İMPLANT GÜLÜŞ ESTETİĞİNİ ETKİLİYOR

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/ Diş implantı ağızdaki eksik dişlerin yerine, cerrahi operasyonla yerleştirilen titanyumdan yapılmış diş kökü olarak tanımlayabiliriz.

İMPLANT GÜLÜŞ ESTETİĞİNİ ETKİLİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diş Hekimi Pınar ARDIÇOĞLU implant tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

SİZİ KISACA TANIYABİLİR MİYİZ?

Hacettepe Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra mesleğimin her dalında eğitim aldım ve eğitimci konumunda kurslar verdim.İstanbul Nişantaşı’ndaki muayenehanemde kendi hastalarıma uzun yıllar hizmet verdikten sonra Elazığ’a bu standartları taşımaya karar verdim. Sonunda da nisan ayında Hazardağlı kavşağında “Gülüş Estetiği” konseptiyle,Elazığ halkına tüm bu standartları birebir taşıdığım muayenehanemi açtım.

 

İMPLANT İÇİN YAŞ SINIRI VAR MIDIR? 

Dental implantlar; diş eksikliklerini tamamlamak için çene kemiği içerisine yerleştirilen titanyum vidalardır. İmplant yerleşimi için yeterli kemiği bulunan, implant işlemini etkileyecek herhangi bir sistemik rahatsızlığı olmayan ve kemik gelişimini tamamlamış her bireye implant uygulanabilir. İmplant yapımı için üst yaş sınırı olmamakla birlikte alt yaş sınırı kişinin kemik gelişimine göre değişmektedir ancak ortalama olarak 17-18 yaş civarıdır.

 

İMPLANTIN FAYDALARI NELERDİR? 

 Kaybedilen dişlerin yerine fonksiyon ve estetiği sağlamak için yerleştirilirler. İmplantın en büyük avantajı diğer tedavi yöntemlerine oranla çok daha sağlam, rahat ve güvenilir olmasıdır. İmplantı bu kadar başarılı yapan önemli unsurlardan biriside tek başına bir yapı olmasıdır. Herhangi bir yerden destek almaya ihtiyacı olmadığı için de diğer dişlere hiçbir zararı yoktur. Klasik kuron ve köprü uygulamasında dişin üzeri aşındırılarak kaplama yapıldığından ilerleyen zaman içerisinde bu aşındırılmaş dişlerde birtakım olumsuzluklar ile karşılaşma riski oluyordu. Bu açıdan bakıldığında bile implantların diş hekimlerine ve hastalara sunduğu avantaj çok önemlidir.

İmplant tedavisinin önemli bir faydası da, halk dilinde damak olarak bilinen ileri yaşlardaki hastaların kullandığı takılıp çıkarılan protezlerden hastayı kurtarmasıdır. Hareketli protezlerin kullanımı zordur. Altlarına yiyecek artıkları girdiğinde yemek esnasında bile çıkarılma ihtiyacı duyulabilmektedir. Ağız içinde hareket ettikleri ve diş eti üzerine baskı uyguladıkları için çiğneme fonksiyonları zayıf olmaktadır. Diğer bir dezavantajı ise ağız içerisinde çok yer kapladıklarından his kaybı oluşmakta ve kullanıcılarına zorluklar yaratmaktadır.

Günümüzde artık hareketli protezlerin yerine İmplant üzeri  sabit protezler uygulanabilmektedir.Bu sayede geleneksel protezlerde yaşan sıkıntılar tamamen ortadan kaldırılmıştır. İmplantlar özellikle hiç dişi olmayan tam dişsiz hastaları son derece memnun eden tedavi seçenekleri oluştururlar. İmplantlar üzerine yapılan protezler doğal diş formunda olduğu için hastalar tarafından genellikle sorunsuz olarak kullanılmaktadır.

 

İMPLANT TEDAVİSİ İSTEYEN BİR KİŞİ NELERE DİKKAT ETMELİDİR? 

