'Hızlı Kilo Verirken Sağlığınızdan Olmayın'

Nisa Yılmaz/ Uzm. Dyt. Fatih Süleyman Kaya, kısa süreli yapılan 'şok diyet' hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

'Hızlı Kilo Verirken Sağlığınızdan Olmayın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kısa süreli yapılan fakat vücutta kalıcı hastalıklara neden olabilen ve kilo kaybı yerine alımına neden olan şok diyetler hakkında önemli uyarılar yapan Uzm. Dyt. Kaya, “Şok diyetler 3 günden fazla yapılmamalı, diyet süre süresince mutlaka protein tüketimi almaya dikkat edilmeli” dedi.

 

“Şok Diyet Rakam Düşürme Amacı İle Yapılıyor”

Şok diyetteki amacın tamamen rakam düşürmek olduğunu belirten Uzm. Dyt. Kaya şunları ekledi: “Şok diyet, yüksek proteinli ya da yüksek karbonhidratlı kısa süreli uygulanan çok düşük kalorili bir beslenme programıdır. Şok diyetteki mantık; çok düşük kalori vererek vücudu şaşırtmaktır. Genellikle çok hızlı sonuç almak için yapılan bir diyet türüdür. İnsanlar kendilerini aç bırakarak, hızlı bir bedensel incelme yakalamak ister. İnsanlar sadece rakam düşürme amacıyla bu diyetleri yapıyor. Bilimsellikte ise vücudun hep aynı diyetlerle alıştıktan sonra birkaç gün vücudu şaşırtmak için yapılan bir beslenme programıdır. Halk arasında ise kısa sürede ve daha hızlı şekilde kilo vermek için uygulanıyor.”

 

“Kas Kaybına Neden Oluyor”

Uzm. Dyt. Kaya, şok diyetin kasta su kaybına neden olduğunu ve diyetin ardından çok hızlı bir şekilde kilo alımının tekrar başlayabileceğine dikkat çekerek; “Şok diyetler çok yaygın uygulanıyor fakat vücuda belli zararları var. Bu diyeti, detoksta olduğu gibi maksimum 3 günlük uygulayabilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütüne göre daha uzun süre yapıldığı takdirde kanser riskini artırıyor. Şok diyet, 3 günden sonra kas yıkımı yapmaya başlar. Kasın yüzde 90-95’i su olduğu için su kaybı da yaşanıyor. Evet, bedensel incelme gerçekleşiyor ama biçimsiz bir incelme gerçekleşiyor. Sadece basen, göğüs ya da bacak ortaya çıkabiliyor. Şok diyetlerde vücut su kaybettiği için kilo alımı hızlı bir şekilde tekrar geçekleşebiliyor. Fakat su yerine yağ kaybı meydana gelirse, kilo alımı çok çok yavaşlayacak.” dedi.

 

“Şok Diyetin Ardından Hızlı Kilo Alımı Başlar”

Uzm. Dyt. Kaya, şok diyetin ardından vücutta meydana gelebilecek rahatsızlıkları ise şöyle sıraladı: “Kas güçsüzlükleri, halsizlik, baş dönmesi, saç dökülmesi ve mide bulantısı başlar. Bu belirtiler ortaya çıktıysa, şok diyetin zararları başlamış demektir. Ayrıca şok diyet öncesi yediğiniz bir elma bile diyet sonrası daha fazla kalori alımına neden olacak ve diyet sonrasında yemeye başlandığı takdirde hızlı kilo artımı başlayacak.”

 

“Şeker Hastaları ve Gebeler İçin Oldukça Riskli”

Bağışıklık ve sindirim sisteminin şok diyetlerde çok büyük zarar gördüğünü söyleyen Uzm. Dyt. Kaya, “Şok diyetlerin en büyük zararlarından bir tanesi bağışıklık sistemine zarar vermesi. Bağışıklık sistemi zarar gördüğü için sindirim sistemi de kalıcı bir şekilde bozulmaya başlıyor. Şok diyet uygulayanlar, çok yoğun kabızlık, bağırsak florasına bağlı bozukluk, mide yanması ve mide krampları yaşıyorlar. Kas yıkıldığı için gribe hatta kansere yatkın hale geliyor vücut. İleride kalp krizi, tansiyon, karaciğer ve böbrek hastalığı ortaya çıkıyor. Gebelerin şok diyet yapması kesinlikle risklidir. Şeker hastaları kesinlikle şok diyet yapamaz.” şeklinde konuştu.

 

“Bol Su Tüketimine Dikkat Edilmeli”

Bol su tüketimi ile kas kaybının önüne geçilebileceğine değinen Uzm. Dyt. Kaya son olarak şu önerilerde bulundu: “Eğer şok diyet yapılacaksa 3 günde fazla yapılmamalı. Yapılacaksa en fazla 5 gündür, 5 günden sonra kilo verimi duracaktır. Çok iyi su içmeye dikkat edilmeli. Çok kaliteli protein almaya dikkat edilmeli. Kahvaltıda yumurta, günde 1 öğün et, tavuk ya da balık tüketilmeli. Öğünlerin yanında süt, yoğurt ve ayran tüketilmeli. Bunlar tüketilmeden, sadece meyve ve sebzeye dayalı bir diyet yapılırsa çok hızlı kilo alımı başlayacaktır. Şok diyetlerde genellikle bir egzersiz programı yoktur. Egzersiz yapanlarda da çok yoğun tansiyon problemi ortaya çıkıyor.”