KESİN RAPOR  CUMA GÜNÜ

Erkan BAY/Elazığ'ın  merkezde bulunan en önemli camilerinden biri olan İzzetpaşa Camii, 24 Ocak tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle hasar almış ve yapılan incelemelerde orta hasar raporu verilerek, geçici olarak ibadete kapatılmıştı.

KESİN RAPOR  CUMA GÜNÜ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TÜRKİYE'DE İLK ASANSÖRLÜ MİNAREYE SAHİP CAMİ

1866 yılında zamanın valisi Hacı Ahmet İzzet Paşa tarafından cami yeri satın alınarak yaptırılan ve 1966 yılında kurulan dernek marifetiyle, çökmek üzere olan bu ibadethane Mayıs 1967'de yıktırılarak bugünkü İzzet Paşa Camii yapılmıştı. Osmanlı mimari tarzında, çift minareli ve çift şerefeli olan İzzetpaşa Camisi, Türkiye'de ilk asansörlü minareye sahip cami ünvanını da almıştı.

 

CUMA GÜNÜ KESİN RAPOR ÇIKIYOR

24 Ocak tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle hasar alan İzzetpaşa Camisi ile ilgili İzzetpaşa Vakfı Başkanı Prof.Dr.Necip İlhan,Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Prof.Dr.İlhan  yaptığı açıklamada,“İzzetpaşa Camii ile ilgili olarak kesin rapor Cuma günü çıkacak. Ama büyük bir ihtimalle güçlendirme kararı çıkacak. Vakıflar Genel Müdürü Elazığ’a geldi ve Bölge Müdürü’ne bir talimat verdi. Bu talimat sonucunda Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliğinden bir profesör ve 2 yardımcı doçent görevlendirildi. Bu hocalarımızdan caminin ve pasajın durumu hakkında bir teknik rapor hazırlanması istendi.”dedi.

GÜÇLENDİRME İLE YAPILACAĞI SÖYLENDİ

İzzetpaşa camisinin genel olarak incelendiğini ifade eden Prof.Dr.İlhan ,“Bu rapor öncesi  caminin fiziksel olarak incelenmesi yapıldı. Daha sonra karot numuneleri alındı. Arkasından radyolojik ve sismik incelemesi yapıldı. Caminin hem doğu hemde batı tarafında yapıldı. Bu çalışmalar neticesinde zemin eski sistemle yapıldığı için ufak tefek hatalar olduğu görüldü. Caminin fil ayakları incelendi. Pasaj ve garaj incelendi. Caminin özellikle doğu ve batıya bakan taraflardaki yarım kubbelerin altındaki kirişlerde kılcal kırıklar var. Bunların güçlendirme ile yapılacağı söylendi.”diye ifade etti.

BU RAPOR AYNI ZAMANDA VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE GİDECEK

İzzetpaşa Vakfı Başkanı Prof.Dr.Necip İlhan,“En son raporu Cuma günü bekliyoruz. Bu rapor da nerelerde ve ne şekilde bir güçlendirme yapılacak.Onun raporu çıkacak. Bu rapor aynı zamanda vakıflar genel müdürlüğüne gidecek. Ondan sonra vakıflar genel müdürlüğü aracılığıyla nasıl bir yol izlenecek, ihale yoluylamı yoksa vakıflar genel müdürlüğünün davet usulüylemi güçlendirmenin başlatılacağı belirlenecek.”dedi.

 

DÜKKÂNLARIN FİL AYAKLARININ SAĞLAM OLDUĞU SÖYLENDİ

Prof.Dr.Necip İlhan,“Dükkanların fil ayaklarının sağlam olduğu söylendi. Ama fil ayaklarının sağlam olması yetmiyor. Otopark’ın üstünde dükkanlar var. Otopark’ın ordaki kirişler de kesme şeklinde kırıklar var. Bu veriler ışığında orta hasar tespit edilmiştir. Biliyorsunuz cami avlusunda bir idare binamız vardı. Ağır hasarlı olduğunu için hemen yıkım kararı alındı.Kısacası zemin etüdünden sonra caminin çeşitli testleri yapıldı ve rapor hazırlandı. Bu rapor vakıflar genel müdürlüğüne sunulacak.”şeklinde ifade etti.

 

VATANDAŞLARIMIZ RAHAT OLSUN, NE GEREKİYORSA O YAPILACAK

Vatandaşların rahat olması gerektiğini ifade eden Prof.Dr.Necip İlhan,“Caminin  altında 120 tane dükkan var. Halkımız bizi çok arıyor, cami ibadete kapatıldı mı diye?.Vatandaşlarımız rahat olsun. Ne gerekiyorsa o yapılacak. Devletimiz inşaat ve deprem yönünden sıkıntı var diyorsa, gereken yapılacaktır. Rapor da güçlendirme kararı çıkarsa, ona göre bir yol izlenecek”dedi.