İSTİRİDYE MANTARI ÇİFTLİĞİ FAALİYETE GEÇTİ

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/İstiridye, Kavak mantarı diye de bilinir,  mantarı yetiştiriciliği ülkemizde giderek artarak önemli bir aşama kaydediyor.

İSTİRİDYE MANTARI ÇİFTLİĞİ FAALİYETE GEÇTİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Biz de çok bilinmeyen bu ürünü daha yakından tanıyalım istedik ve ilimizde yeni kurulan İstiridye Mantarı Çiftliği işletmecisi Fatih Yıldırımdan tesis hakkında bilgiler aldık;

 

TESİSİMİZ TAM OTOMASYON SİSTEM OLARAK KURULDU;

ÖZYIL MANTARCILIK olarak yeni kurulan İstiridye mantarı çiftliğimizi Merkez Sarı Yakup köyünde faaliyete geçirdik. Kurulan üretim tesisimizin yıllık kapasitesi 70 ton olacaktır. Tesisimiz tam otomasyon sistem olarak kuruldu. Sistem tam otomasyonlu iklimlendirme özelliğine sahip kapalı üretim tesisleridir. Tesiste,  istiridye mantarları tam otomatik nemlendirme, havalandırma, aydınlatma ve iklimlendirme sistemleri bulunan üretim çadırlarında yetiştirilecektir. Üretim prosesi ve sistem ayarlamaları tam otomatik dijital pano üzerinden kontrollü olarak yapılacaktır. 

 

TOPLAM ÜRETİM 65-70 TON OLACAK;

Üretim yaklaşık 1 ay süre devam edecek olup 1. ayın sonunda hasat yapmaya başlayacağımızı planlıyoruz. Hasat dönemi yaklaşık 2 ay olacaktır. Toplam üretim 65-70 ton arasında olacağını tahmin ediyoruz. Tesisin kurulum aşamasında Tarım Bakanlığı desteklerindende yararlandık fakat yatırımın büyük kısmını kendi özkaynaklarımızla tamamlamış olduk. İşletmede üretim dışında 1 adet soğuk hava depomuz ve paketleme ambalajlama bölümü bulunmaktadır.  Hasat sonrası ambalajlanması yapılan istiridye mantarları anlaşma sağladığımız satış noktalarına ve bayilerimize dağıtılacaktır. Söz konusu ürün sevkiyatlarımız kendi frigofrik aracımızla yapılacaktır.

 

SATIŞ NOKTALARI OLARAK;

Satış noktaları olarak , Elazığ illi dışında çevre illerde bağlantı ve sözleşmeler tamamlandı. Son günlerde ülke genelinde popüler bir pazar haline gelen istiridye mantarı üretimi yapabileceğimiz  yatırımın çok doğru bir yatırım projesi olarak düşündüğümüzden yatırımı gerçekleştirdik. Kısa vadede ilk hasatlarımızı müteakip diğer arazimizde çok daha yüksek kapasiteli üretim ve işleme yapabileceğimiz tesisin hazırlıkları tamamlanmış durumdadır. Resmi izinlerin ve ruhsatların tamamlanması ile birlikte bu tesisinde kurulumunu başlatmayı planlıyoruz.Bununla birlikte bölge genelinde ürün pazarlayabilecek tesisi de kurmuş olacağız.