KİM KAZANDI?

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE 3'ÜNCÜSÜ YAPILAN İNŞAAT VE MOBİLYA FUARININ ŞEHRİMİZE NE KAZANDIRDIĞI YA DA FUARDA KİMİN KAZANDIĞI SORUSU GÜNDEMDEKİ YERİNİ KORUYOR

KİM KAZANDI?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

            Şehirlerin ticari hayatına canlılık getirmesi ve sektör temsilcilerinin buluşmalarını sağlayarak, ticari bağlantılar kurmalarına olanak sağlanması amacıyla gerçekleştirilen fuarların bu amaca ne kadar hizmet etiği tartışma konusu oldu.

İlimizde son üç yıldan beri değişik isimlerle değişik fuarlar yapıldığı halde bu fuarların amacına ne kadar hizmet ettiği ve ilimiz firmalarının piyasaya açılma ve yeni müşteriler bulma konusunda ne kadar başarı elde ettiği bizzat sektör temsilcileri tarafından da dile getiriliyor.

Geçtiğimiz günlerde 3.’sü yapılan İnşaat ve Mobilya Fuarı sona erdi. Fuar’a ilimizin önde gelen ve yapı sektörünün önemli markalarından oluşan birçok firmanın katılmadığı düşünüldüğünde şehrin ekonomisine canlılık getirme maksadına ne kadar hizmet ettiği tartışmaları canlılığını koruyor.

ELAZIĞ’IN TAŞIYLA KİM AVLANIYOR

Elazığ’da son üç yılda inşaat, yapı dekorasyon, gıda ve tarım gibi fuarların şehrin ekonomisine katkısı yoksa tüm imkanları Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, İl Özel İdaresi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, AFAD, İller Bankası ve daha birçok kamu kurumlarının destekleri ile fakat il dışından bir firmanın sahibi dışında sadece bir kişiyle hayata geçirdiği fuarlarda kazanan Elazığ ve Elazığ firmaları değil ilgili şirket oluyor.

ALTYAPI VE ALAN KAMUDAN

Üç yıldan beri İller bankasına ait kamu arazisi olmasına rağmen herhangi bir kira bedelinin alınmadığı, bununla da yetinilmeyerek başta fuar alanının asfaltının yapılması, su ve kanal şebekelerinin çekilmesi, tuvalet ve diğer ihtiyaç duyulan ünitelerin AFAD tarafından getirilerek yerine bizzat konulması, elektrik ve internet bağlantılarının yapılması, ilgili afişlerin ücretsiz bir şekilde asılması, ilgili yerlerden taşıma yapmak suretiyle kamu araçlarının tahsis edilmesi gibi tüm masraflı ve zor işlerin kamu kurumlarına havale edilerek ilgili firmanın da sadece firma ziyaretleri yapıp stant pazarlaması yapması ve para kazanması esnaflardan da tepki aldı.

STANTLAR ÇOK PAHALI

Tüm zorlu ve masraflı işlerin kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılmasına rağmen ilgili firmanın sadece kurduğu ve piyasa şartlarında çok da pahalı olmayan kapalı çadır içindeki stantlardan aldığı yüksek fiyatlarının ulusal fuarlarda bile olmadığından yakınan sektör temsilcileri bu konudaki eleştirilerini dile getiriyorlar.

YEREL Mİ ULUSAL MI?

Düzenlenen fuarların yerel olmaktan ziyade ulusal ve uluslararası olması gerektiğini ifade eden sektör temsilcileri,  farklı illerden davet yapılmayan, ülkeyi geçtik komşu illerin temsilcilerinin genel duyuru dışında özel duyurular ile ziyaret organizasyonları yapılmayan bir fuara, fuar demenin doğru olmadığını belirten iş adamları, Elazığ’da yapılanın ise fuardan çok farklı olarak az sayıda katılım olduğu bir sektör buluşması olduğunu ifade ediyorlar.

Elazığ’da yapılan fuarların bizi bize tanıtmaktan bile uzak, sadece düzenleyicilerin çıkarlarını gözeten ve bunda da başarılı olunan bir etkinlik olduğuna dikkat çeken işadamları, yapılan masrafların karşılığını almaktan uzak bir organizasyonlara bundan sonra da katılımın az olacağını ifade ediyorlar.

KATILIM ÇOK AZ

Geçtiğimiz hafta düzenlenen İnşaat ve Mobilya Fuarı’na hem sektörde başrol oynayan firmaların hem de ziyaretçi olarak katılımın çok az olduğuna dikkat çeken iş adamları, bunda en önemli faktörün fuarın sonuç odaklı, şehre ticari kazanım ve bağlantılar yapılacak bir anlayış yerine, organizasyon firmasının günübirlik para kazanma anlayışının sebep olduğunu ifade ediyorlar. Fuara katılan hiçbir firmanın da ticari getirisi ve ziyaretçi sayısı açısından sonuçtan memnun olmadığını ifade eden sektör temsilcileri, kazananın Elazığ değil ilgili firma olduğunu ifade ettiler.

