HAVUZA DÜŞEN VE KALBİ İKİ KEZ DURAN MİNİK MUSTAFA, KALP MASAJIYLA HAYATTA KALDI

Elazığ'da 1,5 yaşındaki Mustafa havuza düştü, ölüm kalım savaşı verirken, bir evin 3'üncü katındaki dairede kalan işçi durumu fark ederek küçük çocuğu havuza atlayarak kurtardı. Olay yerinde ve ambulansta 2 kez kalbi duran ve 40 dakikalık kalp masajıyla hayata tutunan küçük Mustafa, sağlığına kavuştu.

HAVUZA DÜŞEN VE KALBİ İKİ KEZ DURAN MİNİK MUSTAFA, KALP MASAJIYLA HAYATTA KALDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Olay, 8 Ekim 2017 tarihinde Sürsürü Mahallesi Yeşil Sokakta meydana geldi. Nejla ve Ercan Saçsız çiftinin en küçük çocukları 1,5 yaşındaki Mustafa, teyzesinin içeride olduğu bir anda bahçede bulunan su dolu havuza düştü. Bir binanın 3’üncü katında kalan Bulgaristan uyruklu işçi Miroslav Todorov, çocuğu fark ederek, havuzdan çıkarıldı.

Solunum ve kalbi durduğu fark edilen küçük Mustafa, o sırada olay yerinden geçen hastane e çalışan bir personel tarafından kalp masajı yapılırken, diğer kişilerde sağlık ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin müdahalesi ile Mustafa hayata döndürüldü ancak, ambulansta bu kez ikinci defa kalbi durdu. 40 dakikalık kalp masajı ile tekrar hayata dönen Mustafa, Fırat Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı.

FÜ Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde yoğun bakımda tutulan Mustafa, hayati tehlikeyi atlattı. Küçük çocuğun bir kaç günlük tedavisinin ardından taburcu edileceği bildirildi.

"OĞLUMU BİR İŞÇİ GÖRÜYOR, KOŞARAK HAVUZA ATLIYOR"

Yaşanan olayla ilgili bilgi veren Nejla Saçsız, “Teyzesi bahçeye götürmüştü. Gelmeden önce Mustafa’yı arabaya bindirmiş. Kendi ellerini yıkamak için bir anlığına içeri girmiş. Döndüğünde bakmış arabanın içinde yok. Sonra bahçede aramış. 3 katlı evin önünde bir havuz var. O da etrafına bakınıyor ama o heyecanla havuzun içine bakmak aklına gelmemiş. 3’üncü kattaki işçi Mustafa’yı görüyor ve koşarak gelip havuza atlıyor. Havuzdan oğlumu çıkartıyor. Orada bir akrabamız gelip kalp masajı yapıyor. O kalp masajından sonra ciğerindeki su biraz çıkıyor. Sonra ambulans geliyor” dedi.

İki kez kalbinin durup da iyileşmesinin kendileri için tarif edilemez bir duygu olduğunu dile getiren Anne Saçsız, “Rabbime şükürler olsun. Çok sevinçli ve mutluyum. Bir anne daha ne ister. Beyinde bir sıkıntı yok. Hafızası yerinde. Kalp masajından dolayı vücut direnci düşük. Onu da toparlarsa bir aya kadar iyi olur” ifadelerini kullandı.

KAHRAMAN İŞÇİ BULGARİSTANLI

 

Elazığ'da güneş santralindeki işi nedeniyle gelen işçinin Bulgaristanlı Miroslav Todorov olduğu öğrenildi. Olayı anlatan Todorov, "Telefonla konuşmak için balkona çıktım. Araçlardan birini bekliyordum. Çocuk havuzdaydı, ilk gördüğümde çocuk olduğuna inanamadım, ikinci defa baktım. Çocuk olduğuna emin oldum. O anda düşe kalka koşmaya başladım. Tereddüt etmeden havuza girdim, çocuğu çıkarttım. Çocuğun yakını gelerek ağlamaya başladı. Bu sırada komşumuz olan bir hastane çalışanı gelerek çocuğa ilk müdahaleyi yaptı. Ambulans çağırdılar. Ambulans hemen geldi ve çocuğu götürdü" diye konuştu.

 

Todorov'un mesai arkadaşı İsmail Şükrü ise o gün arkadaşı Todorov'un evde kaldığını ve balkona çıktığında havuzdaki çocuğu fark ederek kurtardığını kaydetti. 

DOKTOR: "40 DAKİKA CANLANDIRMA İŞLEMİ UYGULANMIŞTI"

 

Mustafa'nın ilk geldiğinde genel durumunun kötü olduğunu ve solunumunun olmadığını aktaran Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yusuf Sarı, "Bilinci kapalı durumda geldi. Olay yerinde ve hastaneye gelene kadar yaklaşık 40 dakika yeniden canlandırma işlemi uygulanmıştı. Hasta geldiğinde solunum cihazına bağlıydı ve ciddi nöbetleri vardı. Beyin etkilenmesi ön plandaydı. Bununla birlikte kas yıkımı ve organ yetmezlikleri mevcuttu. Takiplerde organ yetmezlikleri geriledi. Bilinci yerine geldi. Solunum cihazından ayırdık. Herhangi bir nöbet gelişmeden hasta düzeldi" diye konuştu.

İlk olarak olay yerinde kalbi durduğunu, müdahale ile canlandırıldığını ve yine ambulansta ikinci kez kalbi durduğunu yine canlandırıldığını anımsatan Dr. Sarı, Mustafa'nın genel durumunun şu anda iyi olduğunu ve bir iki gün içinde taburcu etmeyi düşündüklerini kaydetti.