HAZARBABA YAYLA TURİZMİNE AÇILSIN

ŞEHRİN VAR OLAN TÜM POTANSİYEL İLE AVANTAJLARINI TURİZME VE EKONOMİYE KATMA MİSYONUNU BAŞARI İLE YERİNE GETİREN ELAZIĞ VALİSİ ÇETİN OKTAY KALDIRIM'DAN VATANDAŞLARIN BİR TALEBİ DAHA VAR

HAZARBABA YAYLA TURİZMİNE AÇILSIN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizin her bir köşesi tarihin derinliklerinden ve eski medeniyetlerden izler taşıyor. Harput, Palu, Keban, Karakoçan, Baskil, tarihi değerleri ile öne çıkarken şehrin doğal güzellikleri, Hazar Gölü, Hazar baba Dağı, Keban Barajı, Ağın Badem Adası da gezginlerin ve tatilcilerin ilk durakları arasında yer alıyor.

HARPUT İYİ YOLDA

Bünyesinde bulundurduğu yüzlerce tarihi miras ve manevi iklimiyle şehrin birinci derecede marka değeri taşıyan Harput, Vali Çetin Oktay Kaldırım’ın olaya bizzat el atması ve çalışmaları günü gününe takip etmesi sonucu önemli bir noktaya geldi. Var olan değerlerin daha çok bilinmesi ve şehrimizin tanıtımına katkı sağlaması amacıyla Harput’a başlatılan çalışmalar kendini daha henüz göstermeye başlar başlamaz turistlerin akınına uğradı.

Her ne kadar birileri, tek işi-gücü turizm ve kültür olduğu halde sadece bakakaldığı bu çalışmaların ardından her ne kadar durumdan vazife çıkartarak rol çalıp bu başarıda kendi emek ve gayretleri varmış pozlarına bürünseler de vatandaş, neyin kim tarafından ve ne kadar yapıldığını çok iyi biliyor.

SİVRİCE KENDİNİ BULDU

Harput ile birlikte eş zamanlı olarak Hazar gölünü de daha etkin bir şekilde turizme kazandırmanın mücadelesini veren, koltukta oturmayı ve kendini o makama atayana hoş kişilik yapmayı karşı bürokratlık zanneden, hizmetten tutuk, inisiyatiften yoksun yöneticilere rağmen bu güzelim ilçeyi turizme kazandıran Vali Çetin Oktay Kaldırım, paylaştığı resimler ve rakamlarla da bunu somut neticelerini kamuoyuna duyuruyor.

GÖLÜMÜZ TEMİZ

Hazar Gölü’nde sezonun başlaması ile sahillerimiz dolup dolup taşıyor. Hazar gölü etrafındaki resmi kurum sosyal tesisleri ile yazlıklar ve piknik alanları bugünlerde ziyaretçi akınına uğramış görünüyor. Gazeteci arkadaşlarımızın “Burası Antalya değil Hazar Gölü” başlığıyla verdiği haberler göğsümüzü kabarttı. Sadece olumsuzlukları görme yerine olumlu yönleri görme duyarlılığını gösteren gazeteci arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz.

SAĞLIK BAKANLIĞI “TEMİZ” DEDİ

Hazar Gölü’ne olan bu ilgide; geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan ve 81 ildeki yüzülecek plajların arasında Elazığ Hazar Gölü’nün de bulunduğunun açıklanmasının da ciddi anlamda olumlu etkisi var.

SIRADA YAYLA TURİZMİ VAR

Elazığ’ın tarih ve Hazar gölü ve Keban Baraj Gölü üzerinde yapılan çalışmalar yanında Hazar baba dağı eteklerinde yine Vali Çetin Oktay Kaldırım’ın girişimleri ile dev salıncakların kurulduğu biliniyor. Ancak Hazar baba dağının kayak merkezi olarak kış turizmine, yaz mevsimin de ise şehir merkezi ile arasında bulunan 10 dereceye yakın serinlik farkı sebebiyle yayla turizmine de açılması bekleniyor.

