KADIN BAKKALLAR AVM'LERE DİRENİYOR

Elazığ'da 200 kadın bakkal, sayıları her geçen gün artan alışveriş merkezleri (AVM) karşısında ayakta kalmak için Bakkallar Odası çatısı altında 'Kadın Kolları Platformu' kurdu.

KADIN BAKKALLAR AVM'LERE DİRENİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Bakkallar Odası bünyesinde 3 ay önce bir araya gelen 200 kadın bakkal, oluşturdukları platform aracılığıyla AVM'ler karşısında rekabet gücünü kaybeden küçük esnafı yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Platform üyesi kadınlar ilgili bakanlıklara, kurum ve kuruluşlara küçük esnafın sorunlarını ve taleplerini duyurarak çözüme kavuşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Platform aynı zamanda kadın ve esnaf dayanışmasına da güzel bir örnek teşkil ediyor.

 "AVM'LERE KARŞI KOOPERATİF KURMAYI HEDEFLİYORUZ"

Elazığ Bakkallar Odası Kadın Kolları Platformu Başkanı Leyla Yıldırım,yaptığı açıklamada, oluşturdukları platform ile bakkallığı bir de kadınların dilinden anlatmaya karar verdiklerini söyledi.

Bakkalların giderek sayıları artan ulusal AVM'ler karşısında adeta yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını savunan Yıldırım, mahalle kültüründe önemli bir yere sahip bakkalları ve küçük esnafı ayakta tutmak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Yıldırım, şunları kaydetti:"Ulusal AVM'lere karşı mücadelemizde en büyük sıkıntıyı mal alırken yaşıyoruz. Ulusallara binlerce şubelerine mal alınırken uygulanan fiyat politikası bakkala uygulanmıyor. Raf bedelleri, raf indirimleri, eleman desteği gibi AVM'lere birçok kolaylık sağlanıyor. Türkiye'de emsal olan üç bakkallar odası esnafa, kooperatif kurarak uygun mal alımı yapmaya başladılar. Allah nasip ederse AVM'lere karşı ilimizde de kooperatif kurmayı hedefliyoruz." 

 "MAHALLE BAKKALI 'BAKKAL BANK' DEMEKTİR"

Mahalle bakkalının geçmişten gelen bir gelenek, mahalle kültürünün olmazsa olmazı olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Mahalle bakkalı veya esnafı demek o mahallenin 'bakkal bankı' demektir. AVM'lerde kasada 1-2 liranız eksik kaldığında ürün mutlaka kasadan iner ama mahalle esnafının 'Al sonra verirsin', 'Bu da bizden olsun.' gibi ikramları vardır." şeklinde konuştu.

 "BAKKAL TEYZELER OLARAK KENDİMİZE GÜVENİYORUZ" 

Yıldırım, bakkalların ve diğer küçük esnafın ticaretin yanı sıra sosyal fonksiyonlarından dolayı mutlak surette ayakta kalması ve yaşatılması gerektiğini vurgulayarak, bu nedenle destek beklediklerini aktardı.

Kadınların her meslek dalında olduğu gibi esnaflıkta da başarılı olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bakkal teyzeler olarak kendimize güveniyoruz. Halkımız da bu anlamda bizleri teveccühle karşılıyor." ifadelerini kullandı.

Platform üyesi Azize Ok, mesleklerini zorluklara rağmen yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, sabah başladıkları mesailerinin 23.00-24.00'e kadar devam ettiğini söyledi. 

Ok, "Eve sadece uyumak için gidiyorum, sosyal hayatımız yok. Eleman çalıştıramadığımız için her işle biz ilgileniyoruz." dedi.

Hatun Tatan da bakkalların toplumunun bir parçası olduğunu anlatarak, "Kredi, hibe olsun küçük esnafın daha çok desteklenmesini istiyoruz. Devlet büyüklerimizden bunu rica ediyoruz." diye konuştu.