KENT MÜZESİ NE ZAMAN?

KENT MÜZESİ NE ZAMAN?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın yeni valilik binasına taşınırken PTT meydanındaki eski ve tescilli hükümet konağının kent müzesi yapılacağını açıklaması üzerinden aylar, belki  yıl geçti. Geçmiş süreçte bu konuda ne bir gayret ne de bir niyetin olmadığını gördük.

Gördüğümüz ise geçtiğimiz günlerde bu konuda bir toplantı yapılması ve konunun uzmanlarından görüşler alınması. Uzmanlarımız da konuyla ne kadar ilgili ve bilgili oldukça tartışılır. Basına yansıdığı  kadarıyla bile müzeye katkı sunmaktan öte kendilerini ve yaptıklarını anlatmak merkezli başlayan ve sona eren toplantıdan bir şey çıkacağı yok.

Mekânı belli olan ve müzecilik geleneği oldukça eski olan bir yığın kurumumuz ve buradaki gerçek uzmanlar varken top çevirmekten öteye geçmeyen kısır toplantılarla bir yere varılmayacağını Sayın Valimiz de görmeli artık.

Öncelikle üniversite içerisinde bulunan müzede, mekân darlığından dolayı sergilenemediği için tozlu depolarda bekletilen ürünlerin sergilenmesi ve vatandaşlardan bu konuda bağışlayacakları objelerin kendi isimlerinin yazılması şartıyla tarihi eser ya da otantik değeri olan malzemelerin toplanılmasıyla başlamak yeterli olacaktır.

Çok seslilikle yol alınmaz.  Hele hele komisyonlara havale edilmekle asla mesafe kat edilemez. Kaldı ki yeni bir bina ve yapı yapmıyoruz. Mevcut ve kendisi de tarihi bir eser olan eski hükümet konağı binamızda büyük çaplı taşlar ya da taşınması oldukça zor eserler yerine, daha küçük ve çok sayıda objenin sergilenmesi yeterli olacaktır.

Kent müzesi fikri müzelik olmadan hayata geçirilmek isteniyorsa uzmanlarla yol alınamayacağı bilinmelidir. Bu konuya gönül vermiş ve işini zevkle yapacak birkaç eleman ve onlara teknik ve bilimsel destek verecek bilim adamlarıyla bu iş kısa sürede hayata geçirilir. Yoksa biz müze diye diye müzelik olur gideriz…