YENİ TREND:  YAYLA TURİZMİ

Son yıllarda yapılan araştırmalar, insanların kitle turizminden ziyade tabiatla, çevreyle, değişik kültür ve yaşayışlarla bütünleşmeyi sağlayacak turizm konseptlerine yöneldiklerini gösteriyor. Alternatif turizm türlerinden yayla turizmi, bu bakımdan öne çıkan turizm trendlerin başında geliyor.

Günümüzde insanlar, artık dinlenmek, tatil yapmak, şehrin ve çalışma hayatının stres ve yorgunluğundan kurtulmak için yaylaları tercih etmeye başlamışlardır. Hatta ikinci bir konut almak veya bir devre mülk edinmek için yaylaların giderek daha uygun bulunmaya ve gözde tatil mekânları olarak kabul edilmeye başlandığı görülmektedir.

Türkiye’de her ne kadar Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde yaygın olarak yayla turizmi öne çıkmış ve yaygın hale gelmişse de doğu ve güneydoğu bölgelerinde tabiat ve iklim şartları yayla turizmine elverişli olmasına rağmen sırf ticari olarak işletilme ve turizme kazandırma çabası olmadığı için bu güzelim alanlar yeterince değerlendirememektedir.

HAZARBABA DAĞI BİÇİLMİŞ KAFTAN

Turizmin çeşitlendirilmesi ve değişik yörelerdeki turizm potansiyelinin açığa çıkarılmasının bir ayağı olan ve yaylaların korunması ile turizme kazandırılması gerekmektedir.

Tertemiz hava, berrak sular, yazın bile serin olan iklim, manzarasının güzelliği, bitki ve hayvan çeşitliliği ile Hazar Baba Dağı etekleri yayla turizmi için biçilmiş kaftandır.

Hazarbaba Kayak Merkezine kadar yapılan geniş asfalt yolu ve açılacak diğer tali yollar ile bu alan, Sivrice Belediyesi, Elazığ Belediyesi ya da belirli bir süreliğine bir turizm şirketine kiralanmak suretiyle işletilebilir.

KONAKLAMA ALTERNATİFLERİ

Bu alanda iki tip konaklama imkânı sağlanabilir. Biri çok katlı yapılacak bir otel ya da moteller, diğeri de 40 metrekare ve prefabrik olarak yapılacak özel yayla evleri olacaktır. İşletmeci kurum, bu yayla evlerini haftalık dönemler halinde ailelilere kiralayacak ve insanlar belli bir süre Hazar Gölü manzarası eşliğinde serin havanın, çamlar ve diğer bitkilerin oksijeninden azami istifade edecek ve yaylanın keyfini çıkartacaktır.

ÜÇÜ BİR ARADA: GÖL-YAYLA-ŞEHİR

Hazar Dağı eteklerinde yapılacak yayla evleri projesi ile bu mekânlarda konaklayacak vatandaşlar 3 kilometre aşağıya inince denize girecek, Sivrice İlçesinde alışverişlini yaptıktan sonra yayla gürül gürül akan karaçalı kaynak sularından su şişelerini doldurup evine dönecek,  çay ve kahve eşliğinde oksijeni doyasıya ciğerlerine çekebilecek ve işine daha enerjik ve zinde olarak dönecektir.

YATIRIMCILARA ÖNERİ SUNULMALI

“Hazar Yayla Evleri”nin kamu kurumları tarafından yapılması daha uygun olsa da bazı mevzuat eksilikleri sebebiyle bu proje kamu imkânlarıyla gerçekleşmeyebilir. Bu konuda şehrin tüm imkânlarının değerlendirilmesi için mücadele eden  Vali Çetin Oktay Kaldırım tarafından özellikle bu sektörde başarı elde etmiş yatırımcıları yönlendirmesi ve bu alanın da turizme kazandırılmasının mümkün olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, yayla evleri projesinin artık gündeme girmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar.