İTTİFAK, İLTİHAKA DÖNÜŞÜR MÜ?

CUMHUR İTTİFAKI, ÜYE PARTİLERİN BİRBİRLERİNE SANDIKTAKİ DESTEĞİ SONRASI KONGRE DESTEĞİ İLE DE DEVAM EDİYOR. HER İKİ PARTİ TABANININ ENDİŞESİ İSE AK PARTİ İLE MHP ARASINDA VAR OLAN İTTİFAKIN ZAMANLA İLTİHAKA DÖNÜŞME İHTİMALİ

İTTİFAK, İLTİHAKA DÖNÜŞÜR MÜ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk siyasi hayatına yakın zamanda giren ve partilerin seçimlere birlikte girebilmenin önünü açan ittifaklar güçlenerek ve büyüyerek devam ediyor.

Siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarına imkân tanıyan ve ilk kez 24 haziran 2018 tarihinde aynı gün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekili seçimlerinde uygulanan  7102 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Seçmen Kütükleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Türkiye’de siyasi partiler ittifak kurarak seçime girebilme hakkını kazandılar.

İTTİFAK ÜYELERİ

AK Parti ve MHP'nin kurduğu ve BBP'nin desteklediği “Cumhur İttifakı” protokolü 4 Mayıs 2018’de,  CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Partinin (DP) kurduğu “Millet İttifakı” protokolü ise 5 Mayıs 2018’de YSK'ya teslim edildi.

 

NASIL İŞLEDİ?

İttifak yapan partiler, milletvekili aday listelerini ayrı ayrı verdi.  Ancak, “Cumhur İttifakı’na” destek veren Büyük Birlik Partisi (BBP), AK Parti listelerinden, “Millet İttifakı”nda yer alan Demokrat Partisi, İYİ Parti listelerinden, Saadet Partisi ise CHP listelerinden milletvekili adayı gösterdi.

İttifak yapan partiler, oy pusulasında ittifak unvanları altında yan yana yer aldı.

Partilerin logoları, isimleri, genel başkanlarının adları ile partiler için ayrılan her sütunun altında, milletvekili adaylarının isimleri de belirtildi.

İttifak alanı içerisinde, “EVET” mührünün, bir siyasi partiye ayrılan alana, hem bir siyasi partiye ayrılan alana hem de ittifak unvanı bölümüne, ittifak unvanı bölümüne taşacak şekilde bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edildi ve sayım döküm cetvelinde o siyasi partinin cetveldeki sütununa işaretlendi.

 

BARAJ SORUNU ORTADAN KALKTI

İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10'u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayıldı. Seçim ittifakı yapılması halinde, yüzde 10'luk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alındı ve bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmadı.

İttifakın elde edeceği milletvekili sayısının hesaplanmasında ise ittifak yapan siyasi partilerin toplam oyu esas alındı. İttifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı, ittifak yapan siyasi partiler arasında her birinin aldığı geçerli oy sayısı esas alınarak bu düzenlemedeki usule göre paylaştırıldı.

KAZANDI-KAZANMADI TARTIŞMASI

İlk kez 2018 seçimlerinde uygulanan ittifaklar sonucu Cumhur ittifakını oluşturan Ak Parti ve MHP ilimizde kıyasıya yarıştı ve ilk seçim sonuçlarına göre Ak Parti 3, MHP 1, CHP 1 milletvekili çıkardı haberleri paylaşıldı. MHP milletvekili adayı Oğuzhan Demir tebrikleri kabul etti ve MHP’nin bir milletvekili kazandığı basında yer aldı. Ancak yurtdışı oyların partilerin aldıkları oy oranlarına göre dağıtılması sonucu Ak Parti’nin oyu daha da artınca MHP’nin milletvekili çıkartacak oya ulaşamadığı ilan edildi.

MHP teşkilatın İl Seçim Kuruluna oyların tümünün yeniden sayılması başvurusu reddedildi. Az sayıda sayımı yeniden yapılan sandıklar da sonucu değiştirmedi ve Ak Parti, kıl payı da olsa dördüncü milletvekilliğini aldı.

 

TARTIŞMA UZUN SÜRMEDİ

MHP’nin seçim sonu yaptığı itirazlar ve basın açıklamaları, ittifakın ruhuna gölge düşürmemesi adına ve Genel Merkezin direktifleri doğrultusunda çok uzun sürmedi ve kısa süre sonra unutuldu. Ancak parti yönetimlerinin konuyu uzatmama adına gösterdikleri bu tavır tabanda çok da kabul görmedi. MHP tabanı, sandıkların tümünün sayılması ile sonucun değişeceği tezini hep dile getirdi.

