İŞTE DEVLET, BU DEVLET

BAŞTA ABD OLMAK ÜZERE BİRÇOK ZENGİN ÜLKE MASKE BİLE BULAMAZ VE TEDAVİ YAPACAK HASTANE BULAMAZKEN, TÜRKİYE SÜREÇTE MAĞDUR OLAN HER KESİME YETİŞEREK MAĞDURİYETLERİ GİDERMEYE ÇALIŞIYOR. DEVLETİN VATANDAŞININ SAĞLIĞI VE EKONOMİK GÜCÜNÜ KORUMASINA YÖNELİK HİZMETLERİ TAKDİR ETTİKLERİNİ İFADE EDEN VATANDAŞLAR,  'DEVLETİMİZLE GURUR DUYUYORUZ' İFADESİNİ KULLANIYORLAR

İŞTE DEVLET, BU DEVLET
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

Birçok gelişmiş ve zengin Avrupa ülkesi ve Amerika koronavirüs ile mücadelede hem sağlık hem de maske gibi basit  malzemelere erişme ve halkına ulaştırma gibi konularda sınıfta kalırken Türkiye, hem salgının daha fazla yayılmaması adına yaptığı mücadele hem de tedavi ve tıbbi malzemeyi halkına ücretsiz ulaştırma konusunda tüm dünyada örnek gösterilen bir başarıyı yakalamış durumda.

ZAMANINDA MÜDAHALE VE ÖNLEM

Koronavirüs salgınının  yayılmaya başladığı günlerde anında önlemler alan, okulları tatil eden, camilerde cemaatle namaz kılmaya yasak getiren, toplu bulunan ortamlarda her türlü önlemi alan, pazar yerleri ile toplu ulaşım araçlarında gerekli sosyal mesafe ve maske kullanımını  zorunlu hale getiren Türkiye, süreçte maddi mağduriyet yaşayan ve işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnaflarımızı, orta ve küçük işletmelerimizi, iş adamlarımızı, çiftçilerimizi, emeklilerimiz ile yardıma muhtaç insanlarımızın sıkıntılarını giderecek önlemler almayı da ihmal etmiyor.

 

HER KESİME DESTEK

Türkiye, dünyayı tehdit eden Kovid-19 salgını sonrası ekonomi alanında birçok tedbirler ile ön plana çıktı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi' sonrası alınan tedbir ve yapılan destekler ile birçok farklı sektör ve vatandaş rahat bir nefes aldı.

Esnafın vergi ödemeleri ertelenirken aylıkla çalışanlarına ek destek verildi ve KOBİ'lere finansman desteği sağlandı. En düşük emekli maaşı 1500 TL'ye çıkarıldı. İşletmelere kısa çalışma ödeneği devreye girdi.

VERGİLERDE ERTELEME

2019 takvim yılına ait Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 30 Nisan 2020 tarihine kadar uzatıldı.

30 Mart 2020 tarihine ertelen GEKAP beyannamelerinin verilme ve ödemesi 4/8/2020 tarihine ertelendi.

26/3/2020 günü sonuna kadar verilmesi gereken KDV Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 24/4/2020 tarihine ertelendi.

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vermeleri gereken muhtasar ve KDV beyannamelerinin verilme süresi 27.7.2020 tarihine kadar; bunlar üzerinde tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 27 Ekim,  tarihlerine uzatıldı.

Elektrik  veya doğal gaz tüketim bedellerinin tahakkuk ve  tahsilatlarının süresinin ve kapsamının belirlenerek 1 yıla kadar ertelendi.

Kredi, kredi kartı, çek ve senetlerde ödemelerini aksatanların sicillerinin etkilenmemesi sağlandı.

COVID-19 salgını nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkârların, Türkiye Halk Bankası anonim şirketince düşük faizli kredi kullandırılması sağlandı.

 

KAPIYA KADAR HİZMET

Salgının etkisinden korunmaları amacıyla sokağa çıkmalarına yasak getirilen 65 yaş ve üzeri vatandaşların başta maşları olmak üzere tüm ihtiyaçları temin edilerek kapılarına kadar ulaştırılıyor. Vefa sosyal destek gurupları, yaşlılarımızdan gelen her türlü talebi karşılama konusunda seferber olmuş durumdalar.

MADDİ DESETEKLER EVE GELİYOR

Sürecin mağdur ettiği kesimlerin başında gelen dar gelirli insanlarımıza ödenen 1.000 TL’lik yardımlar önceden PTT ve banka şubelerinden ödenirken şimdilerde hak sahiplerinin evlerine teslim ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüsle mücadele kapsamında 2 milyon 300 bin haneye daha yardım ulaştırmak için hazırlıklara başlandığını açıkladı.

 

KAPALI İŞYERLERİNE DESTEKLER

Salgın sebebiyle toplu insan bulunmaması amacıyla kapatılan kahvehane, kıraathane, lokanta, kuaför ve diğer kesimler için hükümet birçok imkân ve kolaylıklar tanırken yerel idareler de bu işyerlerinde çalışanlara yönelik önemli kararlar aldı.

VALİLİKTEN KÜÇÜK ESNAFA CAN SUYU

Elazığ Valiliği aldığı karar ile;  Koronavirüs salgını nedeniyle işletmesi kapanan veya olumsuz etkilenen ilimiz sınırları içinde faaliyet gösteren küçük esnafa dönük ilgilisine göre Ticaret ve Sanayi Odası, Meslek Kuruluşları, Esnaf Odaları ve Birlikleri, Ticaret Borsası vb. kuruluşlar tarafından destekleme, eşleştirme ve paydaş oluşturma programları yapılmasına, diğer işletmelerle online satış, gelir ve istihdama dönük işbirliği modellerinin oluşturulmasına, bunların kredi ve benzeri iş ve işlemlerini kolaylaştırıcı modellerin oluşturularak kurulacak birimler ve görevlendirilecek personeller ile bu tür işletmelere yardımcı olunmasına ve bu işletmelerin kurumsal kapasitelerini artırıcı uzaktan eğitim, danışmanlık, psikososyal destek vb. uygulamaların yapılması kararı aldı.

Alınan kararla birlikte bu işletmelerin kayıplarının telafisi için önlemler alınacak ve yeni gelir kaynakları oluşturacak.

ELAZIĞ BELEDİYESİ’NİN DESTEKLERİ

Koronavirüs salgının ilk günlerinden bugüne kadar salgının  etkisini en aza indirmeye yönelik çalışmalar ortaya koyan Elazığ Belediyesi, dükkânlarının kapatılması dolayısıyla sürecin en çok mağdur ettiği esnaflara yönelik yardım ve destek çalışmalarını sürdürüyor.

Esnaf oda başkanları ile görüşen Başkan Şerifoğulları, esnafların mağduriyetinin  yükünü hafifletecek katkı ve desteklerini hayata geçireceklerinin müjdesini verdi.