KAYA: 'ŞEKER İÇEREN BESİNLERDEN UZAK DURUN

Nisa Yılmaz/Diyetisyen Esra Kaya,sınav döneminde beslenme hakkında Hakimiyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.

KAYA: 'ŞEKER İÇEREN BESİNLERDEN UZAK DURUN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

”Kaya yaptığı açıklamada,“Sınav adaylarının başarısını ve stresini azaltacak mucizevi bir besin yoktur fakat yeterli su tüketmek ve dengeli bir beslenmeyle sınav stresini azaltmak ve başarıyı atlatmak mümkün. Sınav öncesi stresi azaltmaya yardımcı olacak besinleri tüketmek, sınav sabahı güne güzel ve doyurucu bir kahvaltı ile başlamak sınav adaylarının motivasyonunu arttırmaya yardımcı olacaktır.”dedi.

SINAV ÖNCESİNDE VE SINAV SABAHI KİŞİNİN ALIŞIK OLMADIĞI HİÇBİR BESİN VE SIVI TÜKETİLMEMELİDİR

Sınav adaylarının mutlaka güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlaması gerektiğini ifade eden Kaya,“Sınav adaylarının dikkat, öğrenmeyi desteklemek ve algılamayı güçlendirmek için güne mutlaka sağlıklı bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Tam tahıllı ekmek, yumurta, az tuzlu peynir, mevsimine uygun taze sebze ve meyveler, aşırıya kaçmamak koşulu ile omega 3 içeriği yönünden zengin olan ceviz gibi yağlı tohumlar kahvaltıda tercih edilebilir. Öğle ve akşam yemeklerinde karbonhidrat, protein ve yağ içeriği olan bir menü mutlaka tüketilmelidir. Gaz yapma ihtimaline karşı kurubaklagil yemeklerinden sınav haftası uzak durulmalıdır. Daha dengeli bir öğün için yemeklerin yanına süt grubundan bir besin eklenmelidir. Sınav öncesinde ve sınav sabahı kişinin alışık olmadığı hiçbir besin ve sıvı tüketilmemelidir.”diye ifade etti.

ŞEKER İÇEREN BESİNLERDEN UZAK DURUN!

Kaya,“Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunmaktadır. Şeker aksine gevşemeyi destekler ve uyku getirir. Beyin kandaki şekeri enerji olarak kullanmaktadır. Sanılanın aksine sofra şekeri, yani basit karbonhidratlar, kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz ve kanda hipoglisemiye (kan şekerinin düşmesi) sebep olur. Bu durum; dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu ve uyku halini beraberinde getirir. Bu nedenle sınav öncesinde ve hazırlık döneminde fazla miktarda basit şeker içeren çikolata, şekerleme gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.”diye ifade etti.

SÜT VE SÜT GRUBU BESİNLERİ AKŞAM TÜKETİN!

Esra Kaya,“Gündüz tüketildiğinde uyku şikayetlerine sebep olması nedeniyle süt yoğurt ve ayran gibi gıdaları yatmadan 2.5 saat önceki ara öğününüzde tercih edin.”dedi.

STERESİ AZALTMAYA DESTEK OLAN BESİNLERE SOFRANIZDA YER VERİN!

Kaya,“Tam tahıllı ekmek ve yulaf gibi kompleks karbonhidratlar beyindeki sakinleştirici etkiye sahip ve mutluluk hormunu olarak bilinen serotonin düzeylerini arttırarak, kan basıncını dengeler. Aynı zamanda yüksek oranda B grubu vitaminleri içerdiğinden dikkatin daha uzun sürmesine yardımcı olabilmektedir. B grubu vitaminleri beyin işlevleri ve sinir sistemin de görev alan vitaminlerdendir. Yumurta elzem proteinleri içermesinin yanı sıra B grubu vitaminleri yüksek oranda içermesi bakımından stres yönetimine katkı sağlaması bakımından önemlidir. Sabahları kahvaltınızda yer vereceğiniz 1 adet yumurta ile stresi azaltabilir ve uzun süre tokluk sağlayabilirsiniz.” şeklinde ifade etti.

SINAVA BİR GÜN KALA NELER TÜKETİLMELİ?

Diyetisyen Esra Kaya, sınava bir gün kala kişilerin neler tüketmesi  konusunda ise şunları ifade etti:


  • Sindirim problemlerine yer vermemek için alışık değilseniz, kuru fasulye, nohut gibi gaz yapıcı kurubaklagiller ve lahana, pırasa, kereviz, bezelye gibi gaz yapıcı sebzeler tüketilmemelidir.

  • Daha önce tüketilmeyen herhangi bir besin veya yemek tüketilmemelidir.

  • Dışarda değil, evde taze pişen besinler tüketilmelidir.

  • Mide rahatsızlıklarına sebebiyet vermemek için yağda kızartma, karışık yemekler, çok yağlı-ağır soslu yemekler tercih edilmemeli, mümkün olduğu kadar az işlenmiş ve sade besinler tercih edilmelidir.

  • Her zamanki porsiyon ölçünüz kadar ve iyice çiğneyerek besinleri tüketin. Günlük beslenme alışkanlıklarınızın dışına çıkmayın.

  • Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle günlük kahve tüketimin en fazla 2 fincan kahve/çay ile sınırlandırlandırılmalıdır. Aşırı çay, kahve, gazlı içeceklerden ve aşırı tuz içeren besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

  • Yatmadan 2.5 - 3 saat öncesinde fazla sıvı almayın. Fazla sıvı gece sık idrara çıkmaya ve kişinin uykusuz kalmasına neden olur.

  • Uyku düzeninizi koruyun.