Kış Aylarında Ne Tüketmeli?

Nisa Yılmaz/ Kış aylarında soğuk algınlığına yakalanmamak için ve güneşten alınan vitamini sağlamak için bazı besinlerin tüketimine kışın ağırlık verilmesi gerektiği uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Kış Aylarında Ne Tüketmeli?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Güneş yerine “balık ve yumurta”

Kış aylarında güneşten mahrum kalmak, vücutta D vitamini ihtiyacını arttırıyor ve bu ihtiyacı karşılamak gerekiyor. D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz. Ancak bazı çalışmalar, balık, süt ve yumurtada azami miktarda D vitamini olduğunu bize gösteriyor. Uzmanlar, kış aylarında özellikle haftada ortalama 2-3 kez balık tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Bu sayede vücudun ihtiyaç duyduğu omega 3, kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ile E vitaminini karşılamış olur.

Balığın Faydaları

*Araştırmalara göre; balık, omega3 yağ asitleri ile kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kolesterol ve trigliserit düzeyini korur. Omega3 açısından en zengin balıklar arasında somon, sardalye ve ringa balığı bulunuyor.

*Her hafta düzenli bir şekilde tüketilen balık, zihinsel ve fiziksel enerjiyi arttırıyor. Bununla birlikte beyin sağlığını koruyor. Anne rahmindeki bebeğin dahi gelişimine katkıda bulunuyor. Omega3, beyin hücrelerinin zarar görmesini engelleyerek, Alzheimer’ı önlemeye yardımcı olur. 

*Omega3, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Balık, aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır.

*Uzmanlar, balığın faydalı olmasında pişirme şeklinin önemli olduğunu söyleyerek, balıktan fayda almak için ızgarada pişirmenin en uygun yol olduğunu söylüyor.

Kış sebze ve meyveleri

Özellikle soğuk havalarda gripten korunmak için meyve ve sebze tüketimine ağırlık vermek gerekiyor. Kış aylarında kilo artışını korumak için de uzmanlar, sebze yemeği ve protein tüketimini uygun görüyor. Ayrıca sebze ve meyveler, hastalıktan koruduğu gibi vücut direncini arttırmaya da katkıda bulunuyor. Soğuk havalarda hareket alanı da kısıtlandığı için sindirim sistemi güçsüzleşebiliyor. Bu nedenle lifli besin ve baklagillerin tüketimine önem vermek gerekiyor. Lahanagiller ise kanser önleyici özelliğe sahip ve beta-karoteni içeriğine sahip. Kış aylarında tüketilecek olan sebzelerin başında; lahana, pırasa, ıspanak, kereviz, havuç, balkabağı, pazı, brokoli, turp ve karnabahar geliyor. Meyveler arasında ise ayva, portakal, muz, armut, nar, elma, portakal, greyfurt, mandalina yer alıyor.

Uzmanlar, ancak düzenli ve yeterli miktarda meyve-sebze tüketiminin vücuda yararlığı olacağını söylüyor.