KAPALI ÇARŞI İÇİN YENİDEN DOĞUŞ VAKTİ

ERKAN BAY / ŞEHRİN HEP KONUŞULAN ANCAK ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA HİÇ BİR ADIM ATILMAYAN ŞORŞOR DERESİ, KIZILAY KÖPRÜSÜ, HAMZA BEY BARAJI GİBİ KANGREN OLMUŞ SORUNLARI BİR BİR ÇÖZÜME KAVUŞTURAN ELAZIĞ BELEDİYE BAŞKANI MÜCAHİT YANILMAZ,  BAŞTA HARPUT VE KAPALI ÇARŞI  OLMAK ÜZERE TARİHİ MİRASIMIZI YENİDEN DOĞMASINI SAĞLAYACAK ÇALIŞMALARA İMZA ATIYOR.

KAPALI ÇARŞI İÇİN YENİDEN DOĞUŞ VAKTİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Göreve geldiği günden bu güne alt ve üst geçitler, Yeni Yaşam Alanları, Sayısız Park, Yeni Bulvarlar, Çöpten Enerji Üretimi, Hayvan Hastanesi, Hayır Çarşısı ve daha sayısız sosyal ve kültürel hizmetleri hayata geçiren Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, tarihi mekanlarımızı korumak, aslına uygun restorasyon ederek yeni neslin hizmetine sunmak amaçlı çalışmalarına da aralıksız devam ediyor. Bu amaçla tarihi Kapalı Çarşı için kollar sıvandı ve hazırlanan proje bugün görücüye çıkıyor.

HER ŞEY KUDEB İLE BAŞLADI

Başkan Yanılmaz, tarihi yapıların yok olup gitmesinin önüne geçmek ve bu mirası yarınlara bırakmak amacıyla kolları sıvadı. 14 Temmuz 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Elazığ Belediyesi bünyesinde KUDEB biriminin kurulması ile büyük bir zihniyet devrimi yaşandı.

KUDEB’in kurulmasının ardından Tarihi Harput Mahallesinde yer alan tescilli yapıların tek yapı ölçeğinde çalışmaları için Diyarbakır KVKBK Müdürlüğünden izinler alındı.

HUMMALI BİR ÇALIŞMA

Bu aşamadan sonra, Harput Kalesi çevre düzenlemesi, Kale Hamamı, Harput- Hoca Hamamı, Esediye Hamamı, Dabakhane Mescidi, Kızıl Kilise, Çahpur Çeşmesi, Buzluk Mağarası,  Mezar taşları ve kitabelerin tercüme edilmesi çalışmaları, Harput Konuk Evi, Sokak İyileştirme - Dış Cephe Mantolama ve Kentsel Tasarım Projesi, Tarihi Tescilli Osmanlı Evi, Sağır Müftü Konağı Restorasyon Çalışması, Cami-i Kebir Mahallesi Arkeolojik Kazı Alanı Çalışması, Harput Koruma Amaçlı İmar Planı, Tarihi Harput Yerleşkesi Örnek Alınarak Yeniden Çizilmesi çalışmalarını başlattı.

 Harput külliyesi gibi birçok noktada çalışmalar gerçekleştiren Elazığ Belediyesi, Harput’un marka değerini yükseltme çalışmalarına ara vermeden devam etti.

HARPUT, UNESCO YOLUNDA

Harput merkezinde gerçekleştirdiği bu çalışmalarla yetinmeyen Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, bir önemli adım daha atarak Binlerce yıllık tarihi mirasa sahip, medeniyetler merkezi Harput’un Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Mirası (Tentative List) Geçici Listesine alınmasına ilişkin de aktif bir şekilde çalışmalar başlattı.  Çalışmalar kapsamında 16 Mayıs 2017’de Harput’un Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına ilişkin Paris’te sunum yapıldı.

PROJELER GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Harput ile ilgili çalışmalara ara vermeden devam eden Başkan Yanılmaz, şehrin bir başka marka değeri olan kapalı çarşı için de yeni bir projeyle kamuoyunun karşısına çıkıyor.

Başkan Yanılmaz, hem projeyi tanıtmak hem de ilgili kurum, kuruluş, STK, mimar ve mühendislerin görüşlerini de alarak projeye son şeklini vermek amacıyla bir tanıtım toplantısı düzenliyor.

HALK İLE BİRLİKTE YÖNETİM

Göreve geldiği günden beri hayata geçireceği projeleri kamuoyunun bilgisine sunan ve gelecek teklif ve önerileri dikkate alarak projelere yansıtan Başkan Yanılmaz, Harput ve Kapalı Çarşı projeleri için bugün saat 20.00’de Ramada Otel’de gerçekleştireceği “Tarihi Mirasımızı Geleceğe Taşıyoruz, Harput ve Kapalı Çarşı Projeleri Tanıtım Toplantısı” adıyla bir istişare gerçekleştirecek.

Konu ile ilgili birim ve yetkililerin davet edildiği toplantıda tarihi eserler ile ilgili sunumlar yapılacak ve öneriler alınacak.

KAPALI ÇARŞI İÇİN TARİHİ ADIM

Şehri ve şehrin geleceğini ilgilendiren kapalı çarşı gibi hemen her konuda benzer istişare toplantılarının yapılmasının verimli sonuçlar doğuracağını belirten vatandaşlar, benzer toplantıların diğer kurumlar tarafından da yapılmasında çok fayda olduğunu, bu toplantılar yapıldığı takdirde bugün şehir adına yanlış olduğu kabul edilen bazı hatalı projelerin düzeltilebileceği  görüşüne yer verdiler.

ÇARŞI ESNAFI HEYECANLI

Kapalı çarşı esnaflarının, Elazığ Belediyesinin gerçekleştireceği bu projeden oldukça mutlu olduklarını, Çarşının aslına uygun restore edilmesi ile daha yoğun bir ilgi göreceğini, bu sebeple kendilerine düşen her ne varsa bunu seve seve yerine getireceklerini belirtiyorlar.

Şehrin önemli bir marka değeri olan kapalı çarşı, yapılacak restorasyon çalışması ile otantik bir görünüme kavuşacak.