KISA BACAK MANYETİK MOTORİZE ÇİVİ İLE UZATILDI

Erol KARA/Fırat Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Yılmaz, uzaktan kumandalı manyetik motorize çivi sistemi ile bacağında eğrilik ve 3,5 Cm kısalık olan hastayı ameliyat ederek, kısalmayı gidermeyi başardı.

KISA BACAK MANYETİK MOTORİZE ÇİVİ İLE UZATILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ferhan Göksu adlı hastanın kendilerine diz ağrısı şikâyeti ile geldiğin söyleyen Prof.Dr. Erhan Yılmaz,” Daha önce Menüsküs denmiş hastaya. Daha öncede kemik kisti nedeniyle ameliyat edilmiş. 2011 Yılların da ki eski filmlerine bakıldığında yapılan ameliyattan önce de bacağında bir eğriliğin olduğunu gördüm. Uzaktan kumandalı manyetik motorize çivi sistemi ile bacağında eğrilik ve 3,5 Cm kısalık olan hastayı ameliyat ederek, kısalmayı gidermeyi başardık’’ dedi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji ana bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Erhan Yılmaz,” Hastada 15 Derece eğrilik tespit ettik. Biz bacak kemiklerinde 5 ile 10 Derece den fazla eğriliği kabul etmiyoruz. Çünkü 10 Dereceden fazla eğrilik olursa, bu o kemiğin en yakın eklemlerine yük bindiriyor. Bu eğriliğin en yakın olduğu da hastanın dizi eklemi. Aşırı yüklenme oluyor ve hastada diz ağrısına yol açıyor. Bir süre sonra, uzak eklemlerinde de ağrıları yol açacaktı. Yani, en yakın eklem dizi olduğu için şimdilik diz ağrısı vardı hastanın bir süre sonrada kalça ağrıları olacaktı. Hasta daha yaşlanınca bel ağrısı olacaktı. Bu tür ağrıları yani 10 Dereciyi geçen eğriliklerin düzeltilmesi lazımdı.  Aynı zamanda hastanın 3,5 Cm kısa olduğunu fark ettik. Normalde 3 Cm kısalığı kabul edebiliyoruz. Ama 3,5 Cm kısalığı kabul edilemez bir kısalık zaten eğriliği de var olunca, Biz bir ameliyatla hem eğriliği düzeltelim, hem de kısalığını giderelim hastanın bacağını uzatalım dedik. Son yıllarda popüler olan kemiğin içine atılan bir çivi var, Bu çivilerde motorize bir sistem var manyetik. İçerden kemiği kırıp düzeltiyorsunuz, çivi ile tespitini sağlıyorsunuz. Hastanın da dışardan kendi kendine kumanda edebildiği bir sistem var. O sistemle günlük 1 mm uzatabiliyorsunuz. Yani şuan hastamızın 10 gün önce ameliyatını yaptık. Eğriliğin olduğu yerden kemiği kırıp kemiği düzelttik ve içine manyetik motorlu uzayabilen o çivimizi koyduk 10 bekledikten sonra o uzaktan kumanda cihazı ile bugün itibarıyla uzatmaya başladık. 3,5 Cm kısalık günde 1 mm uzatma yaklaşık 35 günde kısalığı gidermiş olacak. 35 gün sonra kumanda ile uzatmayı durduracağız. O arada oluşan kemiğin normal kemik dokusuna dönüşmesini bekleyeceğiz. 3 ayda o sürer öyle tahmin ediyorum ki.4 ay sonra bu hastamızın eğriliği düzelmiş bacağındaki kısalığı giderilmiş olarak hayatına devam edecek. Uzan vadede diz ağrılarının iyileşmesine neden olacak” şeklinde konuştu.

 

Ameliyatı başarılı geçen Ferhan Göksu (36) ise bundan sonraki hayatının ağrısız geçecek olmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, “ bacağımda ki kısalığımın uzaktan kumandalı bir sistem ile uzayacak olması beni ayrıca heyecanlandırıyor. Doktoruma teşekkür ederim” dedi.