İmplant tedavisi sayesinde kişi kendi dişi gibi ömür boyu kullanabileceği yeni bir dişe sahip olur. Dünyada çok uzun yıllardır uygulanan ,kemik içine yerleştirilerek ve diş kökünün görevini gören bu minik titanyum vidalar bazı insanlar için hala çok korkutucu.

İmplant tedavisi için ilk dikkat edilmesi gereken konu, doktor seçimidir..Hekim hem implant cerrahisi konusunda deneyimli olmalı hem de yapılacak implantların nereye hangi açıyla yerleştirileceğini, her yapılacak implant için hangi boy ve çapta implant seçilmesi gerektiğini doğru planlayabilecek, implantların üstüne gelecek olan protezler hakkında da yeterliliği olan bir doktor seçmek gerekiyor..

İmplantı yapacak hekimin sadece cerrahi bilmesi yeterli değildir. Aynı zamanda implantların destekleyeceği protez hakkında da bilgili olmalı ki implantlar , planlanan protezlere uygun yapılsın. 

 

NEDEN İMPLANT FİYATLARI ARASINDA BU KADAR FİYAT FARKI VAR?

Aslında bu konu  kişinin implant yaptırırken en çok dikkat etmesi gereken ikinci konudur.Kullanılan implant markası fiyat farkının en büyük sebebidir.

Sanılanın aksine İmplantın başarısı sadece yapıldıktan 2 ay sonra kemiğe iyi tutunmuş olmaları değildir. Maalesef dünyada yüzlerce implant markası var. Eski  köklü firmaların 35-40 yıllık klinik çalışmaları sonucunda o marka implantların 35 yıldan fazla ağızda problemsiz kaldığını biliyoruz. Ancak geri kalan o yüzlerce implantın biz hekimlere sunabileceği bu kadar uzun süreli çalışmaları yok. Hatta bu markaların bir bölümü için nasıl üretildiği hakkında da pek güvenilir olmayan çok az bilgi var.Ayrıca 5-10 yıldır üretim yapan markaların 30 yıl problem çıkarmadan ağızda kalıp kalmayacağını bilemeyiz. Dolayısıyla dünyaca kabul görmüş sertifikalı markalar kullanılmalı. Böylece hem hekim hem hasta gereksiz riskleri göze almamış olur. İlerde sadece implant için değil genel sağlığı da etkileyebilecek tehlikelerden kaçınılmış olunur. 

 

KİMLERE İMPLANT UYGULANMAZ?

Baş ve boyun bölgesine radyoterapi uygulanmış bireyler

Kemik büyüme ve gelişimini tamamlamamış genç bireyler,

Sigara kullanımı ağız içindeki yara iyileşmesini baskıladığından ve implant başarısını düşürdüğünden; sigara kullanımı çok fazla olan bireyler implant için uygun aday değillerdir.

Diyabet, yüksek tansiyon, hemofili ve otoimmun hastalık gibi sistemik hastalıkları bulunan, bifosfonat, kortikosteroid veya immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan bireylerin sağlık durumları doktorlarıyla konsültasyon yapılarak uygun şartlar oluşturulabilirse; implant uygulanabilmektedir.

 

İMPLANT TEDAVİSİ ZOR MUDUR? 

Hastalarıma hep şu örneği veriyorum; implant cerrahisi basit bir diş çekiminden daha kolaydır diyorum.. Tek bir implantın cerrahisi anestezisiyle birlikte 7-10 dakikadır. Yapılan anestezi diş dolgusu yapmak için uygulanan anestezidir. İşlem sırasında hiç bir şekilde ağrı beklenmez. İşlemden sonra da hasta sosyal hayatına ger döner. Ağız bakımı hakkında dikkat etmesi gereken şeylere dikkat eder ve doktorunun reçete ettiği ilaçları düzgün kullanırsa işlem sonrası da ağrı ve şişlik hiç olmaz. Travmatik çalışmayan dokuya özenle yaklaşan bir doktor olarak şimdiye kadar 12 implantı aynı anda yaptığım hastamda bile şişlik ağrı olmadı.