KİRLİLİK DEVAM EDİYOR

Elazığ'ın gözbebeği Hazar Gölünde yaşanan çevre kirliliği devam ediyor. Sorumsuzca davranarak çöplerini bırakan insanlar bir yana, yetkili kurumların çöp konusunda yaşadığı ilgisizlik ise daha fazla tepki çekiyor.

KİRLİLİK DEVAM EDİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisa Yılmaz/Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın turizm konusunda yaptığı çalışmalar devam ederken, kurumların yeteri kadar turizme önem vermediğini Hakimiyet Gazetesi olarak geçtiğimiz günlerde gündeme getirmiştik.

Elazığ’ın gözbebeği ve turizm konusunda en büyük değerlerimizden biri olan Hazar Gölünde yaşanan çevre kirliliğini de defalarca gündeme getirmemize rağmen, yetkili kurumların yeteri kadar çalışmadığı bir defa daha gözler önüne serildi.

ÇÖPLERİN GÖRÜNTÜLERİ SOSYAL MEDYADA

Elazığ’ın  hem tarih hem de doğal güzellikler açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip olmasına rağmen, turizm alanlarında yaşanan kirlilik devam ediyor. Yaz aylarında Hazar Gölü’nde  yaz turizminin keyfini süren vatandaşlar, sorumsuz insanların bıraktığı çöpler bir yana, yetkili kurumların çevre temizliğinde ne kadar yetersiz olduğunu çektikleri fotoğraflar ile sosyal medya da paylaşıyor.

MİSAFİRLER ÇEVRE KİRLİLİĞİNE ANLAM VEREMİYOR

Eşsiz manzarası, doğası ve sahilleri ile saklı bir güzellikte olan Hazar Gölü, her yıl on binlerce misafir ağırladığı düşünüldüğünde, yaşanan çevre kirliliği de yerli ve yabancı turistleri hayal kırıklığına uğratıyor. Geçmiş yılların yaz aylarında en çok gündeme getirilen ve kamuoyunda tartışılan çevre kirliliği ne yazıkki bu yaz da devam etti, ve halen gündemdeki yerini koruyor.

Özellikle hafta sonları çok sayıda piknikçiyi ağırlayan Hazar Gölü’nün hafta başı  resimleri sosyal medyada sık sık gündeme getirildi  ve önlem alınması için yetkililer yine uyarıldı.

DENETİMLER YETERSİZ

Vatandaşların da bilinçsiz kullanımları ve dikkatsizlikleri sonucu güzelim sahil kenarları ve piknik alanlarının sonraki kullanıcılara nezih bir şekilde bırakmak yerine sorumsuzca terkedilen alanlar ne yazık ki hem çevre kirliliğine hem de bazı hastalıklara sebep olabiliyor. Vatandaşların yaptığı bu sorumsuz davranışlardan sonra yetkili kurumlarında çevre temizliğine yeterince önem vermemesi, sorunu daha da büyütüyor.Özellikle Sivrice Belediyesi ve Hazar Gölü Çevre Birliği çalışmalarını daha fazla artırmalı ve denetimlerini sıklaştırmalı.

ÇÖPLER NEDEN ALINMIYOR?

30 bin nüfuslu bir ilçe konumuna yükselen Sivrice ve Hazar Gölü kıyılarındaki evsel atıkların toplanması amacıyla kurulan Hazar Gölü Çevre Birliği’nin yeteri kadar aktif olmaması nedeniyle çevre kirliliği, artık vatandaşlar tarafından sosyal medya da paylaşılmaya başlanıldı. Milyonlarca  kişinin kullandığı sosyal medya da paylaşılan çöp görüntüleri, tepki çekerken Elazığ’ın reklamının kötü olarak  anlatılmasına neden oluyor.

 

DEĞİŞEN HİÇ BİR ŞEY YOK

Geçmiş yıllarda yaşanan manzaraların yaşanmaması adına etkin bir çevre yönetiminin gerçekleştirilmesi beklenirken, bu yılda aynı manzaraların yaşanması kurumların koordineli çalışmadığını gösteriyor. Bu nedenle özellikle Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın yaşan bu olaya mutlaka bir çözüm bulması ve denetimlerin artırılması için talimat vermesi bekleniyor.

ÇEVRE ZABITASI GÖREV YAPMALI

Bölgenin daha temiz olması ve hem yazlıklarda oturan insanların  hem de piknik ve yüzme amacıyla gelen insanların çevre konusunda bilgilendirilmeleri için çevre zabıtalarının görevlendirilmesi gerektiğini geçtiğimiz dönemlerde gündeme getirmiştik. Çevre zabıtalarının yaz aylarında aktif olarak görev yapmasının önemini anlatmış, ve yaşanan çevre kirliliğinin azalacağını ifade etmiştik.

Bu nedenle  vatandaşlar, bu konuda Sivrice belediyesi yerine il çevre ve şehircilik müdürlüğünün daha etkin olabileceğini, hatta valilik tarafından koordinesinin sağlanması gerektiğini belirtiyorlar.