İYİ BİR HABER DE…

İYİ BİR HABER DE…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fırat Üniversitesi, şehirde ve akademi dünyasında adından söz ettirecek herhangi somut bir gelişmeye imza atamamış olsa da Shanghai Ranking Consultancy tarafından yayınlanan 2019 Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralamasında (ARWU) 11 Türk üniversitesiyle birlikte listede yer almış. Dünya sıralamasında ise 901-ile 1000 arasında yer bulmuş.

 Sıralama, üniversitenin verdiği mezun sayısı, öğretim elemanlarına ait Nobel Ödülü ve bilimsel makale sayısı, yüksek atıf yapılan araştırmacıların sayısı, doğa ve bilim dergilerinde yayımlanan makale sayısı göstergelerine göre yapılıyor. Sıralamaya dünya genelinde 1000 üniversite alınıyormuş.

Listeye Türkiye’den giren diğer üniversiteler ise; İstanbul Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu ve Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi olmuş.

Bilimsel verilere dayanılarak yapılan bu değerlendirme raporunda ülkenin saygın 10 üniversitesi ile birlikte Fırat Üniversitesinin adının geçmesi elbette gurur kaynağı hepimiz için..

Dünya üzerinde zaman zaman benzer sıralamalar yapan hatta farklı kategorilere göre değerlendirme kriterleri ortaya koyan yüzlerde dernek, yayınevi ve STK var. Her biri tarafsız ve bilimsel hizmetlere katkı olmak amacıyla böylesine bir değerlendirme yaptıklarını söyleseler de birçoğunun altından farklı bir sektörün ve firmanın tanıtımı gibi çapanoğulları çıkabiliyor.

Tabi bizleri burası pek de ilgilendirmiyor ama Fırat Üniversitesi’nden bir bilim adamının Nobel ödülünü aldığını şahsen bizler duymadık. Yine bilim camiasında çokça konuşulan ve farklı bir tezle ortaya çıkan bir makale de duymadık. Atıfta bulunan makale ve kitap konusunda yorum yapmamız da çok mümkün değil. Olsa olsa bu başarıyı arı gibi çalışan ve bu çalışmalarını uluslararası platformlara ve üniversitelere taşıyan Prof. Dr. Asaf Varol’un çalışmaları getirmiştir diye düşünüyoruz.

Sonuçta şehre ve ülkemizin bilim camiasına yansıyan bir tarafı olmasa da bizler de Fırat Üniversitesi’ni tebrik ediyoruz. Hani bu kadar fetret içinden fetihler çıkarmak da az bir şey olmasa gerek.