Koruk Köyü '2. Geleneksel Üzüm Festivali' ne Ev Sahipliği Yaptı

Nisa Yılmaz/ Elazığ'ın Koruk Köyü'nde düzenlenen 2. Geleneksel Üzüm Festivali ile üreticiler bir araya geldi. Birbirinden çeşitli ve lezzetli üzümler arasından birinciler seçildi ve ödüllendirildi.

Koruk Köyü '2. Geleneksel Üzüm Festivali' ne Ev Sahipliği Yaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Valiliği ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2. Geleneksel Üzüm Festivali Koruk köyünde düzenlendi. Çok sayıda siyasilerin ve üreticilerin katıldığı festivalde Elazığ in çeşitli üzümleri tanıtıldı. Festivalde sırasıyla İl Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir ve Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz konuşma yaptı. Konuşmaların ardından üzüm yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi ve plaketler sunuldu. Elazığ’ın tarımsal verimi ve ürün çeşitliliğinin tanıtılması için üzüm festivalinin, önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, üreticin ve tarımın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Festivale katılan yerli üreticiler, festivalin üzümün tanıtılması açısından önemli olduğunu fakat üreticinin tarımsal verimde düşüş yaşadıklarını ve tarım için gerekli imkânlara sahip olmadıklarını söyledi. Koruk Köyü’nde tarımla uğraşan Mehmet Çok ve Fevzi Çok kardeşler, festivalde tarımsal verim ve üzüm festivali hakkında görüşlerini gazetemiz aracılığı ile dile getirdi.

Üzüm festivali için düşüncelerini ifade eden Mehmet Çok; “50 dönüm bağım var fakat maalesef bu sene üzüm de verim elde edemedim. Fiyatlarımızda firmalar tarafından düşürüldü. Öküzgözü ve köse üzüm çeşitlerini yetiştiriyoruz. Tarım da üreticiye sahip çıkılmıyor, ürün verimini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmıyor. İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünden köylüye daha çok ilgi göstermesini istiyoruz. Festival, köyümüzü tanıtmak adına güzel bir organizasyon. Köyümüzde böyle bir festivale ev sahipliği yapmak oldukça güzel.” şeklinde konuştu.

Fevzi Çok ise; “Köyde tarımla uğraşıyor, üzüm yetiştiriyoruz. Bugün düzenlenen festivale katıldık ve Elazığ için önemli bir yere sahip olan üzümün tanıtımı için buradayız. Köyümüzde yetişen birçok çeşit üzüm bulunuyor; öküzgözü, boğazkere, köse… Kardeşimle beraber ürün verimi alamadık hiçbir şekilde. Kuraklık ve soğuk tarımsal verimimizi oldukça olumsuz etkiledi. Ürün üreticiden çıkmadan önce oldukça pahalıya mal oluyor fakat ürünlerin pazarlanması ve satışında masraflar dahi karşılanmaya yetmiyor. Aracı firmalar oldukça düşük fiyat veriyor. Bu nedenle üretici sayısı da gün geçtikçe azalıyor.” dedi.

Han Köyü’nden festival için Koruk Köyü’ne gelen Yıldız Duman, üzümün Elazığ için çok önemli olduğunu söyledi. Duman; “Han Köyü’nde yaşıyorum. Mart ayının gelmesiyle köylerde ürün yetiştirme hazırlıkları da başlıyor. Üzüm çeşitlerimiz oldukça fazla; siyah ve beyaz besni, kırmızı üzüm, şifoni, çekirdeksiz, köse, boğazkere ve öküzgözü. Fakat bu ürünlere yaptığımız harcamanın karşılığını alamıyoruz. Festivalden bugün haberim oldu. Eşimle beraber gelip katıldık. Bir sonraki  festivalinde Han Köyü’müzde olmasını çok isteriz.