavi bir defa yapılıyor ve yapım amacı ömürlük. Bu süreçte acele bir tedavi ile sıkıntı yaşamaktansa yeterli miktarda beklenmesi daha mantıklı. Kaynaşması için bekleme sürecini hızlandıran modeller de bulunmakta. Beklenti genellikle dişçi koltuğuna ilk oturulduğunda tedavinin sonuç vermesi. İmplant tedavisinin belli bir bekleme süresi gerektirdiği unutulmamalı.”

“Hastalar Kulaktan Dolma Bilgilerle Hekime Başvuruyor”

Uzm. Dr. Yılmaz, “Kulaktan dolma bilgilerle hasta kendini, kendisiyle aynı ağız özelliklerine sahip olmayan biri üzerinden değerlendiriyor. Bu kişi bazen akrabası bazen komşusunun tanıdığı olabiliyor. Fakat her insanda ağız yapısı, kemik miktarı ve kemik kalitesi aynı değil. Hastalar en doğru bilgiyi, diş hekimine başvurarak alabilirler. Aynı hasta için farklı tedavi şekilleri uygulanabilmektedir. Bu durum bazen kafa karışıklıklarına sebep olabilmektedir. Hastanın beklentilerine uygun en doğru tedavi yolu hekim ve hastanın ortak kararı ile seçilmelidir.”