ETSO NEDEN HAREKETE GEÇMİYOR?

Fuar organizasyon firmalarının, tüm altyapısı kamu kurumları tarafından yapılan, kurulan büyük çadırların da yine bu sektördeki firmalar tarafından ucuz bir bedelle kurmalarına rağmen özellikle Asilhan Arslan’ın başkan seçilmesinin ardından şehrin ekonomik sorunlarını gören, bu konuda bilimsel ve akademik çalışmalar yapmakla göz dolduran ETSO’nun neden ilgisiz kaldığını anlayamadıklarını ifade eden iş adamları bu hususta ETSO’dan adım atmasını bekliyorlar.

ETSO, ELAZIĞ’A VE EKONOMİYE HAKİM

Elazığ’daki ticari firmalara, bu firmaların ülke ekonomilerine sundukları katkılara, birçoğunun yakaladığı başarı öykülerine ve istihdam gücüne vakıf olan ETSO’nun düzenleyeceği bir fuarın şehrin reel ekonomisine ve tanıtımına önemli katkılar sunabileceğini belirten iş adamları, bu şekilde yapılan fuarların hem sektöre hem de vatandaşlara güven vereceğini ifade ediyorlar.

RANT DEĞİL EKONOMİ AMAÇLI OLMALI

İlimizde ETSO ya da bu kurumun kuracağı bir fuarcılık şirketi ile yapılacak her türlü fuarların rant amaçlı değil, şehrin ekonomisini büyütecek ve yerli firmalarının tanıtımının en üst seviyede yapılacağını belirten işadamları, ETSO bünyesinde bu şirketi çok başarılı bir şekilde yönetecek değerli ve birikimli isimlerin olduğunu ifade ediyor.

KÜLFETİ ÇEKEN ETSO

ETSO’nun ilimizin ekonomisini canlandırmak üzere sadece üyelerine yönelik değil tüm şehir insanına yönelik birçok ücretsiz eğitim programı düzenlediğine dikkat çeken işadamları, alanlarında uzmanlaşmış ve sektörün içinde pişmiş değerli insanlarla Elazığlı yatırımcıları birleştiren “ETSO Akademi” programının çok güzel ve şehrin geleceği düşünülerek planlanmış bir proje olduğunu ifade ediyor.

Sektör temsilcileri ise, ETSO’nun maddi manevi derdini, tasasını ve külfetini çektiği bir konuda yabancı bir firmanın gelip Elazığ’ın taşıyla oynamasına ve bol paralar kazanmasına müsaade edilmemesi gerektiğini ifade ediyorlar.

ARSLAN İNİSİYATİF ALMALI

Göreve geldiği günden beri şov amaçlı etkinlik ve söylemlerden ziyade;  vakur, ağırbaşlı ve sadece kendi alanına, şehrin ekonomik kalkınmasının önündeki psikolojik ve sosyolojik engelleri kaldırmak gibi ulvi bir misyona sahip olan ETSO Başkanı Asilhan Arslan’ın, Valimiz Çetin Oktay Kaldırım’ın onayı ile kamu kurumları ile sektör temsilcilerinin de aralarında bulunduğu bir komisyon marifetiyle çok başarılı ve kalıcı fuarlar düzenlenebileceğini ifade diyorlar.

YENİ FUAR MERKEZİ YAPILIYOR

Önümüzdeki günlerde Elazığ Belediyesi tarafından Kültür Park yanında Orman Fidanlık alanında yapımı gerçekleştirilecek kalıcı fuar inşasının yapım ihalesi yapılacağına dikkat çeken işadamları, fuar alanının tamamlanmasından sonra yılın 12 ayının fuar düzenleneceğini ve bunun da ilimiz esnafları için de büyük bir kazanım olacağını ifade ediyorlar.

Kalıcı fuar alanının tamamlanmasıyla birlikte inşaat, mobilya, dekorasyon, tarım, yöresel ürünler, kırtasiye, giyim, ayakkabı, takı-tasarım, el emeği göz nuru sergileri, otomobil, motosiklet, elektrik ürünleri, teknolojik yenilikler, iletişim teknolojileri, elektronik ürünler ile daha birçok sektörü kapsayacak fuarlarla şehrin üretim pazarlama potansiyelinin artırılacağını ifade eden iş insanları,  bunun için de önemli aktör olarak ETSO’nun öncelik almasını doğru buluyorlar.