'KAÇAK SİGARA' HEM ESNAFA HEM EKONOMİYE ZARAR

Vatandaşın ucuz diye rağbet ettiği kaçak sigaranın ülke ekonomisine verdiği zarar 56 Milyar Dolar'ı aştı. Kaçak sigaradan elde edilen gelir ise terör örgütlerinin kasasına girdi.

'KAÇAK SİGARA' HEM ESNAFA HEM EKONOMİYE ZARAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kaçak sigara ile mücadele aralıksız devam ederken, yıllık 56 Milyar Dolar gibi yüksek bir rakam devlet kasası yerine terör örgütlerinin kasasına giriyor. Yasal satıştaki sigaradan çok ucuz bir fiyata satılan bu sigaralara ise vatandaşlar ilgi gösteriyor.

Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayiler Esnaf Odası Başkanı Cebrail Top, “Kamuya zarar veren vergi kaybına neden olan  ve istihdamın azalmasını yol açan kaçakçılıkla ile mücadele için son dönemde yasal adımların atıldığını belirterek, Ancak bu alanda farkındalığın artırılması ihtiyacı devam etmektedir” dedi.

Kaçak sigara ile ilgili Türkiye deki 145 oda başkanı TESK genel Başkanı Bendevi Palandöken’in başkanlığında Kıbrıs ‘da bir araya geldiğini söyleyen Cebrail Top, kayıt dışı ekonomiye büyük zarar veren Kaçak sigaranın insan sağlığını da olumsuz etkilediğini söyledi.

KAÇAK SİGARADAN TERÖR ÖRGÜTLERİ NEMALANIYOR

Top, ”Toplantının amacı ülkemize ve halkımıza kaçan sigaranın ne tür zararlar verdiğini anlamak ve anlatmaktı. Kaçak sigara kayıt dışı olarak yılda 56 Milyar dolar ülke ekonomisine zarar veriyor. Kaçak sigara ülkemizin Doğusundan girerek buradan da Batıya sevk edilirken bundan da özellikle terör örgütleri faydalanıyor ve Kaçak Sigara hem ekonomiye hem esnafa zarar veriyor. İçişleri bakanlının yaptığı çalışmalar neticesinde hükümetin almış olduğu ciddi tedbirler ile Kaçak sigara yüzde 25’den yüzde 11 ‘e düşmüştür. 56 Milyar dolar demek her yıl bir Marmaray demek, Boğaz köprüsü demektir. Tekel ürünlerinden yüzde 84 ÖTV  oranında vergi alınıyor. Biz yasal olmayan  her şeyin karşısındayız. Her şey kayıt altına alınsın. Kaçak sigaranın içinde hangi maddenin bulunduğu belli olmayan Kaçak sigara satışı halkın sağlığını tehdit ediyor. Sigarayı ucuz diye alıyorlar ama sigara içicileri kendi sağlıklarını tehlikeye atıyor.” Dedi.

 

POLİS ELAZIĞ ‘DA KAÇAK SİGARAYA GÖZ AÇTIRMIYOR

Elazığ da Emniyet Müdürlüğünün Kaçak sigara ile ilgili yaptığı çalışmaları takdirle karşıladıklarını söyleyen Cebrail Top, ‘’Eskiden Elazığ ‘da her köşe başında kaçak sigara satışı yapılırken şimdi bunu görmek nerede imkânsız gibi  Bu konuda Emniyet müdürlüğüne teşekkür ederiz’’ dedi.

Top,  “Ekonominin bel kemiği olan esnafın kazancını olumsuz etkileyen ve ticari hayıtını tehdit eden kaçak ürünler öte yandan ciddi sağlık riskleri içermekte olup; bu konu ile ilgili mücadele her açıdan önem taşımaktadır. Bu itibarla; kaçak ürün satışı ile mücadele kapsamında  yapılan kampanyalar ve  çalışmaları değerlendirmek, ayrıca bu kapsamda  neler yapılabileceği ile işbirliği planlarımızı geliştirmek amacıyla 25-27 Ekim tarihleri arasında Kıbrıs ‘da  Eğitim ve değerlendirme toplantısı yapıldı.” şeklinde konuştu.

Top, Kıbrıs da 145 oda başkanına yönelik yapılan toplantıda kaçak sigara ile ilgili bilgi yarışması düzenlendiğine işaret ederek, burada Elazığ’ı temsil ederek birinci geldiklerini söylerdi. Top,”  Aldığımız dereceden dolayı TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken tarafından plaket takdim edildi.” diye konuştu.