KÖKLÜ DEĞİŞİM BAŞLIYOR

DAHA ÖNCE BİRLEŞTİRİLEN İKİ BAKANLIK YENİDEN AYRILIYOR, KABİNEDE REVİZYON, PARTİ YÖNETİMİ İLE TBMM GURUP YÖNETİMİNDE YENİ İSİMLER…  VE AK PARTİ'DE KÖKLÜ DEĞİŞİM BAŞLIYOR

KÖKLÜ DEĞİŞİM BAŞLIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yapılan anketlerde oy kaybı yaşayan ve parti tabanından diğer partilere gidişini önlemek ve üçüncü parti konumuna gelen ve çoğunluğunu Ak Partili seçmenlerin oluşturduğu  kararsızlar konumuna kaptırmamak için Ak Parti’de sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Kongre süreçlerini başlatan ancak pandemi sürecinde askıya alınan ilçe ve il kongreleri için farklı bir yöntem ve fiziki mesafe kuralına uygun gerçekleştirilecek kongreler öncesi Ak Parti üst düzey yönetimi ile bazı bakanlıklarda değişiklik ile ilgili çalışmalara başladı.

KULİSLERDE KONUŞULANLAR

Ak Parti’ye yakın kaynaklar parti içinde köklü bir değişim ve tabanın beklentilerine karşılık gelebilecek isimlerin atanması, uygulamaları ile partilileri ve samimi tabanı rahatsız eden bakanlıklarla ilgili çalışma başlatıldığını ifade ederek; partinin üst düzey yönetimi,  TBMM ve grup yönetiminde değişiklikler olacağını ifade ediyorlar.

Değişiminin sadece parti yönetimiyle sınırlı kalmayacağı, kabinede de bir revizyona gidileceği ifade eden parti kaynakları, başarısızlıkları yanında uygulamaları ile tabanı rahatsız eden bakanların değişeceğini belirtiyorlar.

BAKANLIKLAR BÖLÜNÜYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanının değişmesi dışında 2018 yılından beri görevde olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde değişim bekleniyor. Verimli olmadığı düşünülen bazı bakanlıklar ikiye ayrılacak.  Başarısız bakanların yerine yeni atamalar yapılacak.

DÖRT AYDAN SONRA İLK KEZ

Korona salgını nedeniyle dört aydan beri toplanamayan Ak Parti Meclis Grubu da salı günü toplanacak. Bu toplantının ardından partinin meclis ve grup yönetiminde de değişiklikler olacak.

Toplantıda; TBMM Başkanvekilliği, İdare Amirliği ve Kâtip Üye seçimi yapılacak. Grup Başkanı Naci Bostancı ile grup başkanvekilleri Mehmet Muş, Özlem Zengin ve Bülent Turan'ın yerini koruması, Cahit Özkan ile Emin Akbaşoğlu'nun ise değişmesi bekleniyor. 12 Temmuz'a kadar başkanlık seçimini tamamlayacak olan TBMM, 20 Temmuz'dan itibaren de 1 Ekim'e kadar tatile girecek.

 

BAŞARISIZ BAKANLAR DEĞİŞECEK

Ak Parti, TBMM kadroları yanında kabine değişimi için de düğmeye bastı. Yaşı tutan mevcut bakanlar, iki yılın sonunda milletvekilliğinde olduğu gibi emeklilik hakkı elde edecekler. Başarı performansına bağlı olarak en az iki-üç bakanın yeni dönemde olmayacağı konuşuluyor.

 

AİLE VE KÜLTÜR BAKANLIĞINDA YENİ YAPILANMA

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile  birlikte bazı bakanlıklar birleştirilmişti.  İki yıllık sürede, birleştirilen bakanlıklardan istenilen verim alınamadı. Özellikle Aile ve Çalışma Bakanlığı'nın tek çatı altında toplanmasıyla ilgili çok eleştiri alındı ve sistemde hantallığı sebebiyle yönetilemez duruma geldi, tıkanıklıklar oluştu.  Bu bakanlığın tekrar ayrılması ve ‘Çalışma’ bölümünün yeni bir bakanlık olarak düzenlenmesi öngörülüyor.

İcraatları ile oldukça eleştiri alan ve başarılı bir performans çizemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da ikiye ayrılabileceği ve oluşan iki bakanlığa  da yeni isimlerin atanacağı ifade ediliyor.

 

ERDOĞAN’A YENİ YARDIMCI

Kabine değişimiyle birlikte Cumhurbaşkanı Yardımcılığı için yeni isim atanabileceği de kulislerde sıklıkla konuşulanlar arasında.

TBMM Başkanlığı için istekli olan ancak “Temayül yoklamasına gir” önerisi üzerine geri adım atan Binali Yıldırım'ın Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı beklediği biliniyor. Bakanlıkların yeniden oluşturulması ve değişime bağlı olarak Fuat Oktay'dan sonra ikinci bir yardımcı atanabileceği belirtiliyor.