İTTİFAK GÜÇLENİYOR

Cumhur ittifakını oluşturan Ak Parti ve MHP arasındaki karşılıklı diyalog ve ziyaretler artarak devam etti. İttifak parti yetkilileri karşılıklı olarak birbirlerinin kongrelerine katıldılar.

Geçtiğimiz cumartesi günü MHP Merkez İlçe Teşkilatının 13’üncü olağan kongresi, ittifak partilerinin sıkı diyaloglarını bir kez daha ortaya koydu.

MHP’lilerin yanı sıra kongreye Ak Parti Elazığ milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Zülfü Demirbağ, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, AK Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım ve AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ömer Faruk Çelik, Kadın Kolları Başkanı Gülersem Çopur ile çok sayıda Ak partili katıldı.

İTTİFAK, İLTİHAKA DÖNÜŞECEK Mİ?

Cumhur ittifakını oluşturan partiler arasında salonlarda yaşanan bu uyum ve dayanışmanın, ittifakı aşarak birleşmeye ya da bir partinin diğerine iltihak etmesine varacak süreci değerlendiren siyaset uzmanları, bunun çok mümkün olmadığını ifade ediyorlar.

Her iki partinin de ortak milli ve manevi değerleri olmakla birlikte kendi misyon ve ilkelerinin olduğuna dikkat çeken siyasi gözlemciler, bu dayanışmanın sandık ve “beka” sorunu ile sınırlı kalacağını ve her bir partinin kendi umdelerinden taviz vermeden yoluna devam edeceğini ifade ediyorlar.

TABANLAR RAHATSIZ

Her ne kadar seçim ittifakı yapılıp karşılıklı jestler yapılsa da Ak Parti’nin tüm aktörleri ile ve abartılı bir şekilde MHP Merkez İlçe kongresine katılma görüntülerinden her iki parti tabanı da çok mutlu olmadı.

Her ne kadar seçim ittifakı yapılsa ve belirli hassasiyetler üzerinde anlaşılsa ve genel başkanlar nezdinde sıkı bir diyalog kurulsa da her iki partinin tabanı kendi siyasi duruşlarını ifade etmekten yana.

Her iki parti tabanı da diğer partinin bazı uygulama ve icraatlarından ciddi rahatsızlık duyuyorlar. Yine parti tabanları ittifakı onaylamakla birlikte parti liderlerinin bazı söylem ve icraatlarını eleştiriyor ve tepki koyabiliyorlar.

 

GEÇMİŞİ YOK SAYMAYANLAR ÇOK

Geçmişte Erdoğan ile Bahçeli’nin birbirleri ve partileri hakkında söyledikleri sözler ve eleştirileri de göz önünde bulunduran her iki parti tabanı, ittifakın sandıkta karşılıklı çıkara dayalı olarak bir zorunluluktan kaynaklandığını ifade ederek kendi siyasi görüşlerini yok sayacak konuma düşürülmemesi gerektiğini ifade ediyorlar.

 

ABARTILI BULUNDU

MHP’nin merkez ilçe kongresine üst ve abartılı bir sevide AK Partililerin katılmasının görüntüde nezaket gibi yorumlansa da parti tabanında sorun oluşturduğunu, katılımın bir milletvekili ya da temsilci düzeyinde olunmasının daha doğru olacağını ifade eden Ak Partililer, bu tablonun sandığa da yansıyan bir sonuç getirebileceğini ifade ediyorlar.

MHP’LİLER GERİDE KALDI

MHP Merkez ilçe kongresine çok ve üst seviye Ak Partililerin katılması MHP tabanında da endişe ve sıkıntı oluşturdu. Kendi parti kongresinde MHP’den çok Ak Partili görmelerinin kendilerinde bir endişe yarattığını ifade eden MHP tabanı, “kendi kongremizde ev sahibi değil misafir gibi kaldık” eleştirisinde bulundular.

Yaşanan bu tablo ile bu iki partiye gönül bağı olan ancak bazı uygulamalardan dolayı rahatsız olan her iki parti tabanının farklı partilere yönelmesi hem kolaylaştırdı hem de hızlandırdı.

Kongrede oluşan tablo, iyi niyetle ve birlik beraberlik vurgusunu pekiştirmek için yapılmış olsa da AK Partililerin ya sandığa gitmeme ya da Yeniden refah Partisi ile diğer partilere yönelmesini getirdi. Aynı şekilde bu görüntüler, MHP’li kırgın ve küskünlerin İyi Parti’ye yönelmesini sağladı.

 

İTTİFAK, İLTİHAK GETİRİR Mİ?

Her iki partinin sınırları zorlayan ve hatta aşan bu diyalog ve kaynaşmasının önümüzdeki süreçte bir iltihaka dönüşüp dönüşmeyeceği, olası bir iltihakta parti tabanlarının nasıl bir hal alacağı merak ediliyor.