KORONAVİRÜS HALAY ÇEKİYOR!..

KORONAVİRÜS SALGININDAKİ HIZLI YÜKSELİŞ HERGÜN DAHA DA ARTARAK DEVAM EDİYOR. SON VERİLERE GÖRE İLİMİZİN BİRÇOK KURUM, KURULUŞ,BİNA VE MAHALLESİNDE  VAKA SAYILARINDAKİ ARTIŞ YENİ KARARLARI DA GÜNDEME GETİRDİ. TÜM UYARILARA RAĞMEN DÜĞÜN TÖRENLERİNDE MESAFE VE MASKE KURALLARINI HİÇE SAYIP HALAY ÇEKMEYE DEVAM EDEN HALKIMIZI  BÜYÜK BİR TEHLİKE BEKLİYOR

KORONAVİRÜS HALAY ÇEKİYOR!..
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Koronavirüs salgınının hızla yayılması   vatandaşlarda tedirginliğe yol açıyor. Vaka ve hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin doluluğu da gösteriyor ki önümüzdeki günlerde vaka sayısında büyük bir patlama yaşanacak.

Bazı sorumsuz vatandaşlarımızın hala tehlikenin farkına varmayıp maske ve mesafe kurallarını hiçe sayması, düğün ve nişan törenlerinde kol kola halay çekmesi, toplu mekânlarda sıklıkla bir araya gelmesi uzmanların; anlaşılan halkımız virüsten korunma yerine sürü bağışıklığında karar kılmış yorumlarını getirdi.

YENİ YASAKLAR YOLDA

Son günlerde ülke geneli ile birlikte ilimizde koronavirüs vakalarının sayısının hızla artış göstermesi ilimiz yöneticilerini de harekete geçirdi.

Elazığ Valisi Erkaya Yırık, covid-19 salgını ile ilgili yaptıkları çalışmalar neticesinde İl Pandemi Kurulu toplantısında önemli kararlar alındığını açıkladı. Vali Erkaya Yırık sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İl Pandemi Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirerek, Koronavirüs Salgını ile mücadelede; hemşehrilerimizi, büyüklerimizi korumak için önemli kararlar aldık” dedi.

Bu açıklamanın ardından başta 65 yaş üstü olmak üzere yaş gurupları ile salgının en çok yayılma istidadı gösterdiği düğün, nişan ve alışveriş merkezlerine yönelik yaptırımların gelebileceği ifade ediliyor.

HAZAR GÖLÜ ÇEVRESİ’NE KISITLAMA

Son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla toplanan Pandemi Kurulu, önemli kararlar aldı. Vali Erkaya Yırık başkanlığında kurulda yer alan ilgili kurumların yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda alınan kararlar kamuoyuyla paylaşıldı.

 Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Diyarbakır’daki artan vakalar nedeniyle Gezin ve Sivrice Hazar Gölüne giriş ve çıkışların kısıtlanması için gereken tüm önlemlerin alınmasına, Salgın Denetim Merkezinin ivedilikle kurularak faaliyetlerine başlamasına, Taziye Evlerinde, evlerde ve açık alanlarda taziye yapılmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına, konu ile ilgili olarak gerekli duyuruların ve bilgilendirmelerin vatandaşlarımıza yapılmasına, Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulları’nın oluşturulmasına ve derhal faaliyetlerine başlamasına, Tarama Test Merkez sayısının artırılması ve her vatandaşımızın hizmet alacağı mesafede kurulmasına özen gösterilmesi ve Tarama Merkez yerlerinin vatandaşlarımızın bilgisine sunulmasına karar verilmiştir” denildi.

MASKE TAKMAYANA CEZA

Valilikten yapılan açıklamada, Covid-19 hastalarının hastaneye geliş gidişleri esnasındaki sıkıntıların giderilmesi konusunda da kararlar alındığı ifade edildi. Öte yandan maske takmanın zorunlu olduğu kentte, denetimlerin sıklaştırılması ve uymayanlara cezai işlem uygulanmasına yönünde de karar alındı.

PANDEMİ KURULU HASTANELERİ DE GÖRÜŞMELİ

Koronavirüs salgının arttığı son günlerde özel hastanelerin test için 600-900 TL arasında ücret  talep etmesi, kamu hastanelerinin ise test ücreti olarak 300 TL talep etmesi hastalık belirtisi olan vatandaşlarda tepkilere sebep oluyor.  Pahalı olduğu için birçok vatandaş test yaptıramadığı ve virüsü kapıp kapmadığından emin olmadığı için halkın arasında geziyor, toplu ulaşım araçlarını kullanıyor, düğün ve nişan törenlerinde yüzlerce insanla yakın oluyor ve virüsün hızla yayılmasına sebep oluyor.

Kamu hastaneleri test talebiyle gelen vatandaşları test kiti yok gerekçesi ile geri gönderiyor. Test yaptırdığı ve sonucunun pozitif çıktığı hastalara “evinize gidin” diyerek gönderildiği ifade ediliyor.

Yine hastanelerde korona teşhisi konusunda da tutarsızlıklar yaşandığı bir doktorun virüs var dediği hastaya başka bir doktorun yok demesi ve kafalarda sorular oluşturacak teşhislerde bulunulması da bilgi kirliliğini artırıyor.

Bu tür aksaklıkların giderilmesi amacıyla İl Pandemi Kurulunun kamu hastaneleri ile özel hastanelerin yetkilileriyle bir toplantı yapması ve vatandaşlardan gelen talep ve şikâyetleri görüşmesinin faydalı olacağını belirten vatandaşlar, bu konunun da Vali Erkaya Yırık tarafından gündeme alınacağına inanıyorlar.