KIŞ YANGINI

SİYASETİN VE YÖNETİCİLERİN GÜNDEMİ FARKLI OLSA DA VATANDAŞIN KIŞ GÜNLERİNDE TEK GÜNDEMİ DOĞALGAZ FATURALARI OLDU. HÜKÜMET BU İSYANI GÖRDÜ VE DOĞALGAZ'DA İNDİRİMİ GÜNDEMİNE ALDI

KIŞ YANGINI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

 

Ülkede siyasilerimizin ve yöneticilerimizin gündeminde Kanalistanbul, Libya’daki ateşkes ve Suriye krizi varken vatandaşın gündemi ise havaların çok soğuk olmamasına rağmen yüksek miktarda gelen doğalgaz faturaları oldu.

 Yaz aylarında peş peşe yapılan doğalgaz zamlarının faturası,  vatandaşı şimdi yakmaya başladı ve bin TL’ye varan faturalar aile bütçesini felç etti.

 

TEK GÜNDEM DOĞALGAZ

Türkiye’nin son günlerde bir numaralı gündemi Kanalistanbul gibi gözükse de, yaz aylarında yapılan enerji zamlarının faturaları gelmeye başlayınca halkın gerçek gündemi belli oldu.

Göstergelerin,  son 40 yılın en sıcak kışını göstermesine rağmen, oldukça yüksel gelen doğalgaz faturaları hem halkın tek gündemi oldu hem de ceplerini fena halde yakmış oldu.

2019 yılında yüzde 5 ve 6’lar seviyesinde zam alan emekli ve çalışan, yüzde 50’yi aşan zamlı doğalgaz faturasıyla karşılaşınca büyük şok yaşıyorlar.

DÜNYADA DÜŞÜYOR, TÜRKİYE’DE ZAMLANIYOR

Dünyada doğalgaz fiyatları % 50 düşerken, son bir yılda Türkiye’de ise % 53.8 zamlanması vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Bir yıl içinde elektriğe %50, doğalgaza %50, akaryakıta %30, gıdaya %50, beyaz ete %40, süte %50 zam geldi.

Yapılan son zamlarla normalde 400 liralık doğalgaz faturası, dünyada düşen fiyatlara oranla 200 lira olması gerekirken 615.2 lira olarak faturalara yansıması, özellikle dar gelirli kesimlerde ekonomik bir kırılma ve çökme yaşanmasına sebep oldu.

ASGARİ ÜCRET ERİDİ

Yüzde 12’lik enflasyonla asgari ücretliye yapılan yüzde 15.04’lük zam, vatandaşın sırtına yüklenen yeni zamlar ile adeta gölgede kaldı. Asgari ücretlinin aldığı zam daha cebine girmeden eridi.

BAKAN DEVREDE

Vatandaşların tepkisi ve sosyal medyada gündeme getirdikleri eleştirileri dikkate  alan hükümet, önümüzdeki günlerde Doğalgazda indirime gitme konusunda adım attı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın  "Doğal gaz fiyatlarında maliyetteki düşüşlerin yansımalarını göreceğiz. 2020 tek haneli enflasyona girdiğimiz bir yıl olacak" cümleleri, önümüzdeki günlerde doğalgaza indirim müjdesi olarak algılandı.