İMAR İPTALLERİNE SON

Erkan BAY/İnşaatın 'YENİ ANAYASASI' olarak adlandırılan imar yönetmeliği yürürlüğe girdi.

 İMAR İPTALLERİNE SON
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KENTSEL DÖNÜŞÜM

İnşaat sektöründen gelen talepler üzerine yönetmelikte bazı düzenlemelere gidildi. Değiştirilen düzenlemelerin başında müktesep hak ve KENTSEL DÖNÜŞÜM de 2/3 hakkının devam etmesi geliyor. Müktesep hak konusu gayrimenkul sektörünün en büyük sıkıntılarından biriydi.

İPTAL OLSA DAHİ DEVAM EDİLECEK

1 Ekim'de yürürlüğe giren yönetmelikle, mevzuata uygun alınan inşaat ruhsatı ile yapılan projelerin, imar planı iptalleriyle akamete uğramasının önüne geçildi. Önceden kazanılmış olan hak, plan iptalleri olsa bile korunmaya devam edecek.

MÜTEAHHİT RAHATLAYACAK 

Yapılan bu düzenlemeyle gerek yerli ve yabancı yatırımcılar gerekse de tüketiciler koruma altına alındı. Özellikle yatırımcı daha önce inşaat devam ederken plan değişikliği nedeniyle inşaat ruhsatının iptal edilmesinden korkuyordu. Yeni imar yönetmeliğinde bu konunun çözülmesiyle yatırımların da ivme kazanması bekleniyor.

STÜDYO DAİRE ARTIK YOK

1 Ekim tarihi inşaat sektöründe pek çok yeni uygulamayı da beraberinde getirdi. Yeni imar yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi yanı sıra sektörde 8 Eylül 2016’da başlayan ve 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesi uygulaması da  sona erdi.

EN KÜÇÜK DAİRE 28.5 METREKARE BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK

Yine ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ kapsamında yer alan ve yürürlüğe giren uygulamayla stüdyo daireler artık yapılamayacak. En küçük daire minimum 28.5 metrekare büyüklüğünde olacak.

Yeni yönetmelikte,Riskli bina tespiti yapılan ve 2/3 noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmış olan binaların yenilenmesindeki muafiyetlerde  kaybolmadı.

VATANDAŞ VE İNŞAAT ŞİRKETİ KORUNDU

Kentsel dönüşüm projelerine yüzde 25 ek inşaat hakkı veren yönetmelik 30 Haziran’da sona ermişti. Bu süre yeni yönetmelikle1 Ekim’e kadar uzadı. Yani 1 Ekim’e kadar ruhsatını alana bu hak verilirken, alamayanın hakları kaybolacaktı. 1 Ekim’de yapılan  değişiklikle birlikte hem evi dönüşüme giren vatandaş hem de o projeyi yapan inşaat şirketi korunmuş oldu.  

EMSAL DIŞI ALANLAR İÇİN

Buna göre; mevcut alanlarda emsal dışı alanlara yangın güvenlik holünün 6 metrekaresi, son katın üzerindeki ortak alan teras çatılar, yapının ihtiyacı için bahçede yapılan açık otoparklar, alışveriş merkezlerinde yapılan atrium boşluklarının her katta asgari ölçülerdeki alanı eklenmiş oldu.

EMSAL HARİCİ BIRAKILDI

Ayrıca çıkarılan yönetmelikte belirtilen binaların bodrum katlarında yapılan, ortak alan niteliğindeki mescit ve müştemilatın konutlarda 150 metrekaresi, konut dışı yapılarda 300 metrekare ile ticari amaç içermeyen, ortak alan niteliğindeki çocuk oyun alanlarının ve çocuk bakım ünitelerinin toplam 100 metrekare yüzde 30 hesabına dâhil edilmeksizin emsal harici bırakıldı.