İŞ DÜNYASI YENİDEN YAPILANIYOR

Erol Kara/Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, 24 Ocak depreminin şehri ciddi anlamda sarstığını, COVİD-19 Virüsü'nün ise, hem Dünya'yı hem Elazığ 'ı daha şiddetli bir şekliyle sarsmaya devam ettiğini söyledi.

 İŞ DÜNYASI YENİDEN YAPILANIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan  Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada,“ Valiliğimizin aldığı tedbirler son derece yerinde.  Pandemi Kurulu bu tedbirleri almasaydı, şu an Elazığ’da belki çevre illeri gibi çok kötü bir sonuçla karşı karşıya kalmış olabilirdi.”dedi.

ALINAN KARARLAR DOĞRU

Salgının önlenmesine yönelik Valiliğimizin aldığı tedbir ve kararların son derece yerinde olduğunu,  Pandemi Kurulu’nun bu tedbirleri almakta gecikmiş olsaydı şu an Elazığ’da belki çevre illerdeki gibi çok kötü bir sonuçlarla karşı karşıya kalmış olunabileceğini ifade eden Arslan, şu ifadeleri kullandı:  

 ”Elazığ halkı çalışkandır, üretkendir. Ben inanıyorum ki, esnaflarımız şuanda gelecekle alakalı planlamalarını ve bu kayıp olan süreci nasıl telafi edeceğini çok iyi öngörmüş, ona göre de gardını almıştır.”

Şehrin doğru yönetildiğini belirten Arslan,“Şehrin dinamiklerinin, aldığı kararlar çok doğru kararlar. Bu da tabi şehrimizin, bir bütün ve uyum içinde yönetildiği şehrimiz de yaşayan insanların da buna saygı göstermesiyle olabilecek bir şey.”dedi.

SEKTÖREL OLUMSUZLUKLAR BİR MÜDDET DAHA DEVAM EDECEK

2020 yılını toparlanma ve yeniden düzelme yılı olarak gördüklerini ancak, COVİD -19 ile birlikte uluslararası piyasaların tamamen kitlendiğini belirten ETSO Başkanı Asilhan Arslan, “ Elazığ özelinde ihracat yapan firmalarımızın çoğu mermer ve maden işleriyle uğraşıyordu. COVİD-19  Çin merkezli bir virüs ve Çin ile olan irtibatlar neredeyse durma noktasına geldi. Onunla birlikte Elazığ’daki imalatçılarımız, özellikle mermer ve maden sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız ciddi bir iş hacmi kaybına uğradılar. Bundan sonraki süreçte iç piyasadaki iştah ve talebin olumlu olması yüksek olması belki firmalarımızı iç piyasaya yöneltecektir ama ihracat kaleminde olan çalışan sektörlerimizin olumsuz etkileşimi belirli bir müddet daha devam edecektir.” dedi.

AĞIR BİR TRAVMA YAŞIYORUZ

Artık dünyada hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyleyen Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Bu salgınla insanların yaşam biçimi, sosyolojik yapısı, kültürel yapısı artık hiçbir zaman eskisi gibi olmayacaktır” dedi.

Arslan,” Dünyada yeni bir yaşam biçimi ve bu yeni yaşam biçiminde oluşan sektörleri gözlemleyeceğiz. Çok ağır bir travma yaşıyoruz, sağlık anlamda da ruhsal anlamda da ağır bir travma yaşıyoruz. Çok tehlikeli boyutu da bir virüs ile tüm dünya mücadele ediyor belki pik noktasındayız belki pik noktasına yaklaştık bundan sonraki süreçte azalmaları görmek istiyoruz. Göreceğiz, ama bundan sonra virüs olmayacak anlamında değil. Bu ve benzeri tehditlerin olmayacağı anlamını taşımıyor. Burada güvenliği yaşanabilir. Dünya çevresel kontrollerin güçlülüğü çok önem arz ediyor.” dedi.

İŞ DÜNYA'SINI YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ

Türkiye Cumhuriyetinin çok güçlü ve dinamik bir ülke olduğuna dikkat çeken Arslan,“ İnanıyorum ki hükümetimiz ve bir ekonomiyi temsil eden bizler artık makro planlama noktasında bir duruş sergileyip, yeni düzende nasıl bir sistem kuracağız, nasıl bir davranış göstereceğiz. Fırsatlarımız tehditlerimiz neler olacak bunları çok iyi analiz edip, bundan sonraki yeni düzene inanıyorum ki hazırlıklı bir şekliyle iş dünyasını yeniden yapılandıracağız” dedi.

HİÇBİR ŞEY SAĞLIĞIMIZDAN DAHA ÖNEMLİ DEĞİL

Elazığ ‘da faaliyet gösteren firma sayısının çok fazla olduğuna işaret eden Arslan,“Hizmet sektörümüzün barındırdığı istihdam oranı çok yüksek. Orada çok ciddi olumsuzluklar görüyoruz.” dedi.

Arslan, ”Bu süreçte iş yerlerinin kapanmasıyla ilgili ama hiçbir şey sağlığımızdan daha önemli değil. Valiliğimizin aldığı tedbirler son derece yerinde inanın pandemi kurulu bu tedbirleri almasaydı şu an Elazığ da belki çevre illeri gibi çok kötü bir sonuçla karşı karşıya kalmış olabilirdi.” dedi.

ELAZIĞ HALKI DUYARLI

Şehrin doğru yönetildiğini belirten Arslan, “Şehrin dinamiklerinin, aldığı kararlar çok doğru kararlar. Bu da tabi şehrimizin, bir bütün ve uyum içinde yönetildiği şehrimiz de yaşayan insanların da buna saygı göstermesiyle olabilecek bir şey. Belki canımız yanacak belki birikimlerimizden bir şeyler azalacak ama giden sağlık geri gelmiyor. Elazığ halkı da gerçekten bu konuda duyarlı. Devletimizin yanında. Ben buradan üyelerimize de teşekkür ediyorum" diye konuştu.